Barış ve liderlik diplomasisi

A -
A +

13. Büyükelçiler Konferansı, Türk diplomasisinin uluslararası arenada geldiği noktayı gözler önüne sermesi açısından büyük önem taşıyor. Türkiye, Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Amerika kıtasına kadar, eskilerin tabiri ile 7 düvelde problemlerin çözümünde aranılan ülke konumuna geldi.
Diplomatik temsilde ABD, Fransa, Çin ve Rusya’dan sonra dünyanın 5’nci ülkesiyiz. Ülkemizin yurt dışında, 145’i büyükelçilik olmak üzere 254 misyonu bulunuyor. Büyükelçisinden, konsolosuna, kâtibinden diğer görevlilerine kadar, gece-gündüz demeden fedakârca hizmet veren Dışişleri mensupları, Türk milletinin göğsünü kabartıyor. Nerede mağdur-mazlum varsa Türkiye orada. Nerede siyasi bunalım ve kriz varsa Türkiye yine orada. İşte onlardan bazıları:
∂ Pandemi döneminde başka ülkelerdeki Türk vatandaşları başarılı operasyonlarla Türkiye’ye getirildi. Aynı zamanda yabancıların da ülkelerine dönmeleri sağlandı.
∂ Rusya-Ukrayna arasında devam eden savaş dünyayı açlığa mahkûm eder noktayla ulaştı. Bu krizi de çözen Türkiye oldu. Dünya tarihine bu başarısı altın harflerle yazıldı.
∂ Sınır ötesinde yürüttüğümüz terörle mücadele harekâtları etkin diplomasi ile gerçekleştirildi.
∂ Azerbaycan-Ermenistan gerginliğinin sona erdirilmesinde yine Türkiye vardı. Azeri kardeşlerimizi hiçbir şart ve kayıt altında yalnız bırakmadık.
∂ Ege’de ve Doğu Akdeniz’de, “Ne yaparsam yanıma kar kalır” anlayışını ile yapılan her hesabı bozduk.
Peki, bu başarıların altında ne yatıyor? Şüphesiz ki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliği.
”Dünya 5’ten büyüktür” düsturu ile adil, barışçıl ve insancıl bir dünya düzeni isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatanın bağrından çıkan, sahada ve masada güçlü, yerli ve milli dış politika ile küresel güçleri kendine hayran bırakıyor.
Davetli olduğumuz 13. Büyükelçiler konferansının teması, “2023 ve Ötesinde Akil ve Müşfik Türk Diplomasisi”ydi. Türkiye’nin diplomatik arenada başarılı bir noktaya gelmesinde büyük emeği olan Dışişleri Bakanı Mevlût Çavuşoğlu’nun değerlendirmesi çok dikkat çekiciydi:
“Her krizde Türkiye, yanında olmak isteyeceğiniz ülkedir. Tarihin akışı herkese, Türkiye’nin dostluğunun değerini tekrar tekrar öğretir.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.