Ne olacak Veysel Karani Mahallesinin hâli?

A -
A +
Feridun Ağabey, ben yaklaşık 17 yıllık Türkiye gazetesi aboneniz ve takipçinizim. Gönderdiğim derdimizi biraz uzunca anlattım. Ama sıkıntımızı anca böyle dile getirebilirdim. Yayınlarsınız ümidiyle:
Veysel Karani Mahallesi 2008 öncesi Samandıra’nın bir mahallesiydi. Şimdilerde yeni kanuna göre Sancaktepe’ye bağlandı. 1980’li yıllarda dönemin emlak simsarları ve mafya türü kimseler buraya gelen vatandaşlara arsa satarak parsellenerek oluşmuş bir mahalle. Anadolu’nun dört bir yanından güya kendini kurtarmak için ‘Büyükşehir’e gelen ama burada derme çatma yapılan gecekonduların hikâyeleridir bu.
Gecekondularımız yapılıyordu ama elektrik, su, yol, kanalizasyon vb. yoktu. Dönemin gençleri ki şimdi hepsi amca ve teyzelerimize yaşıt, 1,5 km uzaklıktan ‘kaçak’ elektrik getirebilmek için sırtlarında direk taşımak zorunda kaldılar. Herkes evlerin önündeki kanalizasyon kuyularını da su dağıtmaya gelen tankerleri de hatırlıyordur. Ara sokaklar kışın çamurdan, yazın da toz topraktan geçilmezdi. Mahallemize otobüs çıkmazdı en yakın durak 1 km uzaklıkta idi. Bu kadar zordu ama mutlu olabildiğimiz tek yerdi burası. Korkmuyorduk buranın karanlık sokaklarından, korkmuyorduk buranın sessiz caddelerinden, korkmuyorduk mahallemizin sokak hayvanlarından, onlar da bizden korkmazdı zaten… Bizim komşularımız vardı ve biz aynı kaderi paylaşan kocaman bir aile olmuştuk. Hayat böyle başlamıştı Veysel Karani Mahallesinde. O yıllarda doğan bir çocuk şimdi 35 yaşında. Nerelisin diye sorulduğunda “Veysel Karaniliyim” diyor. Şimdi dişimizden tırnağımızdan artırarak yurt edindiğimiz mahallemizi bize yeniden satmak için bir kanun çıkartılmış. Kanunlara uymak olmazsa olmazımızdır. Veysel Karani Mahallesinde 2B ve Millî Emlak arazileri adı altında araziler bulunuyor. Her ikisi de devlet malı ama hukuktan kaynaklı aralarında değer ve uygulama farkı var.
 
KİMİ MİLLÎ EMLAK, KİMİ 2B
 
Benim arsam Millî Emlak arazisiyken komşumun arsası 2B olabiliyor! İşin teknik kısmını anlatmayacağım inanın ki çok adil bir durum değil. Mahallemizde birçok komşumuz arsa tapusunu metrekare fiyatı 180-280 TL arasında değişen bedellerle aldılar ya da bir müteahhitle anlaşmak suretiyle çözüme ulaştılar. Millî Emlak arsalarında kanun gereği 19.07.2003 tarihinden önce yapı yapan ve bu tarihten sonra herhangi bir eklenti yapmayan komşularımız da, metrekaresine 280 TL bir bedel ödeyerek tapularını aldılar. Millî Emlak arsası üzerinde olup 19.07.2003'ten önce yapı yapan lakin bu tarihten sonra eklenti; yani çatı katı, kat ya da ayrı bağımsız bir bölüm meydana getiren komşularımız için ise metrekare fiyatı 350-600 TL arası. Bir değer olacağı ve halen kesin bir bilgi olmadığı, belediye yetkililerince, söylendi tarafımıza. Ayrıca yapılan ilave çatı katı, kat ya da bağımsız bölüm için de yasa gereği cezai işleme tabi olacağız.
 
EKMEĞİ VERESİYE ALAN VAR!
 
Örneklemek gerekirse; 200 metrekare bir arsada, 100 metrekare daireleriniz olsun. Bu dairelerden sadece bir tanesini 2003'ten sonra yapmış olun. İlk etapta 2003'ten sonra yapmış olduğunuz daire için size yaklaşık 75.000 TL ceza kesecekler. Bu cezanın %45’lik kısmı affediliyor. Yaklaşık 41.000 TL’si ceza kesilmiş oluyor. Bu para taksit yapılmıyor ve peşin isteniyor. Sonrasında da 200 metrekare arsanız için, kesin olmamakla beraber, ortalama 450 TL birim fiyat ile 90.000 TL istenecek. Bu 90.000 TL’nin 9.000 TL’sini peşin verip, kalan 81.000 TL’sini de 60 ay taksit yapma imkânınız oluyor. Herhangi bir faizin söz konusu olmadığını kabul edersek, aylık ortalama 1350 TL ödeme yapmanız gerekecek. Yani; hiç parası olmayan bir komşum, 50.000 TL peşin para bulmalı ve her ay 1350 TL ödemeli. Diyelim ki 50.000 TL için kredi çeksin, günümüz şartlarında 60 ay vadeli bu kredi için ayda 1100 TL ödeme yapması gerekir. Parası olmayan bir komşumun tapusunu alabilmesi için 60 ay boyunca ayda yaklaşık 2500 TL ödeme yapması isteniyor.
Ağabey şaka mı yapıyor bunlar? Bu mahalleyi beraber kurduk biz. Mahalle fırınında halen veresiye defteri bulunur. Ekmeği bile yazdıran insanlar bu paraları nereden bulup verecekler? Niye verecekler Ağabey? Kanunlar halkın yararına ve halktan yana değil midir? Bizleri görmeyen, durumumuzu bilmeyen ve en önemlisi de tanımayan, tanıma gayretine girmeyen yöneticilerimize sesimizi lütfen duyurun!
           Kemal Öztürk/Sancaktepe-İstanbul
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.