Camiyi eğitim kampüsüne çeviren imam

A -
A +
“Daha önce duyurduğumuz üzere; toplumun her kesiminin dinî, manevi, ahlaki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla Diyanet bünyesinde gerçekleştirilen, gelecek nesiller için önemli bir proje olan Gençlik Buluşması Kapsamında ilklere imza atan Sayın Şükrü Şahin’in camisinde faaliyetlerine şahit olduk.
İstanbul'un en büyük ilçesi Ümraniye Hacı Ömer Karagül Camii'nde görev yapan Şükrü Şahin deyim yerindeyse gerçekten sıra dışı bir imam.
Son üç yıldır tüm Türkiye'ye yayılan camilerdeki gençlik merkezlerini ilk olarak açan kişi olarak tanıdığımız Şahin, aynı zamanda bir Sendikada üst düzey yetkili, Cemaatinin birçoğunun ilahiyat hocalarından olduğunu bildiğimiz Şahin, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a olan yakınlığıyla da bilinir.
Camisini âdeta bir eğitim kampüsüne dönüştüren sıra dışı imam,  yemekhanesi, okuma salonları, İngilizce, Arapça dil eğitimi, dinî ve güncel konularda sohbetleri, konferansları ile dolu dolu bir camide faaliyet gösteriyor.
Ömer Karagül Camii İmamı Şükrü Şahin; ''Özellikle madde bağımlılığına bir şekilde bulaşmış ve evsiz çocuklarımızı içinde oldukları bu karanlıktan, Rabbimin de yardımıyla aydınlığa kavuşturmak adına çalışmalarımıza ara vermeden devam ediyoruz. Hafta sonları bir araya gelip, hem dinimizin emrettiklerini hem de güncel konularda karşılıklı istişarelerde bulunup, ileriki yaşlarında daha faydalı bireyler olabilmeleri adına İngilizce ve Arapça dil becerini kazandırmaya çalışıyoruz” dedi.
           Gökhan Duygun-İstanbul
 
 
“Keşke babamıza onca çileyi çektirmeseydik”
 
Feridun Ağabey, benim bu feryadımı lütfen insanlara duyurur musunuz? Çok sevdiğim bir ağabeyim akciğerinde tespit edilen mercimek büyüklüğünden bile az bir lekeden yola çıkılarak, kız kardeşinin de ısrarlarıyla erken teşhis diyerek ameliyat olmaya karar verdi. Ben yalvardım. Eşim yalvardı, annem yalvardı kendine dokundurtma diye… Tanıdığı bir iki doktor arkadaşı da “ameliyat olmana gerek yok” demiş. Buna rağmen o kardeşinin sözüyle hareket ederek onun tavsiye ettiği doktorlara gitti. Ameliyat ettiler. Ardından kemoterapilere başlandı ve hiçbir şeyi olmayan koca adam bir buçuk senede yataklara düştü ve eriyip tükenerek öldü gitti... Geçen gün hasta babasını kemoterapi olacak diye hastane koridorlarında kuyruklarda sürükleyen ve hastalıktan çok çektiği eziyetler sebebiyle tükenen ve sonuç almak şöyle dursun günden güne eriyip biterek hayata veda eden babasının ardından şöyle feryat ediyordu: “Keşke oralara sürüklemesiydik babamızı. Ölecekse de rahat döşeğinde sıcak atağında vadesi gelince teslim-i ruh etseydi. O perişan hâlde, o sancıyla o sıkıntıyla hastane koridorlarında kemoterapi kuyruklarında hayatı adamcağızın burnundan getirmeseydik...”
Diyeceğim o ki, insanlara niçin bir makine gibi bakılıyor. Yedek parçası takılınca çalışan araç gibi bakılıyor. İnsanın hiç mi gönlü düşünülmüyor? Hiç mi yorgunluğu, üzüntüsü, mutlu olması hesap edilmiyor. Saygılarımla.
           Ece Şahintürk-İstanbul
 
 
 
Ledli aydınlatmaya geçmeliyiz
 
Türkiye'de 18 milyon aile var. 18 milyon temel eğitimde, 7 milyon yükseköğretimde olmak üzere 25 milyon öğrenci mevcut. 54 bin okul faaliyette.
81 milyon insanın yaşadığı bu topraklarda milyarlarca kilovatsaat elektrik enerjisi boşa harcanıyor. Kaba bir hesaplamayla 25 milyon öğrencinin okuduğu okullarda aydınlatma için ayda kişi başına 2-3 TL sarfiyat yapılıyor.
2018 yılı itibariyle evlerde, okullarda, iş yerlerinde, askerî kurumlarda aydınlatma için akkor, floresan, halojen, sodyum buharlı, cıva buharlı, metal hâlinde türü lambalar ağırlıklı olarak kullanılmaktadır. 
Özellikle okullarımızda kullanılan aydınlatma cihazları inanılmaz derecede fazla enerji tüketmektedir. Ortalama olarak 1000 kişinin öğrenim gördüğü bir okulda ayda 5 bin, yılda 40-50 bin TL tutarında enerji gideri söz konusudur. Bu rakamı çok az yatırımla yüzde 50-75 oranında düşürmek mümkündür.
Her okul 2-3 bin TL kadar bir bütçe ayırarak tüm aydınlatma araçlarını led lamba ile değiştirebilir. 3-5-6-7-8-9-10-12... Watt güce sahip led lambaların fiyatı 3-10 TL arasında değişmektedir. Lambayı tavana tutturmak için kullanılan tijli duylar 1-2 TL'dir.  TSE, CE belgesine sahip, 2-3 yıl garantili olan led lambaların verdiği ışık insan sağlığına son derece uygundur.
20-30 öğrencinin ders yaptığı bir mekânı 4 adet 7-12 Watt'lık led lambayla verimli biçimde aydınlatmak mümkündür. Verimli, sağlıklı, ekonomik aydınlatma için 100-150 TL'lik pahalı armatürler kullanmak israftan başka bir şey değildir.
            Ali Özdemir-Öğretmen
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.