Dolandırıyorlar... Oyalıyorlar... Uyutuyorlar!..

A -
A +
Türkiye'de dil öğretilemiyor. 150 yıldır bizi kandırıyorlar. Dolandırıyorlar... Oyalıyorlar... Uyutuyorlar!.. 
Ben İngilizce biliyorum diyenlere Newsweek, Wall Street Journal, Time gibi yayınları verin. Çeviremiyorlar. Dil öğretmenlerinin çoğu YDS'den yeterli puan alamıyor.
LYS (liseye giriş) ve AYT (üniversiteye giriş) sınavlarındaki doğru cevap oranları yüz kızartıcı seviyede. Yabancı dil ile yazılmış tezleri, raporları, projeleri okurken bunalıma girersiniz. Zira ne anlattığı anlaşılmaz! Parayla yazdırılan yüksek lisans ve doktora tezleri ile bilim yapamıyoruz. Bunları yazdığım için çok hakaret eden olacaktır.
Yabancı dille eğitim yaptığını söyleyen kimi üniversitelerde hocalar Türkçeye dönmek zorunda kalıyor. Zira öğrenciler dersi anlayacak seviyede dil bilmiyor.
Ben İngilizceden 100 ile geçtim diyen ortaokul ve lise öğrencilerine 3-5 Türkçe cümle söyleyip bunları çevir desem; yüzde 90'ı çeviremez.
Sebep nedir?
Öğretim yöntemimiz yanlıştır. Gramer ezberleterek dil öğrenilmez. 100 bin dil öğretmeni 150 yıldır sadece zaman kaybediyor. 30 yıldır liselerde öğretmenlik yapıyorum. İngilizce ortalama bir romanı, hikâyeyi tam çevirebilene de rastlamadım. Yöntem değiştirilmelidir...
           Ali Özdemir
 
 
Youtuber olmak istiyormuş!..
 
Feridun Ağabey, emekli bir tıp doktoruyum. Bugün sosyal paylaşım sitelerinden bana gelen bir mesaj şoke etti. Diyordu ki:
-Bugün Fransa'da lise bitirme sınavları (Bac) başladı. 743.594 lise öğrencisi ilk aşamada felsefe sınavını geçti. Sorular ve sistem, Türkiye'dekinden fersah fersah uzak. İşte öğrencilerin cevap verdiği "klasik" ve "ucu açık" sorular:
Philo L (Edebiyat) konuları: 1. Konu: Zamandan kaçmak mümkün müdür? 2. Konu: Bir sanat eseri nasıl iyi biçimde açıklanır? 3. Konu: HEGEL'den alıntılanan metni (doğa kanunları ile beşerî -hukuktan doğan- kanunların arasındaki farka dair) açıklayınız.
Philo ES (Ekonomik ve toplumsal): 1. Konu: Ahlak, en iyi siyaset midir? 2. Konu: Emek, insanları ayrıştırır mı? 3. Konu: LEIBNIZ'ten alıntılanan metni (özgürlük, daha doğrusu özgür irade üzerine) açıklayınız.
Philo S (Bilim): 1. Konu: Çok sayıda kültürün varlığı insan türünün birliği önünde engel oluşturur mu? 2. Konu: Ödevlerini tanımak, özgürlüğünden vazgeçmek anlamına gelir mi? 3. Konu: FREUD'dan alıntılanan metni (bilimsel araştırmanın zaman içinde seyri üzerine) açıklayınız.
Philo T (Teknolojik): 1. Konu: Yalnızca değiştirilebilir olan şeyin mi değeri vardır? 2. Konu: Kanunlar bizi mutlu edebilir mi? 3. Konu: MONTAIGNE'den alıntılanan metni (bilgi üzerine) açıklayınız...
Bu sorulara benzer soruları bizim öğrencilik yıllarımızda kendi edebiyatımızdan, tarihimizden, bilimimizden örnekler verebiliyorduk. Geçen okuduğum bir haber beni şoke etti!
Millî Eğitim Bakanlığı Türkiye genelinde binlerce 4. ve 8. sınıf öğrencisine yönelik yapılan "ABİDE" eğitim araştırmasının veri analizleri tamamlamış. Rapora göre derslerde yetersizlik ilkokulda başlıyor ve artarak ilerliyormuş. 8. sınıf öğrencilerinin %16'sı dört işlem yapamıyormuş. 4 öğrenciden birinin Türkçe bilgisi, temel ve temel altı seviyedeymiş... Emin olun bu gençlerin içinde kaç tanesi youtuber olmak istiyor diye sorsanız belki olmak istemeyen yoktur. Biz mi bu eğitim sistemini anlamıyoruz? Çocuklarımız mı bizden uzaklaşıyor?
              Dr. M. Ali G.-İstanbul
 
 
Vicdanlar artık cüzdanlara bakıyor
 
“Feridun Ağabey çok görme derdimi. Hoş, ağlıyorum filan da sanma. Fazla da takmıyorum kafama. Yani senin anlayacağın geçenlerde görücü usulü dedikleri türden bir evlilik denemem oldu. Hani ne derler sinekkaydı tıraşımızı olduk, belki hayatta ilk kez ana baba eskortuyla bir mekâna dâhil olduk. Gittik ve gördük… Beğendik aslında. Yani biz beğendik ya da bize beğendirdi kız. Kız tarafı da beni beğendi. Lakin beni beğenmek yetmiyormuş. Benim gelirimi de öğrenmek gerekiyormuş. Asgari ücretli olduğum zaman ona nasıl bakabilecekmişim. Yani sizin anlayacağınız artık yakışıklı olmak ve beğenilmek yetmiyormuş. Anladık ki vicdanlar artık cüzdanlara bakıyor! Cüzdanını beğenirse mesele kalmıyor. E böyle bir görücü usulü, doğrusu biraz kırıcı usul oldu. Yani iş var da biz mi çalışmıyoruz abi? Sigortalı bir iş bulmuşuz çalışıyoruz işte… Neyse bu paralarla ev almak araba almak biraz hayaldi de kız almak da hayal oldu...”
             Rumuz: “Ejder-i Derya”
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.