Çiftçinin elinden alınan ve üretimden kopartılan araziler

A -
A +

Feridun Ağabey, Tekirdağ ilinde yerini size bildirdiğim 4 bin küsur m2 bir yer var. Bu vesileyle öğreniyoruz ki bir arsa, mirasçıların arasından birine, başka bir müteahhit tarafından para verilip açık artırmaya, yani ortaklığın giderilmesi ve satışına çıkarılabiliyor. Açık artırmada vatandaşın malları haraç mezat satışa sunulmuş oluyor. ‘Ortaklığın giderilmesi’ diye bir kanun var. Bu kanuna göre 40 dönüm arazide 15 ortaktan birini bir şekilde ikna eden bir müteahhit veya arsa ve tarla emlak komisyoncularından biri, burayı çok rahat satışa çıkarabiliyor.

Bu ortakların hemen hepsi çiftçi... Böyle davalarda ortakların alması için sözde ilk hak diye bir şey çıkarmışlar. Ama dedim ya adamlar çiftçi, içlerinden birinde veya ikisinde ancak istenen para olabiliyor. Ama bu emlak komisyoncularıyla baş edecek hâlleri yok. Bunlar ihaleye giriyor biri bir fiyat öteki bir fiyat derken öteki 5 bin lira çıkarıyor ve ihaleyi(!) kazanıyorlar.

Devlet veya Adalet Bakanlığı veya milletvekilleri bir sürü konuda önerge teklifi verirken, bu konuyla ilgili çiftçinin mallarını ele geçirmeye sebep olabilecek bu yasa boşluğunu ortadan kaldıracak bir düzenleme konusunda neden önerge vermiyorlar? Neden bu kanunu kimsenin mağdur olmayacağı bir şekle getirmeye çalışmazlar.

Böyle bir kanunun boşluğu hadi düzeltilmedi, mahkemeler böyle yerleri bir kimse istedi diye veya vekili istedi diye hemen niçin satışa çıkarır? İlla satılacaksa sadece satış yapmak isteyenin hissesini açık artırmaya sunsunlar. Buraları eken biçen insanların elinden bu şekilde arazileri üstelik rayiç bedellerin çok çok altında niçin alınır?

Daha sonra o bölgeler parsel parsel bölünerek kanundaki boşluklardan yararlanarak başka vatandaşlara beş on katına gayrimeşru oluşturulan parsellemelerle satılmakta. O bölgede başka çiftçilerin arazilerine giden köylüler oraya kondurulan bir prefabrikte bulunan ne olduğu bilinmez insanların bakışları altında tarlalarına gidip gelmek zorunda bırakılıyorlar. Hatta bölgede bir gecede tarlalardaki mahsulün çalınma vakalarına bile şahit olunuyor? Örneğin bir dönümlük kırmızıbiberi bir gecede yok etmişler? Kimler etti bilinmiyor. O civarda eskiden böyle şeyler hiç olmazken nasıl oluyor da böyle vakalar yaşanıyor?

Sonra da gıda krizi çıkacak diye konuşuluyor. Buradan hatırlatıyorum. Devletimiz bu kanun boşluğuna ve bu boşluktan yararlanan fırsatçıları dur demediği sürece daha milyonlarca dönüm araziyi vatandaşın, çiftçinin elinden alanlar olacak… Buğday, ayçiçeği, mısır, arpa, ot vs. ekip biçilmesi her geçen gün azalacak. Bu konuda devletimizin yetkililerini ve aklıselim mahkemeleri göreve çağırıyorum. Saygılarımla.

         Bir Hisse Sahibi (H.E.)

 

 

Trafik Müfettişinden Bayrampaşa Belediyesine teşekkür...

 

İstanbul Bayrampaşa Belediye Başkanlığı'na Twitter hesabımdan başvuru yaparak, Kartaltepe Mahallesi Cicozyolu Caddesi üzerindeki taşıt yoluna park eden araçların trafik sıkışıklığına yol açtığını belirterek anılan caddeye çizgi çalışması yapılması talebinde bulundum.

Bu talebimin gereğini hemen ertesi günü çizgi çalışması yaparak trafik akışı düzenlemesine katkı sağlayan Belediye Fen İşleri Müdürü Sn. Kotan Taşan ve ekibine bu ilgi ve hassasiyetlerinden dolayı ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

       Halis Kahraman-Fahri Trafik Müfettişleri Derneği Basın Sözcüsü/İstanbul

 

 

Ölü sulardan kurtulabilirsiniz!

 

“5 Haziran 2022 günü birkaç marketin web sitesine girerek sizlere ilettiğim bazı fiyatları temin ettim. Bu ülkede bu fiyatlarla satılan ürünleri alan varsa, itiraz edilmiyorsa söyleyecek bir sözüm yoktur. Son 40 yıl zarfında Bolu, İstanbul, Edirne, Tokat, Manisa, Bolu, Artvin, Lefkoşa, Girne, Zonguldak ve Ankara’da ikamet ettim. Hiç birisinde plastik ya da cam ambalajlar içinde satılan sulara itimat edip satın almadım. Bu sular bünyeye uygun değildir. Besleyici özellikler taşımaz. Daha açık ifadeyle bunlar ölü sudur. Çok basit malzemelerle bile kendi su arıtma cihazınızı üretebilirsiniz. İnternete girip bu konuda bilgi bulabilirsiniz. İtiraz etmeyenler, protesto etmeyenler soyulmaya mahkûmdur” diyen Ali Özdemir öğretmenimize teşekkür ediyor bu vesileyle İhlas’ın da su arıtma cihazları olduğunu okuyucularımıza hatırlatıyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.