Mezar taşı okumak için dil öğrenmek

A -
A +
''Pek rengine aldanma felek eski felektir. 
Zîrâ feleğin meşreb-i nâ-sâzı dönektir...''
Yukarıda yazdığım dizeler bugün okuduğumuzda, kulağa bir musiki tadından başka bir şey ifade ediyor mudur acaba? Gözü kapalı 3-5 cevap alsak bu dizelerin ne olduğuna dair, eğer edebiyat ve benzeri özel bir ilgimiz yoksa, eski dönem Osmanlı'ya kadar inip, sahibini orada arayacak olmamız muhtemel.
Halbuki bu latif ve akıcı sözler Cumhuriyet'in ilanından yalnızca 40 sene önce vefat etmiş bir şairin, Ziya Paşa'nın terkib-i bendindendir. Okuduğumuzda Latin harfleri ile dahi hiçbir anlam veremediğimiz, bize Fransızca bir şiir dizesi kadar Fransız kelimelerden mürekkeptir.
Geçenlerde gazetelerde, televizyonlarda ve sokaklarda rast geldiğim hararetli bir tartışmanın konusu, yani okullarda Osmanlıcanın zorunlu dil haline getirilmesi hususu... Her iki tarafı da pürdikkat ve sessiz sakin dinledikten sonra yine aynı sükûnetle ve suhuletle yazımı yazıyorum.
Eleştirilerden, gazetelerde atılmış kimi başlıklardan oldukça trajikomik olanlar vardı. Mesela, Osmanlıcanın zorunlu Kürtçenin sorunlu olduğuna ilişkin bir başlık dikkatimi çekti ki, üzerinde oldukça düşündüm. Burada mukayese edilecek olan Osmanlıca vs. Kürtçe idi. Kürtlerin bu durumdan rahatsız olması gerektiği, imanın bir boy fazlası şeklinde yerini alırken, atladıkları nokta şuydu. Osmanlı bir milletler bütünü idi ve en az bizim kadar Kürtlerin de tarihlerini okuyup anlayabilmeleri alacakları bir Osmanlıca eğitiminden sonra mümkün olacaktı...
Bir diğer tartışma ise ilkokul tartışmalarını aratmayacak vahamette idi. Zira Osmanlıca öğrenmenin insanların mezar taşlarını okuyabilmeleri üzerinden gerekliliği tartışılıyordu ve haliyle Osmanlıcayı mezar taşlarını okumak için öğrenmeliyiz diyen de mezar taşı okumak için Osmanlıca mı öğrenilirmiş diyen de aynı vahametten payını alıyordu. Mezar taşı okumak için dil öğrenmek(!) İşte bütün algımız buydu.
Beni asıl üzen ise Osmanlı torunlarından Orhan Osmanoğlu'nun sesli demecinde Osmanlıcanın zorunlu dil olmasına karşı çıkmasıydı. Diyordu ki: "Osmanlıcayı zorunlu dil yapmayın, zorunlu yaparak kimseye öğretemezsiniz." Evet, dedikleri pek tabii mümkündü. Keza, verdiği zorunlu İngilizce dersleri örneği de savını doğruluyordu. Zorunlu İngilizce dersleri var ama tam bir İngilizce öğrenen yok... Ama sevgili Osmanoğlu, mesele o değil ki. Bu mantıkla düşünürsek Milli Eğitim Bakanlığı'nın tüm dersleri zorunluluktan çıkarması gerekir. 30 kişilik sınıftan ilgisi olan işin peşine düşer ve anlar, böylelikle de eğitim amacına ulaşmış olur...
Bir diğer başlığı da aynı şekilde anlamlandıramadım. Olayı Osmanlıca boyutundan tamamen sıyırmış ve "Sırada Arap Harfleri Var" başlığı atılmıştı. Genel kültür diye çiçeği böceği tüm teferruatı ile öğrendiğimiz uzay çağında, bilginin ve bilmenin herhangi bir türlüsünü bu şekilde küçümseyen davranışları hayretle karşılıyorum. Çok merak ediyorum, liselere zorunlu getirilen Çin alfabesi olsaydı, yine aynı tepki gelir miydi? Bir zümre bir alfabeden neden bu kadar korkar/tiksinir, açıklaması olan beri gelsin.
Bunlar Osmanlıca ya da Osmanlı düşmanlığıdır deyip kesip atmak, klişe bir slogan kullanmak istemiyorum, lakin akıl öğretisine dayanan hiçbir teoremle de bu yapılanların bir açıklamasını bulamadığımı belirtmek istiyorum. Bu gocunmanın altında yatan sebepleri psikoloji biliminin şefkatli kollarına teslim ederken, Ziya Paşa'nın Latin harfleri ile yazmış bulunduğum bendinin de Türkçe(!) mealini sizlere sunuyorum.
Pek rengine aldanma felek eski felektir.
(Zamanın şu hâline, ortama güvenme; zaman pek de değişmez)
Zîrâ feleğin meşreb-i nâ-sâzı dönektir.

(Zamanın ve toplumun özelliği düzensiz, anlaşılmaz dönekliliktir)
.....
Eczacıdan Not: Descartes der ki: Bir bilim gelişebilmek için en temelden hareket etmek zorundadır. Tıp ve eczacılık alanında o bahsedilen en temel tedavi yöntemleri ve müfred ilaçları öğrenebilmenin de tek yolunun Osmanlıca kaynakları taramak olduğunu belirtir, sağlıklı haftalar dilerim...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.