Otomobilde de ithalat tedbirlerle frene bastı

A -
A +
Ekonomi yönetimi tarafından devreye alınan taşıt kredilerine yönelik sınırlamalar ve yüksek özel tüketim vergisi (ÖTV) uygulamalarıyla taşıt ithalatı hız kesti
Ocak-ekim döneminde motorlu kara taşıtları ithalatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azaldı. Otomobil satışlarında geçen yıl yüzde 77.8 olan ithalat payı bu yılın 11 ayında yüzde 73.8'e düştü. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre; motorlu kara taşıtı ithalatı 10 aylık dönemde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 azalarak, 13.3 milyar dolardan 12.1 milyar dolara geriledi. Motorlu kara taşıtı ithalatı, en yüksek seviyeyi 16 milyar 782 milyon dolarla 2011 yılında görmüştü.
Otomotiv Distribütörleri Derneği'nin (ODD) verileri de sektörün satışlarında ithal payının gerilediğine işaret etti. Volkswagen'in 2014 yılının 11 aylık döneminde toplam pazar ve ithal araç satışında ilk sıradaki yerini koruduğu görüldü. Bu dönemde toplam pazardan yüzde 14.7 pay alan Volkswagen, 91 bin 331 adetlik satış yaptı. İthal araç sıralamasında ikinci sırada yer alan Opel de bu dönemde 30 bin 837 adet satışa ulaştı. Bu sıralamada 68 bin 358 adetlik toplam satışının 29 bin 553'ü ithal araçlardan oluşan Ford üçüncü, 78 bin 623 adetlik toplam satışının 28 bin 516'sı ithal araçlardan oluşan Renault ise dördüncü oldu. Sıralamayı, 27 bin 27 adetlik satışının tamamı ithal olan Dacia ve 25 bin 340 adetlik satışının tamamı ithal olan Mercedez-Benz takip etti.

Ferrari'nin konsept otomobili 
Ferrari'nin Cenevre Otomobil Fuarı'nda ilk defa sergilenen ve İtalyan üreticinin pek çok modelinde imzası bulunan Sergio Pininfarina'yı onurlandırma amacıyla onun adını verdiği konsept otomobili gerçeğe dönüştü. Tasarım ve üretim sürecinde Dassault Systèmes teknolojileri kullanılan Sergio; ilk alıcısına Birleşik Arap Emirlikleri'nde ulaştı. Tasarımcı Sergio Pininfarina onuruna üretilen bu araçta 605 bg'lik 4.5lt'lik V8 motorun bulunduğu belirtiliyor. Sergio 0'dan 100 km/s hıza 3 saniyede ulaşabilecek. Ferrari Sergio'nun üretimi      6 araç ile sınırlandırılacak.

Hyundai i20 Coupe daha sportif
Satışa sunulduğu Kasım ayından bu yana Avrupa ve Türkiye'de önemli bir çıkış yakalayan Hyundai Yeni i20, şimdi de üç kapılı sportif versiyon Coupe ile otomobil severlerin karşısına çıkıyor. Hyundai, ilk kez bir B-segmenti otomobili mevcut beş kapılı versiyonundan tamamen farklı bir tasarımla dizayn etti. Dinamik tasarımı ve çarpıcı iç mekanıyla özellikle genç kullanıcıların beğenisine sunulan i20 Coupe, lifestyle ve trendlere önem veren kişilerin de ilgisini çekecek kadar iddialı bir duruş sergiliyor. Markanın büyüme ve gelişme stratejisi kapsamında sunduğu en yeni modellerden biri olan i20 Coupe, Hyundai'nin Avrupa'daki tasarım merkezinde geliştirilerek Türkiye'deki Hyundai Assan Fabrikası'nda üretilecek. Beş kapılı hatchback i20 ile birlikte Coupe de bütün Avrupa'ya sadece Türkiye'den ihraç edilecek.

YEŞİL OTOBÜSLER YOLLARDA
"İstanbul'daki Dizel Motorlu Toplu Taşıma Araçlarının Egzoz Filtrelerini Temizlemeye Yönelik Yeni Bir Sistem Geliştirilmesi" adlı projenin startı verildi. Egzoz emisyon ölçümlerinin yapılacağı 40B Sarıyer-Beşiktaş ve 41AT Ayazağaköyü-Davutpaşa Yıldız Teknik Üniversitesi güzergahlarında çalışmakta olan otobüslerden özel olarak belirlenen test araçları "Yeşil Kampüs" çalışmaları kapsamında İTÜ Ayazağa Yerleşkesine getirildi. Proje için özel olarak görevlendirilen test araçları ölçüm ve analiz çalışmaları süresince, Kalkınma Bakanlığı, İstanbul Kalkınma Ajansı, İETT, İTÜ ve İTÜ-ATUM logoları ile özel olarak giydirilerek 2015 yılı Ağustos ayı başına kadar İstanbul halkının kullanımına sunuldu.

Kaliningrad'da kamyon üretecek
Ford'un global ağır ticari araç üretim ve mühendislik merkezi Ford Otosan; yüzde 100 Ford Otosan mühendisliği ile geliştirilen ve Eskişehir İnönü Fabrikası'nda üretilerek 30 ülkeye ihraç edilen Ford Trucks kamyon ve çekicilerin Rusya'da üretimi için Rusya'nın en büyük otomotiv üreticilerinden Avtotor Holding ile üretim işbirliği mutabakat anlaşması imzaladı. Anlaşma ile Ford Trucks kamyon ve çekici modelleri, Rusya'da da üretilecek. Kaliningrad'daki üretime kısa sürede başlanması planlanıyor. Mutabakat anlaşması ile ilgili olarak Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün; "Bu anlaşma, Avrupa'nın en büyük ağır ticari araç pazarı olan Rusya'daki varlığımızı güçlendirecek ve Ford Trucks markasını çok daha ileriye taşıyacak" dedi.

Hacı Murat hâlâ gözde
TOFAŞ tarafından Türkiye'de üretilen ilk otomobil olarak bilinen ve 1970'li yılların en popüler binek araçlarından olan Murat 124'ler, hurda yasasının ardından trafikteki sayısı azalsa da meraklıların halen ilgisini çekiyor. Bir zamanların gözde otomobili olan Murat 124'ler, sanal alışveriş sitelerinde ve sosyal medyada dikkati çekici ilanlarla satışa sunuluyor. Murat 124'lere, orijinal özelliklerine 20 bin dolara varan paralar isteniyor. Modifiye edilmiş, bakım görmüş, yıpranan bazı bölümleri değiştirilmiş olanları da genellikle 10 ile 15 bin lira arasında fiyatlardan satılıyor. Orijinal özelliği kalmamış, bakım isteyen, LPG'li, 250 bin kilometreyi görmüş, 1976 yapımı Murat 124'e, 2 bin 250 lira talep edilirken, aynı modeldeki tamamen orijinal, benzinli, bakımlı olanı ise 20 bin dolardan satışa sunuluyor.

OİB, milli katılımla Shanghai fuarında
Asya'nın en büyük otomotiv yan sanayi fuarı 'Automechanika Shanghai'da 'Türkiye'nin potansiyelini keşfedin' rüzgarı esti. Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği'nin (OİB) organizasyonuyla milli katılım statüsünde 16 firma ile fuarda yer alan Türkiye, başta Çinli otomotiv üreticileri ile global markaların ilgi odağı oldu. Türkiye'nin yanı sıra Almanya, Fransa, İtalya, Hindistan, Japonya, Malezya, Polonya, ABD gibi 17 ülkenin milli katılım olmak üzere toplamda 39 ülkeden 581yabancı firma fuarda stant açtı. Yüz bine yakın profesyonelin ziyaret etmesi beklenen fuarda elektrikten elektroniğe, fren sistemlerinden janta, motor aksamlarından aküye kadar birçok ürün sergilendi. Halen 16 Türk firmanın Çin'de üretim yaptığını kaydeden Burhanoğlu, yeni yatırım fırsatı arayan birçok şirketin de araştırmalarını yürüttüklerini bildiklerini belirtti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.