Otomotivde Rus kaybını İran ve ABD kapatacak

A -
A +

Geçen yıl ABD'de yüzde 65 ihracat artışı yakalayan Türk otomotiv endüstrisi, aynı başarıyı bu yıl ambargoların kalktığı İran’da da elde etmek için düğmeye basıyor

Türkiye’nin son 10 yıldır ihracat şampiyonu olan ve bu süreçte 15 milyar dolar dış ticaret fazlası veren otomotiv endüstrisi, 2016 yılı ihracat hedefini 23 milyar dolar olarak belirledi. Sektörün ihracatında başrol oynayan Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv endüstrisinde 2015 yılında avro-dolar paritesinden kaynaklı 3 milyar dolar kayıp yaşanmasına rağmen başarılı bir yılı geride bıraktıklarını kaydetti. Geçen yıl 21.1 milyar dolarlık ihracata imza attıklarını hatırlatan Sabuncu, "Bu sene Rusya'daki gelişmeler sebebiyle yeni pazarlara odaklandık. Komşumuz İran’ın küresel anlamda yaşadığı kısıtlamalar sona erdi. Bu ülkede otomotiv endüstrisinde gidilecek çok yol var. Bu ülkeye ihracatta beklentimiz büyük. Tahran’a sektörel ticaret heyeti düzenleyerek önümüzü daha iyi göreceğiz. Burada temsilcilik açarak endüstrimize destek olacağız. Yeni pazar olarak Birleşik Devletler de büyük fırsatlar sunuyor. Özellikle buraya ticari araç ihracatıyla başlayan faaliyetler hızla gelişiyor. Geçen yıl Birleşik Devletler’e yüzde 65 artışla ihracatımızı 780 milyon dolara yükselttik. Rusya pazarından kaybettiklerimizi buradan yeniden kazandık. Gözümüz yeni dünyada. Bu yıl da çifte haneli büyüme bekliyoruz” dedi. 

Otomotivde Rus kaybını İran ve ABD kapatacak

Yılın ‘crossover’ aracı Juke

Orta Doğu bölgesinin en prestijli otomobil ödülleri olan "MECOTY" Dubai’de sahiplerini buldu. Jürinin gerçekleştirdiği üç aşamalı titiz bir oylama sürecinin ardından "Yılın Kompakt Crossover Aracı" ödülünü Nissan Juke kazandı. Pazara sunulduğu günden bu yana özellikle genç otomobil severler için ideal bir "kompakt crossover" haline gelen Juke, artan satış rakamlarını aldığı ödülle taçlandırdı. Nissan Ortadoğu Genel Müdürü Samir Cherfan, Juke’un pek çok özelliğiyle bu prestijli ödülü hakettiğini savunarak, "Modelimizin bu ödülü kazanması önemli bir başarı. Kendine has bir karakterinin olması, Juke’un bölgede çok sevilmesini sağladı. Jüri heyeti de Nissan’ın heyecan veren otomobiller üretme iddiasını böylece onaylamış oldu" dedi.

Otomotivde Rus kaybını İran ve ABD kapatacak

Jeep’ten kış fırsatı

∂ SUV araçların ikonik markası Jeep, Renegade modelinde 3 bin 500 TL’yi, Grand Cherokee modelinde ise 10 bin TL’yi aşan indirimler sunuyor. Yılın ilk ayında gerçekleştirilen satış kampanyasında, Jeep Grand Cherokee için yüzde 0.99 faizle 90 bin TL’ye kadar 12 ay vadeli kredi imkânı bulunuyor. Jeep’in dikkat çeken tasarımlı Cherokee modelinde de, 80 bin TL’ye kadar yüzde 1.18 faizle 15 ay vadeli kredi dikkat çekiyor. 92 bin 650 TL’lik anahtar teslim fiyatına sahip 1.4 litre, benzinli, otomatik şanzımanlı Renegade modeli için ise, 0.99 faizle 45 bin TL’ye kadar 15 aya varan vade ile kredi kullanmak mümkün...

ELEKTRİKLİ LİDERİ RENAULT ZOE

Renault, elektrikli otomobil satışında Avrupa’nın en iyi performans sergileyen markası oldu. Markanın bu alandaki pazar payı 2015'te yüzde 25, satışları da 23 bin adede erişti. Geçen yıl Avrupa’da satılan her 5 elektrikli otomobilin 1’i, Renault ZOE oldu. Sadece bu araçtan 8 bin 453 adet satış gerçekleştirildi. Avrupa’nın yüzde 100 elektrikli otomobil pazarı, geçen sene 97 bin 687 adet seviyesinde bulunuyor. Bu rakam 2014 yılına oranla yüzde 48'lik artış kaydetti. Renault elektrikli araçlar, 2010 ile 2015 arasında da 62 bin adet ile rekor bir satış rakamına imza attı. Bunun 16 bin 331 adedi Renault Twizy...

SKODA, OCTAVIA İLE REKOR KIRDI

Skoda, 2015’te 1 milyon 55 bin adet ile kendi bünyesinde yeni bir satış rekoruna imza attı. Markanın Türkiye’deki satışları da 2015’te yüzde 53 artış kaydederek 22 bin 107 adede oluştı. Firma, ilk defa 2014 yılında dünya çapında "1 milyon satış" barajını aşmayı başarmıştı. Markanın geçtiğimiz yıl dünya genelinde en çok tercih edilen modeli ise Octavia oldu. Satışları önceki yıla gore yüzde 11 artan Octavia, 432 bin 300 adede ulaştı. Onu 194 bin 300 adetle Rapid, 192 bin 400 adetle Fabia izledi.

Peşinatsız, faizsiz ve taksitle araba

Emin Şirketler Grubu bünyesinde bulunan Emin Otomotiv, ikinci el otomobil kavramını yeni bir boyuta taşıdı. Firma peşinatsız, faizsiz ve alıcının belirleyeceği taksit seçenekleri ile otomobil sahibi olma fırsatı sunuyor. Emin Şirketler Grubu Genel Müdürü İbrahim Çonkar, "Sistemimizde tüketici, ilk etapta ne kadarlık bir otomobil almak istediğini belirliyor. Peşinatlı veya peşinatsız seçenekler arasında tercihini yapıyor. Seçilen taksit sayısı, aynı zamanda o gruptaki kişi sayısıdır. Yapılan ödemelerle her ay bir otomobil parası birikiyor. Bu toplu para, noter huzurunda yapılan çekilişle bir kişiye otomobil almak üzere kullanılıyor. Sattığımız bütün araçlara garanti veriyoruz. Vatandaş, aracı aldıktan sonra bizim söylediklerimizin dışında herhangi bir problem çıkarsa, otomobili sattığımız fiyat üzerinden geri alıyoruz. Bugüne kadar da hiçbir aracımız geri gelmedi" dedi.

Continental'den buzlu zemin için özel lastik

Dünyanın en büyük lastik tedarikçilerinden Continental, buzlu zeminde daha kısa frenleme mesafesi ve güvenilir yol tutuşu sunan yeni kış lastiği ContiWinterContact TS 860’ı tanıttı. Geçtiğimiz hafta Finlandiya’da gerçekleştirilen lansmanda görücüye çıkan lastik, yeni sırt tasarımı ve kauçuk bileşimi ile özellikle karlı zeminlerde performans ve güvenlik artışı sağlıyor. ContiWinterContact TS 860, bu yılın sonbaharından itibaren yetkili satış noktalarında yerini alacak.

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.