Tahir Büyükhelvacıgil: İş eve asla gitmemeli

A -
A +

“Başarının sırrı: Sır saklamak çok önemli. Aile bireyleri asla hiçbir şekilde kardeşleri tartışamaz. Gözler ve kalp konuşmalı. Bir de iş eve asla gitmeyecek, ev işe asla gelmeyecek”

KİMDİR?
1958 Konya doğumlu. Helvacızade Grubu’nun 4. kuşak üyelerinden. Kardeşi Dr. Mevlüt Büyükhelvacıgil ile birlikte 1991’de Konya’da Zade Bitkisel Yağ Rafinasyon Tesisleri’ni kurdu. Evli ve üç çocuk babası. Helvacızade, 1997’den beri Türkiye’nin en büyük 500 şirketi arasında.
Tahir Büyükhelvacıgil: İş eve asla gitmemeli
Bu hafta yolum Konya’ya düştü. Genç Yeşilay’ın etkinliği çerçevesinde Konya Bilim Şenliği’nde gençlerle buluştuk. Bağımlılıklarla mücadelemize devam ettik. Bu vesileyle bize evsahipliği yapan Zade Vital Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil ile tanıştım. Daha da önemlisi dünya standartlarındaki bir fabrikayı gezerken Türkiye olarak 127 yıllık böyle bir markamız olduğu için gurur duydum. Sonrasında da aile şirketi geleneğini devam ettirebilen bu şirketin CEO’su Tahir Bey’le sizler için kısa bir sohbet yaptım. Bence cevaplarında çok kıymetli dersler var. Özellikle kardeş, akraba kavgalarının arttığı bugünlerde bu denli başarılı bir aile şirketini ve dengelerini koruyabilmiş aileyi örnek alabilmek duasıyla...

¥ Eğitim hayatınızı anlatır mısınız?
 Her ne kadar üniversite bitirsek de hayat üniversitesi devam ediyor. 6 yaşındaydım şirkete geldiğim gün. Selçuk Üniversitesi İngilizce bölümü mezunuyum. Adana İktisat Fakültesi’ni yarım puanla kaçırdım. Ona çok yanarım. Orada okumak çok istemiştim. Ama kısmet olmadı. Bütün hayatımız iş, okul ve evle geçti. Okuldan gelip direkt babamın yanına işe giderdik. Gıda maddeleri de sattığımız ufak bir dükkânımız ve içinde imalathanemiz vardı. Annem yemek yapmak için yakındaki halamdan gaz ocağı isterdi. Böyle günlerden geldik. Allah’a hamd edeceğimiz çok şey var. 3 kardeşiz. Bir kardeşin bir abiye yapabildiklerini yazmak istiyorum bir gün, çok değerli. 
Tahir Büyükhelvacıgil: İş eve asla gitmemeli
¥ 4. kuşak işin başında. “5. nesil de fabrikaya adım attı” demiştiniz. Bunu günümüz aile şirketlerinde sağlamak çok zor. Nasıl başardınız?
 5. nesil ilk toplantıya geldi. 130 yıllık bir şirketiz. Asla iş eve gitmedi, ev de işe gelmedi. Kız kardeşim 18’ine girerken evlendi. Erkek kardeşim dünyaevine girdi. Meram’daki evimizde onlar, babamlar ve biz, aynı evde oturduk. 17 sene neredeyse... En güzel yıllardı. Tasavvuf ehli bir aileyiz. Öyle olunca sohbetlerimiz de çok güzeldi. Aynı şeyleri paylaştık. Bunun uyuma çok katkısı oldu. Erkek kardeşimle aramızda 3 yaş var. Çocuklar da böyle kaynaştı. Babamızın tavrı da çok önemliydi. Bize hiç engel olmadı. Sır sıklamak çok önemli. Aile bireyleri asla hiçbir şekilde kardeşleri tartışamaz. Samimiyet olmalı. Gözler ve kalp konuşmalı. Bir de çok önemi bir kural var; o da tasarruf. Büyüğü tasarruf etmeyenin küçüğü hiç tasarruf bilmez.

¥  Hiç aranızı bozmaya çalışanlar olmadı mı?
 Olmaz mı! Çok oldu ama hiç kimse giremedi aramıza. Allah nazardan saklasın. Ayrıca annem evi çok güzel idare etti. Evin bütçesini o yönetti.

¥  Şu anda kaç kişi çalışıyor şirketinizde?
 1965, 1968’i hatırlıyorum 7-8 kişi vardı babamın yanında, ufacık bir dükkândı. Bugün İstanbul’da, İzmir’de, Amerika’da ofisler var; 500’e kadar da çalışan insan... 

¥ En uzun ne kadar tatile gittiniz?
 10 yıldır deniz görmedim. Şimdi biraz babamda nefes darlığı var. İstanbul’a gidiyorum onun için, hemen geri dönüyorum. Bir de fuarlara...

¥ Spor yapıyor musunuz?
 Günde 10 bin adım atmaya çalışıyorum. Fabrikaya gidince mümkün olduğunca yürümeye çalışıyorum. İmkânlar var ama maalesef spor yapamıyorum. 

¥ En son hangi kitabı okudunuz?
 Ahmet Davutoğlu’nun kitabı, Aysel Çelikel’in “Adalet Yoksa Gelecek de Yok” kitabı ve Halil İnalcık’ın “Osmanlı”sı... Haftada bir kitap okumaya çalışıyorum.

 ¥ Markanızın dünya devi Amazon’da satışa çıkacağı doğru mu?
 Kardeşim, Vital markasından sonra İsviçre’deki fuara katıldı. Sonra Amerika’da Biyoteknoloji fuarı oldu. Oraya da katıldık. Amazon ile satışa başlamak fikri bu şekilde doğdu. Chicago’da bir yer açtık. Zade Global şirketimizi kurduk. Amazon’da 20 yıl çalışmış işi bilen bir Türk bir hanım var, onunla da çalışıyoruz. 500 ürünümüz var. Ambalajlar tamamen İngilizceye çevriliyor. 
 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.