Odalarda seçim heyecanı başladı

A -
A +

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı oda ve borsaların sonbaharda büyük ihtimalle seçimleri yapılacak. İhtimalle diyorum siyasi gelişmeler bu seçimleri de etkileyebilir. Oda ve borsalarda adaylar sinyal vermeye başladı.

Öncelikle şunu belirtmekte yarar var. "Türkiye Ekonomi Konuşuyor Toplantıları" kapsamında çok sayıda oda başkanı ile online toplantılar yapmıştık pandemi döneminde... Bu toplantılarda oda başkan ve yönetimlerinin kentleri konusunda çok önemli bilgilere ve projelere sahip olduklarını gözlemlemiştik. Bu bilgileri ilerleyen dönemlerde sizlerle paylaşmak isteriz...

Şimdi gelelim kulislerdeki bilgilere… Şu anda adayların kimi kulis çalışmaları, kimi de açıktan kampanyalara başlamış durumda. İlk bilgiyi Ege’den aktaralım.

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar bir süre önce yakın çevresine yeniden aday olmayacağı bilgisini vermişti.

Bu bilgi biraz yaygınlaşınca bazı isimler adaylıklarını bile açıkladı. Ancak yine yakın çevresi Ender Yorgancılar’a yeniden aday olması doğrultusunda telkinde bulundu.

Ender Yorgancılar bunun üzerine süre istedi. Bir süre önce süre doldu; Ender Yorgancılar fikrini değiştirdi ve devam kararını paylaştı.

Odalarda seçim heyecanı başladı

Ender Yorgancılar’ın yeniden aday olma kararının ardından iki önemli gelişme oldu. Birincisi EBSO’nun Meclis Toplantısı’na TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ile birlikte İZTO Başkanı Mahmut Özgener, İZTO Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, İTB Meclis Başkanı Barış Kocagöz, Trabzon TSO Meclis Başkanı Şadan Eren ve Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk katıldı. Bu katılım TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da Ender Yorgancılar’a desteği olarak değerlendirildi.

Daha sonra  TOBB’un ev sahipliğinde düzenlenen ve 81 ilin oda ve borsa başkanının davetli olduğu Ekonomi Şûrası’nda Ender Yorgancılar önemli konuşmalardan birini yaptı. Bu toplantıya Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve bütün ekonomi bakanları katılmıştı. Bu etkinlikte Ender Yorgancılar’ın önemli konuşmalardan birini yapması da destek olarak görüldü. Son olarak yapılan Meclis Toplantısı’nda başta inovasyon merkezi olmak üzere yeni dönemde yapılacakların anlatılması da geleceğe yönelik bir mesaj olarak nitelendi...

Oda kulislerindeki ilk gelişme bu şekildeydi. Sonra İstanbul Sanayi Odası’nda Adnan Dalgakıran’ın Erdal Bahçıvan’a karşı adaylığı kulislere düştü. Bu konuda henüz somut bir gelişme gündeme gelmedi.

İstanbul Ticaret Odası’nda ise Şekib Avdagiç tek aday olarak çalışmalarını sürdürüyor. Murat Kalsın da adaylık için nabız yokluyor. Bu arada İTO’da, başta mobilya olmak üzere birçok komite de seçim yarışının sinyalleri gelmeye başladı.

Ankara’da Sanayi Odası’nda Nurettin Özdebir’in karşısına rakiplerin çıkması bekleniyor. Ankara Ticaret Odası’nda ise Gürsel Baran’a karşı Osman Gökçek’in kulis çalışmaları yaptığı söyleniyor.

Bursa’da İbrahim Burkay şimdilik rakipsiz gibi. Adana’da ise Ticaret Odası’nda bazı isimlerin başkan adaylığından söz ediliyor. Adana Sanayi Odası’nda ise Zeki Kıvanç’ın karşısına rakip çıkması beklenmiyor...

Seçim yarışının önümüzdeki günlerde daha da hızlanması söz konusu olacak gibi görünüyor. Oda ve borsa seçimlerinde bu defa kadınların da etkin olmaya çalıştıklarının bilgisi geliyor. Bu konudaki sıcak gelişmeleri de sizlere önümüzdeki günlerde aktarmak isteriz.

El ele tutuştuğu dostunu kaybetti

Oda seçimlerindeki kulisleri yazarken geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz iş dünyasının en sevilen isimlerinden Mehmet Balduk'u hatırladık. Balduk uzun yıllar Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı ve TOBB’da başkanvekilliği yapmıştı. Seçimleri en iyi değerlendiren isimlerden biriydi. Bütün kulis bilgilerini en doğru şekilde ondan öğrenirdik. Her zaman doğru bir haber kaynağı olmuştu.

Odalarda seçim heyecanı başladı

Kent ekonomisine katkıları nedeniyle Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu ve arkadaşları ona onursal başkanlık vermişti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da en yakın dostu ve yol arkadaşı olmuştu. Rifat Hisarcıklıoğlu vefatından sonra yayınladığı mesajda “dostum” ifadesini kullanmıştı. Tekstil sektörünün önde gelen isimlerinden İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz de “sektörün başı sağolsun” diye veda etti Mehmet Balduk’a…

 

Yer altındaki zenginliğe ulaşma sıkıntısı var

 

İyi ki Mehmet Uluğtürkan ile konuştuk ve Adana’daki petrol çıkarma hikâyesini yazdık. Ekonomi dünyasında gündem oldu.

Türkiye’de yerin altındaki değerleri çıkarmanın öyle kolay olmadığını vurgulayan çok sayıda dostumuz aradı. Bu isimlerden biri de sektörün yani İstanbul Maden İhracatçıları Birliği’nin (İMİB) Başkanı Rüstem Çetinkaya oldu.

Odalarda seçim heyecanı başladı

Tespitleri çok önemliydi ve hepimizi, herkesi çok yakından ilgilendiriyordu. Önce Türkiye’de petrol meselesine ilişkin şu önemli yorumu yaptı:

“Ben konunun teknik tarafını bilmem… Ama petrol siyasi sınırlarla değil, coğrafi sınırlarla ilgilidir. Sınırımızda olan petrolün Türkiye’de olmaması beni her zaman düşündürmüştür. Olaya böyle bakıyorum...”

Peki sadece petrolü çıkarma konusunda mı engel var. Ya da Türkiye yer altı zenginliklerini ne kadar değerlendirebiliyor? İşte bunu anlattı Rüstem Çetinkaya… Aktarıyoruz:

“Türkiye madencileri sanık sandalyesine oturmaktan vazgeçmeli. Biz ülkeye zarar verecek bir madencilik yapmayız. Vahşi madencilik devri bitti. Biz en az çevreciler kadar çevreciyiz. Bu anlayış Türkiye’yi geriletiyor. Maden sektörünün GSMH’ya katkısı yüzde 1.2’ler seviyesinde. Dünyadaki 90 önemli madenden 80’i Türkiye’de var. Aynı durumda olan Rusya’da sektörün GSMH’ya katkısı yüzde 14 civarında, Kanada’da bu oran yüzde 7.6, Çin’de ise yüzde 15 civarında. Türkiye bunu yüzde 7’lere çıkarsa bugün yaptığımız 7 milyar dolarlık ihracatımız 40 milyar dolarları aşacak. Hadi 30 milyar dolar olsun. Bu, şu demek; cari açığı madencilik vasıtası ile çözebiliriz.”

Evet maden konusunda sorun var. Yani Türkiye’nin yer altı kaynaklarını kullanma konusunda sıkıntıları var. Bu konuda farklı engeller var. Engellerden biri çevrecilik adına yapılıyor. Diğeri bürokrasi adına gündeme geliyor.

Peki çiçeği burnunda yeni başkan Rüstem Çetinkaya bu engeller için ne yapmayı tasarlıyor… Yine onun ağzından aktaralım:

“Türkiye çok önemli bir fırsat yakalamış durumda. Özellikle Avrupa’nın yeni tedarikçisi olma şansını yakaladık. Bunun için ham madde olmazsa olmaz… Ham madde maden demek. Maden yoksa oturduğunuz masa, sandalye yok. Maden yoksa hayat yok. Maden yoksa ihracat yok. Biz madencilik sektörüne herkesin destek vermesi için çalışma yapacağız. Herkesi ikna edeceğiz. Bu konuda kendimize güveniyoruz. Çünkü işi doğru yapıyoruz.”

Evet yeni dönemde madencilikle ilgili önemli çalışmalar olacak. Belki madencilik yeni zenginleşme alanımız olacak. Bu fırsatı düşünmek gerekmez mi?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.