TÜYAP ile FETÖ'cü TUSKON arasında nasıl bir bağlantı var?

A -
A +
Dün medyaya çok önemli bir haber düştü. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı fuar ve kongre alanında faaliyet gösteren TÜYAP hakkında bir soruşturma başlattı. Başsavcılıktaki soruşturmaya göre TÜYAP hakkındaki suçlamalar şöyle: Türkiye Cumhuriyeti anayasasını cebren ortadan kaldırmak, Türkiye Cumhuriyeti Büyük Millet Meclisini cebren işlevsiz hâle getirmek,  Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini cebren görevini yapmaktan engellemek, FETÖ terör örgütüne üye olmak, yardım ve yataklık yapmak.
Soruşturmada iddia edilen TÜYAP’ın 2014’ten sonra 2016'ya kadar, yani 15 Temmuz darbe girişimine kadar FETÖ terör örgünün ticari cemiyet kuruluşu TUSKON’un birçok toplantılarına, fuarlarına ve kongrelerine ev sahipliği yaptığı iddia ediliyor.
Aynı soruşturmada şunlar da inceleniyor. TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal’a FETÖ'nün ve onun ticari cemiyeti olan TUSKON’un devlet düşmanı oldukları hatırlatılıp bu salonları bunların toplantılarına, organizasyonlarına ve kongrelerine neden verdiği hususu sorulmuş. Ancak kendisi devlet düşmanı olmalarının kendilerini ilgilendirmediğini, kendilerinin ticari bir kuruluş olduklarını, siyasi kavgaların kendilerini ilgilendirmediği yönünde cevap vermiş. TUSKON’a organizasyon yeri vermesi ve hiçbir salon sahibi ve fuar şirketinin TUSKON'a yer vermezken TÜYAP’ın TUSKON'un birçok toplantısına, kongresine ve fuarlarına ev sahipliği yapması soruşturmada önemli deliller olarak gösterilmiş.
1 Mart 2014'teki meşhur TUSKON toplantısında Rızanur Meral devlete meydan okumuş ve o zaman Başbakan olan Sayın Erdoğan'ı açık açık tehdit etmişti. Orada bulunan sözde iş adamlarının önemli bir kısmı da elleri patlayıncaya kadar Meral'i alkışlamıştı. Bu kadar aleni bir FETÖ örgütü olan TUSKON o tarihten itibaren devlet düşmanı olduğunu ilan etmişti.
Tabii herkes önce 30 Mart yerel seçimlerinin, sonra da 14 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonucunu beklemişti. Çok şükür FETÖ'cüler istedikleri sonucu alamadılar. Ama birileri TUSKON'a sahip çıkmaya devam etti. Toplantı için yer bulma konusunda çok zorlanan TUSKON'a TÜYAP'ın sahip çıktığı sıklıkla dile getiriliyordu. TÜYAP Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Ünal'ın da TUSKON'u koruyup kolladığı ve yer konusunda FETÖ'cü TUSKON'a yardım ettiği hep konuşuluyordu.
Dava süresince gerçekler ortaya çıkacaktır. Ama 2014'ten sonra TUSKON'a destek olmak bir kere ahlaken çok kötü. Devlete ve millete meydan okuyan bir terör örgütü aparatına destek çıkmayı kimse kabul etmez. "Devletle FETÖ'cü bir kurum arasındaki mesele beni ilgilendirmez" demek de asla doğru değil. Devletin terör örgütü kabul ettiği bir yapının kurumlarına kimse yardım edemez. Bu açık bir suçtur.
Burada önemli bir nokta daha var: TÜYAP’ta birçok önemli fuar ve kongre yapılıyor. Yurt içinde ve çeşitli illerde yapılan fuarla Türkiye'nin itibarıyla da ilgili. Ülkemizi ilgilendiren her mesele kongre ve fuar şirketlerini de ilgilendirir. Millî Savunma Bakanlığımıza bağlı Savunma Sanayii Fuarı da TÜYAP tarafından yapılmaktadır. Savunma Sanayii bizim göz bebeğimiz. Şu an adı FETÖ'cü TUSKON'a yardım ve yataklık etmekle suçlama iddiası bulunan TÜYAP'ta Savunma Sanayii fuarının yapılmasını kimse kabul edemez.
Yukarıda dediğim gibi elbette mahkeme sürecinde gerçekler ortaya çıkacaktır ama bu süreçte Türk Silahlı Kuvvetleri ve Millî Savunma Bakanlığımızın TÜYAP'la varsa anlaşmaları iptal edilmelidir. Yoksa vicdanlar çok yaralanır. Terörle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ve Millî Savunma Bakanlığımızın FETÖ'cü TUSKON'a yardım etmekle itham edilen bir yapıyla iş yapması başta bütün şehitlerimizi çok üzer.
Not: Gazeteci Murat Yetkin pazartesi günkü yazım üzerine beni aradı. Kendisinin son iki senede Londra’ya gittiğini doğruladı ancak bu süre zarfında FETÖ'cü Eyüp Can ile hiçbir surette görüşmediğini, konuşmadığını ve irtibat-iltisak kurmadığını ifade etti. Ben de bu beyanı doğru kabul ediyor ve kendisini tebrik ediyorum.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.