Erken seçim meselesi

A -
A +
Dün partisinin grup toplantısında MHP lideri Sayın Bahçeli gündeme damgasını vuran bir açıklama yaptı. Normalde 2019 Kasımı'nda olması gereken Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerinin yerel seçimlerin önüne alınması çağrısını yaptı. Tarih olarak da 26 Ağustos'u işaret etti. Dün saat 11.10 gibi gelen bu açıklamayla herkes âdeta şöyle bir silkelendi.
Bahçeli'nin açıklamasına ilk cevap Bekir Bozdağ'dan geldi ve AK Parti yetkili kurullarının bu konuyu tartışacağını söyledi. Sonra Cumhurbaşkanımızın bugün 13.30'da Bahçeli ile Külliye'de görüşeceği haberi geldi. Muhtemelen olay bugün netleşmiş olur.
Peki, erken seçim ne getirir ne götürür? Bir kere erken seçim konusu uzunca zamandır gündemde. Yerel seçimlerden önce yapılacağını dillendirenlerin sayısı hiç de az değildi. Buna gerekçe olarak da yerel seçimde AK Parti açısında olumsuz bir durum ortaya çıkarsa muhalefetin bu gazla Cumhurbaşkanlığı ve Meclis seçimlerine daha hırslı gideceği yönündeydi. Haksız bir fikir değil bu. Çünkü İzmir zaten CHP'nin rahat kazanacağı bir yer. Buna bir de Ankara ya da İstanbul'u eklerse psikolojik üstünlüğü ele alacak. O aradaki zaman diliminde ülkeyi karıştırmak ve kaos çıkarmak için de her şeyi deneyeceklerdir.  Tabii AK Parti yerel seçimleri rahatlıkla da kazanabilir ve korkulan olmaz. Başarısızlık durumunda 2019 Kasımı'ndaki seçimlere daha iyi hazırlanabilir. Yerel seçimlerde AK Parti'nin karşısına çıkacak her adayı muhalefet Erdoğan düşmanlığından ötürü destekleyecektir. MHP'li Mansur Yavaş'ın CHP'den aday olması ve kafa kafaya getirdiği Ankara seçimlerini hatırlayalım. AK Parti seçmeni ise adayı sevmezse ya da başarılı olacağını düşünmezse asla oy vermiyor. Bu ayrımı da göz önünde bulundurmak lazım.
Döviz yüksek ve ekonomide bazı sıkıntılar olduğu muhakkak. Türkiye'de kriz var demek değil bu. Zaten Türkiye ekonomisini batırmak isteyenler döviz üzerinden ağır baskı yapıyorlar. Erdoğan liderliğindeki AK Parti hükûmeti de 135 milyarlık teşvikler dâhil çeşitli ekonomik reformlar yapıyor. Bunun meyvelerini görmek isteyebilir ama döviz çok çıkarsa halk tepki gösterir mi sorusu da akıllarda. Çünkü ekonomik gidiş seçimlerin her zaman en belirleyici özelliğidir.
Sayın Bahçeli bu çağrıyı yaptı ama Cumhurbaşkanımız Erdoğan ne düşünüyor?.. Çünkü biliyoruz ki Erdoğan seçimleri her zaman vaktinde yapmaktan yana. Bir erken seçim Erdoğan'ın görev süresinden en az 14 ay gitmesi demek. Bugüne kadar 2007'de e-Muhtıra döneminde üç ay öne çekilen seçim ve 7 Haziran 2015 sonrası hükûmet kurulamadığı için gidilen erken seçim dışında Erdoğan ve AK Parti bütün seçimleri vaktinde yaptı. Seçmen erken seçim kararını olumsuz yorumlayabilir.
Muhalefetin söylediği ve söyleyeceği Afrin sonrası bunu oya tahvil etme meselesi boş bir argüman. Ocak 2009'da ‘one-minute’ sonrası hemen o hafta seçim olsa AK Parti belki yüzde 50-60 arası oy alırdı ama Mart'taki seçimlerde yüzde 39 aldı. Afrin operasyonu haklı ve gerekliydi. Şimdi bitti. Bunun diyelim ki 2018 Ağustosu'ndaki bir seçime etkisi olmaz.
Ayrıca bundan bir buçuk ay evvel Erdoğan’ın, seçimlerin zamanında yapılacağını söylediğini de hatırlatalım. Velev ki erken seçim kararı alınırsa muhalefetin işi çok zor. Çünkü adayını belirlemesi lazım. En geç hazirana kadar adayını açıklaması gerekecek. Cumhur ittifakının böyle bir derdi yok, çünkü adayı Erdoğan. Dananın kuyruğu yarın ve sonraki birkaç günde kopacaktır. Ülkemiz için hayırlısı olsun…
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI 
ABD, PKK üzerinden Menbiç'te iki yeni üs kurdu
 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.