Ters röveşata ve sıfır kilometre kabine

A -
A +
Türk siyasetinde kendine özgü çok kişi geldi gitti. Mimikleri, konuşmaları ve diğer hareketleriyle gündem belirleyen de çok oldu. Süleyman Demirel gibi, Turgut Özal gibi, Erdal İnönü gibi. Yönetim açısından ise herkesi en ters köşe yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’dı.
Sayın Ahmet Davutoğlu görevden alınıp Sayın Binali Yıldırım Başbakan olduğunda kabine de değişmişti. Bahsettiğim değişiklik 2016 Mayıs’ında oldu. Ortaya öyle bir kabine çıktı ki, herkes ters köşe oldu. Davutoğlu döneminde kabinede olan bazı isimlerin Binali Bey kabinesinde olmayacağı düşünülüyordu. İş öyle olmadı. Erdoğan’ın herkesi nasıl şaşırtabileceği ortadaydı. 
Bizler yorumlarımızı elimizdeki sınırlı bilgiyle yapıyoruz. Ve kendi perspektifimizi ortaya koyuyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinde ise geniş bir bilgi ağı ve büyük fotoğraf var. Olaylara bakışı da aynen böyle. İki gün önce açıklanan milletvekili aday listesi bu gerçeği bir kez daha ortaya çıkardı. 
İki gün önce saat 16.55’te Enerji Bakanı Berat Albayrak listede olmayacak diye iddiaya girsek kaybederdik. Mevlüt Çavuşoğlu, Süleyman Soylu gibi isimler için de aynı durum söz konusu. Çünkü bazı isimlerin kabinede olacağı düşüncesiyle listelerde olmayacağı varsayılıyordu. Listeler açıklanınca herkes ters köşe oldu. İşte bu yüzden Erdoğan tam 16 yıldır iktidarda. Kendi bildiği üzerinden gidiyor ve milletin onayına sunuyor. 2009 yerel seçimleri ve 7 Haziran 2015 gibi sonuçlar ortaya çıksa da hatadan çabuk dönülüyor. 
Başbakan Binali Yıldırım dâhil AK Parti’deki ağır topların tamamı neredeyse listelerde. Bu şu anlama da geliyor: Erdoğan 24 Haziran sonrası sıfır kilometre bir kabine yapacak. Belki orada bile hiç bilmediğimiz isimleri yönetime alacak. Böylece yepyeni dönemin başlangıcı olacak. 
Bundan sonra önemli olan ve tartışılması gereken yeni dönemin nasıl olacağıdır. İçeride ve dışarıdaki sorunlara karşı yeni bir strateji geliştirilecektir. Çünkü Türkiye’yi köşeye sıkıştırmak için her yol deneniyor. Ellerindeki enstrümanları, silahları Türkiye’ye yöneltecekler. Buna göre hazırlık yapılması gerekir. 
Ayrıca bir konu da önemli. Erdoğan’ın vekillerin çalışkanlığına baktığını da şuradan anlıyoruz: Bosna dönüşü kendisine şöyle bir soru soruluyor: “AK Parti milletvekili listeleri hangi kriterlere göre oluştu?”
Erdoğan’ın cevabı: “Ehliyet, liyakat önemli. Parlamentodaki prensiplerimize dikkat etmemiş, devamda hassasiyet göstermemiş arkadaşlarımızı listelere koymadık, koymuyoruz. Bir de bu sefer bir hassasiyet daha gösterdik. Aday adayı arkadaşlardan yazılı bir taahhüt aldık. ‘Haftanın üç günü Ankara’dasınız. Üç günü dışında, hepinizin seçim bölgenizde ofisleriniz olacak. O ofislerde çalışmaları yürüteceksiniz. Oralardaki çalışmalarınızı da her hafta rapor edeceksiniz’ dedik. Bunların taahhüdünü de arkadaşlardan yazılı olarak aldık.”
Yani tembellik yapanlara, ehliyet ve liyakate de bakılmış. Kimsenin kayırılmadığı ortada. Bakalım sıfır kilometre kabine nasıl olacak…
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.