Türk Hava Kurumu borçlarını yapılandırıyor

A -
A +

Türk Hava Kurumu (THK) ile ilgili son aylarda iki yazı yazdım. İlki 7 Ağustos'ta, "Serbest piyasada böyle faiz oranı var mı?" başlığını taşıyordu. Odeabank THK'nın temerrüde düşülen borçlarına 2018 yılı itibarıyla Amerikan dolarına yüzde 2.65 yerine yüzde 28, Türk lirasına yüzde 19.50 yerine yüzde 42.08 faiz koymuş. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir faiz oranı yok tabii.

İkinci yazım da 27 Ağustos'ta, "Türk Hava Kurumu'ndaki yolsuzlukların üzerine gidilmeli" başlığındaydı. İçişleri Bakanlığımız 2013-16 arası bazı yolsuzluklar tespit etmiş ve bunlar şu an inceleniyor. Aldığım haberlere göre Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız konuyu ciddi biçimde inceliyor. Sonuçları ilerleyen zamanlarda göreceğiz.
Türk Hava Kurumu (THK) Başkanı Ahmet Bertan Nogaylaroğlu göreve geleli 1 yıl oldu. Gördüğüm kadarıyla kurumun olumsuz havasını dağıtmak için elinden geleni yapıyor. Odeabank'ın uyguladığı devasa faizi Bertan Nogaylaroğlu ortaya çıkarmıştı. Nogaylaroğlu daha da ileri gitmiş ve "Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu bizi denetlesin, hatta kayyum atansın" demişti. Çok öz güvenli bir açıklamaydı bu.
Birkaç gün önce medyaya bazı haberler düştü. THK'nın borçları Vakıfbank aracılığıyla yeniden yapılandırılmış. Yapılandırılan borç miktarı tam 1 milyar 400 milyon Türk lirası. Borcun yapılandırılması da Başkanımız Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla olmuş. Vergi ve SGK borçları ayrıca yapılandırılacak.
Şimdi eski yönetimlere sormak isterim. Hayvan derilerini topladınız. 4000'in üzerinde gayrimenkulden kira aldınız. Pilot yetiştirmek için kurslara katılanlar dünya para ödedi. THK Üniversitesi paralı, öğrenciler yıllık ciddi yekûn ödediler. Bağışlar ha keza. Ya Allah aşkına 1.4 milyar TL'lik borç nasıl oluştu, bir der misiniz? Ciddi soruyorum. Bu paralar nereye ya da kimlerin ceplerine gitti? İnanılır gibi değil.

Vakıfbank'ın borçları yapılandırmasında THK'nın Merkez Denetleme Kurulu üyeleri, "Genel Başkanlık borcun ne kadarını hangi faizle yapılandırdığını açıklasın" demiş. Borcun yapılandırılmasında aracı olan Cumhurbaşkanımızın adının bu şekilde gerçek dışı kullanılmasını izliyorlarmış. Merkez Denetleme'ye şunu sormak isterim: Borçların yapılandırılmasını eleştirirken harcadığınız enerjiyi geçmişteki yolsuzlukların ortaya çıkarılması için neden harcamıyorsunuz? 1.4 milyar TL kime nasıl borçlanıldı, buna da kafa yorar mısınız?Türk Hava Kurumu borçlarını yapılandırıyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.