Amerika Türkiye ile savaşır mı?

A -
A +
Savaşır ama şimdi değil. Belki 20-30 yıl sonra. Çünkü Amerika bir şeyin maliyetine bakar. Ne alacak, ne verecek. Kârlı mı olur, zararlı mı? Her şeyi hesaplar. 
Amerika, kullanmayı sever. Eskiden Türkiye’yi de öyle görürdü. Şimdi işler değişti. Kendi çıkarlarını kollayan bir Türkiye var. Amerika öyle demiş, Rusya böyle yapmış, ona bakmıyor. Amerika o yüzden sıkıştı ve bölgede kendine yeni müttefikler arıyor. Bulduğu müttefik de PKK!.. DEAŞ’la çarpıştı diye PKK’ya neredeyse Nobel verecekler.
Amerika için Suriye önemli. Bir kere burada kontrolü sadece Rusya’ya ve İran’a bırakmak istemiyor. Bir de Türkiye askerî gücünü gösterdi ki, Amerika için en büyük açmaz bu. Amerika Suriye’de etkin olamazsa Doğu Akdeniz’i kaybeder. Bu da Çin’in geçiş yollarındaki üstünlüğü alması demek. Çünkü Amerika için dış politikada öncelik Asya-Pasifik, yani Çin. Bu yüzden Suriye’de etkin olmak isteyecektir.
Ancak Amerika, stratejisinde bir hata yaptı. Türkiye’nin hassasiyetlerini görmedi. Beş yıldır "burada devlet kurdurtmam" diyen Türkiye’yi âdeta yok saydı ve PKK’yı silaha boğdu. Son beş senedir Türk devleti Suriye’nin kuzeyinde devlet kurdurmam diye itirazlarını dile getiriyor. Oralı olan yoktu, ta ki Barış Pınarı Operasyonu’na kadar. Şimdi olayın rengini anladılar. 
İki gündür ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun CNBC’de, “Gerekirse Türkiye ile savaşırız” dediği söylendi ama aklı başında herkes az biraz Amerika’yı takip ediyorsa yönetimden kimsenin böyle demeyeceğini bilir. 
ABD Dışişleri Bakanı, gazeteci Wilfred Frost’un sorusu üzerine, Suriye’de daha önce kimyasal silah kullanıldığında da ABD’nin askerî müdahalede bulunduğu ve benzeri bir durumda yine askerî müdahaleye hazır olduğu cevabını veriyor. Ancak bu cevapta Türkiye geçmiyor. Pompeo’nun bant yayınında, CNBC’den Wilfred Frost’un sorusuna bölge hakkında genel bir cevap verdiği anlaşılıyor.
CNBC’nin internet sitesinden verdiği haberde Pomepo’nun direkt olarak Türkiye’yi hedef aldığı yazıldı. Tabii CNBC gibi Amerikan anaakım kanalları bunu ister. Savaşa karşıyız derler ama Amerika Türkiye’ye savaş açsa memnun olurlar. 
Tabii köprünün altından çok sular aktı. Eski Türkiye yok. İşler öyle kolay değil. İstihbaratçılarını staj yapmak için gönderdikleri Türkiye geride kaldı. Türkiye’nin yumuşak güçle beraber askerî seçenekleri değerlendirdiğini artık herkes görüyor. Bunu da en iyi Pentagon ve CIA anlıyor...
Gün gelir Orta Doğu’da çıkarlar çatışırsa ve PKK gibi terör örgütleri Türkiye’ye karşı kullanılırsa  kimse arzu etmese de askerî seçeneklere başvurulur. Hiçbir ülke savaş istemez. Amerika’yı zorla Türkiye ile çatıştıralım diyenlerin sırtlarında yumurta küfesi yok. Ha illa böyle bir şey olursa Türkiye bundan kaçmaz. O maliyet hesaplarını yapması gereken artık Amerika... 
Akıllı devletler önce diplomasiyi kullanır, hem de sonuna kadar. Diplomasiden sonuç alamaz ve ülkesi tehdit altındaysa gereğini yapar. Bizim ülkemizde de "Amerika Türkiye’ye saldırsa da, haddini bildirse" diyenlerin sayısı az değil. Onlara kötü bir haberim var. Öyle bir şey olursa hevesiniz kursağınızda kalır. Benden söylemesi.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN
Cem Yılmaz’a dostane bir iki tavsiye

 
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.