Aşı olmadan geçmez

A -
A +
Covid-19 hayatımızı esir aldı. Evlerden çıkmıyoruz. Bütün dünya kapandı. İtalya, Fransa, Amerika ve İran’daki vaka ve ölümler daha fena. İngiltere’den gelen rakamlar da kötü. Türkiye’de de vaka sayısı artıyor...
Tabii bir yandan da bilim insanları gece gündüz çalışıyorlar. Bazı antibiyotik ya da antiviral ilaçların işe yaradığı söylense de henüz tam bir ilerleme yok.
Yaşaması için oksijene ihtiyaç duyan Covid-19 solunum yolları ve akciğeri mahvediyor. Virüs olduğu için aşı gerekiyor. 1918’de ortaya çıkan İspanyol gribi gibi kendiliğinden yok olacak diyenler de var. İspanyol gribi 16 ila 18 ay sonra uçup gitmişti. Koronavirüs öyle mi olacak yoksa bizi etkilemeye devam mı edecek bunu zaman gösterecek.
Şunun bilinmesi lazım. Aşı şart. Aşı olmadan geçecek gibi görünmüyor. Dünya çapında 700 bin civarı vaka var. Her geçen gün de artıyor. Önde gelen bilim insanları bu virüsün diğerleri gibi olmadığını söylüyorlar. O yüzden sıradan bir grip ya da nezle muamelesi yapılamaz. Gelip geçecek diye bakılamaz.
Ülkeler durumun farkında. Sıkı tedbirler alınıyor. Hayatı nasıl felç ettiği malum. Ciğerlerinde cam kırığı hisseden hastaların yaşadıkları ve anlattıkları ibretlik.
"Evde kal" sözlerini bu manada ciddiye almak lazım. Virüs bulaştıktan sonra tedbir alınsa da sonrası muamma. Genç biri de kötü etkilenebilir ya da hafif atlatabilir. Yaşlılar daha kötü etkileniyor. Bağışıklığı zayıf olanlardan ölenler oluyor.
Hiçbir sağlık sistemi böyle bir vakayı kolay kolay kaldıramaz. Avrupa’nın dökülmesi bundan. Bir anda binlerce kişi hastanelere akın edince panik havası oluştu. Amerika, Los Angeles’ta 17 yaşındaki genç sigortası olmadığı için muayene edilmeyip eve gönderildi. Genç hasta evde öldü. Amerika’da böyle çok vaka var.
Umarım bilim insanları bir an önce aşısını bulurlar. Yoksa bu illet biraz daha hayatı bize zehir edecek...
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYIN

Koronavirüsle konuşulan konular

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.