İnsanlar neden aşı olmuyor?

A -
A +
Covid-19 belasına karşı bütün dünya taarruzda. Şu ana kadar insanlığın geliştirdiği en iyi çare aşı oldu. Ama aşının çabuk ve süratli yapılması gerekiyor.
Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi bizde de aşı yaptırmayanlar mevcut. Yaşlı nüfusun yüzde 23’ü aşı olmadı. Peki neden böyle? Yani bütün dünyayı yakan bu hastalık göz göre göre ağır ölümlere sebep oluyor. Buna rağmen nüfusun bir kısmı aşı olmuyor.
Yan etkilerinden çekinen var. Başka hastalık ortaya çıkar diye düşünen var. Şu ana kadar Biontech aşısı en güvenilir olanı diye düşünüyor insanlar. Birkaç gün önce Çinli Covid-19 aşısı üreticisi Sinovac, koronavirüse karşı daha iyi sonuç elde etmek için iki doz şeklinde vurulan aşıların arasındaki sürenin uzatılması tavsiyesinde bulundu.
Sinovac’in bu çağrısı Çin Hastalık Kontrol Merkezi Direktörü (CDC) Gao Fu'nun Çin menşeli koronavirüs aşılarının etkinlik oranlarının zayıflığını itiraf etmesinden sonra geldi.
Yurt içinde ve diğer ülkelerde milyonlarca doz dağıtan Sinovac'ın Sözcüsü Liu Peicheng, düzenlediği basın toplantısında firmanın ürettiği aşının çeşitli etkinlik seviyelerinin bulunduğunu kabul etti.
Liu, farklı bölgelerden elde edilen sonuçlardaki ciddi farklılıkların insanların yaşı, virüsün türü ve diğer faktörlerden kaynaklanabileceğini söyledi. (Euronews) 
Her ülkede uygulanan Sinovac aşısı etkinlik oranı farklılık gösteriyor. Mesela Türkiye’deki ile Brezilya’daki farklı. Kendi firmasının aşısı ile ilgili farklı sonuçlara açıklık getiren Liu, "Aşının koruma oranı, salgının yereldeki yoğunluğu, aşılama programı, farklı virüs türleri, vakayı belirleme kriterleri, gözlem altındaki hastaların yaş aralığı gibi birçok faktörden etkilenir. Bu Sinovac'ın Covid-19 aşısının farklı ülkelerdeki farklı koruma oranının nedenlerinden biri" diye konuştu.
Şu ana kadar İngiltere ve İsrail aşı meselesini hallettiler. Nüfuslarını çok hızlı şekilde aşıladılar. Bizde dünkü rakamlara göre toplam aşı sayısı 19 milyon civarındaydı. Bunun 11 milyonu tek doz, 7 milyon küsur da ikinci doz olanlardı. Bu sayının daha yukarıda olması lazım. 
Sağlık Bakanlığımız aşı olmayanlar için özel bir tim kuracak ve aşının niçin önemli olduğu anlatılacak. Son bir senedir koronayla yatıp koronayla kalkıyoruz. Her günümüz korona. Buna rağmen hâlâ aşıya direnenler var. 
Ama demokrasilerde zorla aşı olmaz. İlla etmeniz lazım. Ha aşılar 6 ay etkili. Yani virüs hayatımızdan çıkmıyor. O bakımdan aşılamanın hızlı olması lazım. Eğer biri olmuyorsa, hemen diğer kişiye sıra geçmeli. 
İsrail'de nüfusun yarısından çoğuna (5,3 milyon kişi) Covid aşısı yapıldı. Bugüne dek koronavirüs testi pozitif çıkan 830 bin kişinin de belli ölçüde doğal bağışıklık geliştirmiş olması bekleniyor.
İsrail'in en büyük hastanesi Sheba Medical Center'in yöneticisi Prof. Eyal Leshem, ülkede kısıtlamalar büyük ölçüde kaldırıldığı hâlde vaka sayılarının düşmeye devam etmesini toplumsal bağışıklığın sağlanmış olmasına bağlıyor.
"Bu da bize, enfekte birinin virüsü etrafındakilere bulaştırmadığını gösteriyor" diyor. Üstelik 16 yaşından küçük çocuklara aşı yapılmadığı hâlde, vaka sayılarındaki düşüş tüm yaş gruplarında gözleniyor. (BBC Türkçe)
Toplumsal bağışıklık ya da sürü bağışıklığı da önemli. Tabii İsrail nüfusuyla bizimkisini kıyaslamak doğru değil. "İnsanlar bizim gibi ülkelerde neden aşı olmuyor?" sorusuna kafa yormak lazım.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.