AB Çin aşısına onay verecek mi?

A -
A +
Çin’in ürettiği CoronaVac aşısı birçok ülke tarafından uygulanıyor. Etkinliği de son derece yüksek. Yüzde 80’ler civarında faydalı olduğu görüldü. Milyonlarca insan bu aşıdan oldu. Bir yan etki görülmedi.
Ama AB ülkeleri bu aşıya onay vermedi. Dün önemli gelişme yaşandı. Avrupa İlaç Ajansı (EMA) Çin aşısı CoronaVac'ı, onay sürecinde daha hızlı ilerlenmesinin amaçlandığı "eş zamanlı değerlendirme" uygulaması kapsamında inceleyecek. Bu uygulamada, aşı hakkındaki tüm araştırma tamamlanmamış ve ilgili verilerin tamamı elde edilmemiş olsa da değerlendirme süreci başlatılıyor. 
Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) açıklamasında, CoronaVac hakkındaki kararın, bu aşı üzerinde yürütülen laboratuvar ve klinik çalışmalarından elde edilen ön sonuçlara dayanılarak alındığı belirtildi.
Bu çalışmalarda, CoronaVac aşısının, koronavirüsü hedef alan antikorların üretimini artırdığı bulgusuna ulaşıldığını belirten EMA, aşıyla sağlanan faydanın yan etki riskinden ağır basıp basmadığına karar verilmesini sağlayacak verilerin ise bu aşamada inceleneceğini duyurdu. (DW Türkçe)
AB daha önce siyasi davranıyordu. Hâlbuki bir şey faydalıysa bunu herkes kullanmalı. Bilim herkes içindir. AB ülkeleri Çin aşısını denetler, antikor üretip üretmediğine bakar. Kafadan reddetmez. 
Şimdi o sürece girildi. Eğer AB onaylarsa aşılamanın daha çabuk bitmesi konusunda önemli bir adım atılmış olacak.
 
CEM KÜÇÜK'ÜN DİĞER YAZISINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN
KÜÇÜK ESNAF ÖLSÜN MÜ?
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.