İsrail’in casus yazılımı Pegasus

A -
A +
Bundan iki ay önce Washington Post, Guardian, BBC, AFP gibi Batı'nın önde gelen medya kuruluşları önemli bir haber yayınladılar. Bu haberlere göre İsrailli NSO şirketi Pegasus adıyla bir casus yazılım programı geliştirdi. Bu yazılımla dünyanın birçok farklı ülkesinde hükûmetler gazeteci, akademisyen ve siyasetçiyi adım adım izledi. 
Peki Pegasus yazılım nedir? Bu yazılımın ilk varlığı 2016 Ağustos'unda ortaya çıktı. Her sahtelikte olduğu gibi burada da size resmî bir kurumdan gelmiş gibi link gönderiliyor. O linki tıkladığınızda sistem telefonunuzu ele geçiriyor. Yani telefonunuzdaki her adımı, sohbeti anında görebiliyor ve izleyebiliyor. 
Bu yazılım telefonunuzu ele geçirdiğinde facetime ya da imessage gibi güvendiğiniz konuşma ve yazışma alanları da görülebiliyor. Ayrıca klavye hareketlerinizi takip edebiliyor. Kameranızı izliyor ve sizi kaydediyor. Yer tespitini yapabiliyor. 
Bu yazılım Cemal Kaşıkçı cinayetiyle gündeme geldi. Guardian gazetesinde yer alan bir şema, 2018 yılında Suudi Arabistan'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nda öldürülen Cemal Kaşıkçı cinayetiyle bağlantılı olarak nişanlısı Hatice Cengiz ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay'ın da telefonlarına bu casus yazılımın yüklenmiş olabileceğini gösteriyor. (BBC Türkçe) 
Kısa süre önce Fransa Devlet Başkanı Macron da Pegasus yazılım yüklenmiş olabileceği gerekçesiyle telefonunu değiştirmişti. Neticede kritik öneme haiz herkes bu sistemle izlenmiş ve izleniyor olabilir. 
Stratejik siber silah olarak tanımlayabileceğimiz Pegasus casus yazılımı, şahıs ya da şirketlere değil, sadece devletlerin istihbarat servislerine ve kolluk kuvvetlerine satılıyor. Satışlar ve diğer bütün görüşmeler doğrudan NSO uzmanları ile yapılıyor. Bu satışlar da İsrail Savunma Bakanlığı’nın onayından geçmek zorunda. Yani Pegasus, yalnızca Tel Aviv yönetiminin izin verdiği devletlere satılabiliyor.
Günümüzde 45 ülkede kullanımda olduğu söylenen Pegasus’un, yine Tel Aviv yönetiminin talebiyle sadece beş ülkeye satışı yapılmıyor; ABD, Rusya, Çin, İsrail ve İran... Hatta bir başka bilgiye göre Pegasus, söz konusu beş ülkenin sınırlarına girdiği anda kendini imha ediyor. Bu özellik, istihbarat fonksiyonu olan bir teknoloji ürünü için stratejik bir konu. Pegasus’un en büyük özelliklerinden biri de bu tip bir “self-destruction” (kendini imha etme) niteliğine sahip olması. Diğer yandan NSO şimdiye kadar 90 ülkenin Pegasus’u satın alma talebini reddetmiş. Burada da Tel Aviv’in çıkarlarının göz önünde tutulduğu görülüyor. (Ersin Çahmutoğlu, Anadolu Ajansı)
Dün çıkan bir haberde dijital  haklar grubu CitizenLab’in İsrail merkezli NSO Group'un tartışmalı casus yazılımı Pegasus'un neredeyse her Apple cihazına yerleştirilmesine izin veren bir güvenlik açığı keşfettiğini ortaya koydu. Apple da cihazların hack'lenmesine yol açan güvenlik açığını kapamak için hemen güncelleme yayınladı.
Kim bilir bu sistemle kimler izlendi ve dinlendi? En az 50 bin kişi hack'lendi deniyor ama sayı daha fazla olabilir. İsrail'in, düşman gördüğü hatta belki dost birçok kişiyi bu yazılımla takip ettiği ve verileri kopyaladığı muhakkak. Türkiye’den dinlenenler arasında Anayasa Mahkemesi Üyesi İrfan Fidan ve Turan Kışlakçı da var. 
Pegasus dinleme sistemi önce uyuşturucu çeteleriyle mücadele eden Meksika hükûmeti tarafından satın alınarak dünyada adını duyuruyor. Ancak hükûmet, bir süre sonra bu sistemi kendi muhaliflerini dinleyecek şekilde yaygınlaştırıyor.
Le Monde gazetesi, dinlenen telefon numaralarından hareketle, Kaşıkçı cinayetiyle ilgili dinlemelerin yanı sıra, programın özellikle Fransız ve Faslı gazeteciler başta olmak üzere Hindistan, Bahreyn, Azerbaycan, Ruanda, Macaristan gibi ülkelerin de adını vererek, bu yazılımın gazeteci ve sivil toplum üyelerinin dinlenmesinde aktif olarak kullanıldığını vurguluyor.
Pegasus'la dinlenen 50 bin kişilik listede Le Monde, New York Times, Washington Post gazeteleriyle CNN, Al Jazeera, Bloomberg gibi televizyon kuruluşlarında çalışanların olduğu da belirleniyor... Le Monde, 2016'dan bu yana Hindistan Başbakanı Narendra Modi rejimine muhalif 30 gazetecinin Pegasus aracılığı ile dinlendiğini de kaydediyor. (Amerika’nın Sesi) 
Bu konu son derece önemli ve başka hangi kritik bilgiler depolandı yakında kokusu çıkar...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.