Ecevit resmî tarih konusunda hepinizden dürüsttü

A -
A +

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in sözleri tartışılmaya devam ediyor. Yunanistan’a tek söz söyleyemeyen Soyer haklı olarak eleştiriliyor.

Bugünkü Yunanistan’a bir tek söz etmedi. 

Habertürk TV’de kendisine bugünkü Yunanistan’ın tavrı sorulduğunda "Onu bana sormayın, ben belediye başkanıyım" dedi.

Topu taca attı. 

Yakın tarih konusu AK Parti’nin ilk döneminde çokça tartışıldı. "Vahdettin hain miydi, değil miydi?" tartışması çokça yapıldı. O zaman tabu kıran açıklama eski Başbakan Bülent Ecevit’ten geldi. Eski adıyla "cemaat", şimdiki adıyla "FETÖ"nün yayın organı Zaman’a konuşan Bülent Ecevit 16 Temmuz 2005’te şöyle demişti: 

“Kurtuluş Savaşı’na açıktan olmasa bile belirgin şekilde destek oldu. İstanbul’dan ayrılacağı zaman devletin elinde külliyetli altın ve para vardı. O, çok az bir miktar aldı. İstese tümünü alabilirdi. Saygıdeğer bir davranışta bulundu.”

Bu açıklama çokça tartışıldı. 24 Temmuz’da eşi Rahşan Ecevit'le birlikte CNN Türk'te yayınlanan Ankara Kulisi programına katılan Ecevit, Vahdettin'le ilgili açıklamalarına devam etti. Ecevit, "Böyle bir açıklamaya neden gerek duydunuz" sorusuna, "Aslında Vahdettin'le ilgili birikmiş bazı tepkiler ve destekler varmış. Benim tamamen kendi ailevi sorunumla ilgili sözlerim birdenbire bazı ideolojik, hatta rejim ile ilgili tartışmaların alevlenmesine neden oldu. Bu gibi konuların tartışılması rejim ve ideolojik açıdan faydalı da olur" cevabını verdi. 

Ecevit, "Vahdettin hain miydi, değil miydi? Neden Atatürk, Vahdettin'e hain dedi" sorusu üzerine de, bu konuların tarihçiler tarafından daha ayrıntılı olarak incelenmesi ihtiyacının ortaya çıktığını belirterek, şöyle konuştu:

"İncelenecek çok şey var. İstanbul'un işgali sırasında ordusu yokken, doğru dürüst bir devlet mekanizması yokken, ayrıca birbiriyle kavgalı politikacılar ortalığı kasıp kavururken, bir aciz kişi değil bir dâhi olsa İstanbul'da bir şey yapamazdı. Atatürk, İstanbul'dan uzaklaşarak yapmak istediklerini yapabildi. Vahdettin'in Mustafa Kemal'e bir düşmanlığı olduğunu aklımdan bile geçirmem. Herhâlde Vahdettin 'aman şu Osmanlı Devleti yıkılsın da ben de kurtulayım' diye hareket etmedi. 600 yıllık devletin çöküntüsü Vahdettin'in omuzlarına yükleniyordu. Bu dayanılabilecek bir ıstırap değil. İstanbul'dan ayrılıp Avrupa ülkelerine gittikten sonra kısa bir sürede bütün malı mülkü elinden gitmiş. O kadar ki, yakınları cenazesini hastaneden kaçırmak zorunda kalmışlar. Devleti de soymamış, bazı başka ülkelerdekiler gibi." (Yeni Şafak)

            ***

Hürriyet gazetesi de topa girmişti. 17 Temmuz 2005 tarihli gazetede okuyalım:

Eski Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye resmî tarihinin en büyük tabularından birini yıktı. Osmanlı tarihi ile ilgili bir kitap yazan eski Başbakan Ecevit, Vahdettin için "O hain değildir" dedi. Eski Başbakan Bülent Ecevit, Türkiye Cumhuriyeti resmî tarihinin en büyük tabularından birini yıktı. Ecevit, bugüne kadar “Hain” olarak nitelenen son padişah Vahdettin için, “O bir hain değildir. Bazı hoş olmayan şeyleri mecburen yapmıştır. Bu arada ülke için çok iyi şeyler de yapmıştır” dedi. Hazırladığı “Osmanlı Tarihi” kitabını iki ay içinde tamamlayacağını söyleyen, Ecevit, Hürriyet’in sorularını şöyle cevapladı:

Zaman gazetesindeki mülakatınızda son Sultan Vahdettin’in hain olmadığını söylemişsiniz. Doğru mu?

-Ben Vahdettin için hiçbir zaman hain demedim. Çünkü ne kadar zor şartlar altında padişahlık yaptığını biliyorum. Ülke işgal altındaydı. Ordusu kalmamış. Bu şartlar altında bile birçok önemli iş yaptı. Bunu kanıtlayan bilgileriniz var mı? Benim şahsen çocukluğumdan beri dinlediğim şeyler var. Son Padişah Vahdettin’in son Sadrazamı Tevfik Paşa’dır. Tevfik Paşa, Osmanlı’nın tasfiyesi için İstanbul’u temsilen Londra’da düzenlenen toplantıya gider. Orada Ankara’yı temsil eden İsmet Paşa da vardır. İlk sözü Tevfik Paşa’ya vermek isterler. İnönü buna kızar. Tevfik Paşa sözü alır ve şunu söyler:

“Bugün halkın iradesini Ankara temsil etmektedir. O nedenle İsmet Paşa’nın konuşması gerekir.” Tevfik Paşa’nın bu sözlerine İstanbul’daki Vahdettin de hiç itiraz etmez.

            ***

Bülent Ecevit CHP Genel Başkanlığı yapmış bir isim. İstese hayatının son yıllarında Vahdettin’e "hain" der ve daha çok alkış alırdı. Doğru bildiğini söyledi. 

Ayrıca Ecevit’in dediği gibi bu işleri tarihçilere bırakmak lazım. Murat Bardakçı’nın açıklamaları önemli;

“Atatürk'ün Samsun yolculuğu Sultan Vahdettin'in önderliğinde Osmanlı Devleti'nin hazırladığı çok ciddi bir operasyondur” dedi.

Diğer tarihçilerden de yorum bekliyoruz. Herkes serbestçe tartışsın...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.