Şanghay Beşlisi, NATO Bloku, etkin dış politika...

A -
A +
 
Cumhurbaşkanı Erdoğan yurt dışı gezilerine devam ediyor. Her ay neredeyse Erdoğan birkaç ülkeye gidiyor. Türk devletinin diplomatik hamleleri kaldığı yerden devam ediyor.
Türkiye’deki insanlar kendi ideolojik açılarına göre bu gezileri değerlendiriyor. Şanghay İşbirliği Örgütü’ndeki ülkeleri otoriter ya da diktatör diye değerlendirip "Türkiye’nin ekseni kaydı" diyenler var. Böyle diyenlere göre Çin, Pakistan, Rusya, Hindistan, İran gibi ülkeler önemsiz. Bu ülkelerle asla görüşmeyelim.
Peki Batı Blokundaki ülkeler Şanghay İşbirliği Üyesi ülkelerle görüşmüyor mu? Görüşüyor. Ticaret de yapıyor. İşte Rusya gazı keserim dediği an, Avrupa’nın ne hâle geldiğini gördük. Türkiye Asya ülkeleriyle de görüşecek. Ticaret de yapacak. Dünya sanki sadece Batı’dan ibaret!.. Dünya nüfusunun önemli bir kısmı buralarda yaşıyor.
Öte yandan NATO üyesi ülkesiyiz ve Batı’nın bir parçasıyız. İkinci büyük kara ordusuyuz. Ticaretimizin önemli bir kısmı Batı’yla. Ayrıca hemen yanı başımızda. Türk gurbetçilerin de önemli bir kısmı orada.
Türkiye’nin sadece coğrafi konumu bile tek taraflı olmasına müsaade etmiyor. Zaten büyük ülkeyseniz ya da iddianız buysa tek taraflı siyaset gütmezsiniz.
Ülkemizin Şanghay İşbirliği üyesi ülkelere ihracatı yüzde 6. Ama ithalatımız yüzde 27. Bunun da çoğu enerjiden kaynaklı. İhracat ve ithalatımızda daha çok yer kapsayan yer Batı. Yani Batı’yı da yok sayamayız.
Türkiye izlediği dış politika itibarıyla çok etkin bir ülke. Dünya da bunu kabul ediyor. Libya, Dağlık Karabağ, Suriye, Balkanlar vb. proaktif bir siyaset izliyoruz. Çok da başarılıyız. Etkin bir oyuncu olduğumuzu gösterdik. Rusya-Ukrayna savaşındaki durum da bunu ortaya koydu. Tahıl koridoru meselesi böyle çözüldü.
Türkiye çıkarları gerektirdiğinde herkesle dost da oluyor düşman da. Elbette dost kazanmak daha önemli. Şu anda yapılan bu. Ülkeye önemli para girişi oluyor. Dostane ilişkilerin faydası burada ortaya çıkıyor.
Dünya, kim ne derse desin Türkiye’nin önemini biliyor ve farkında. Batı izlenilen bazı siyasi politikalardan memnun olmasa da Türkiye ile iyi geçinilmesi gerektiğini biliyor. Kaldı ki onlara da soracak değiliz. Rusya, İran gibi ülkeler Türkiyesiz işlerin zor olacağının farkında. Yani bir denge unsuruyuz.
Türkiye ne Batı’dan kopar ne de Doğu’ya kayıtsız kalır. İngiltere’yle de ticaret yapacak İran’la da. Fransa ile de münasebeti olacak Çin’le de. Latin Amerika ülkeleri de bizim için önemli Afrika’dakiler de. Bu kadar basit.
Şanghay İşbirliği Örgütü’nde Çin ile Rusya arasındaki görüşmede şöyle bir cümle sarf edildi: Tek kutuplu dünya işi bitti...
Türkiye 21. yüzyılın önemli aktörlerinden biri. Bunu herkes fark etti de, bir tek içimizde idrak edemeyenler var. Aslında onlar da görüyor ama söylemek işlerine gelmiyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.