Avrupa’nın aşırı sağ ile imtihanı

A -
A +
 
 
Çok değil bundan 77 sene önce Avrupa’da II. Dünya Savaşı bitmişti. Mussolini, Hitler gibi diktatörler Avrupa’yı yönetiyordu. I. Dünya Savaşı’ndan sonra yönetimi ele geçiren diktatörler dünyayı bir felakete sürüklemişlerdi...
1945 sonrası Avrupalılar daha rahat bir hayat sürdü. Ancak nüfusun artmaması ve yaşlanma gibi sebeplerle iş gücü ihtiyaçları oldu. Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan sıkıntılar Batı’ya göçü hızlandırdı. En son Suriye ve Ukrayna’da yaşananlar milyonlarca mültecinin Batı’ya göçüne sebep oldu. 
Financial Times gazetesinin haberine göre Başbakan Truss, geçtiğimiz haftalarda yapılan seçim sonucu lideri seçildiği Muhafazakâr Parti içindeki göçmenlik karşıtı kabine üyelerini karşısına almak pahasına bazı değişiklikler yapmayı planlıyor. (Euronews) 
Bu durum Avrupa’da göçmen karşıtlarının güçlenmesine ve aşırı sağın büyük ivme kazanmasına yol açtı. Demografik yapı değişecek, Müslümanlar, Asyalılar kendi ülkelerini kontrol altına alacak gibi korkulara kapıldılar!.. 
Tüm bunların sonucu olarak aşırı sağ partiler Avrupa’da muazzam kitleler edindiler. Hollanda’daki Wilders bunlardan biri. Marine Le Pen Fransa’da son 20 yılda neredeyse seçimleri kazanacak lider oldu. Bir 10 sene sonra ne olacağı bilinmiyor... 
Bu satırları yazdığım esnada İtalya’da seçimler vardı. Şöyle yorumlar yapılıyordu dünkü Avrupa gazetelerinde:
“İtalya’da 2. Dünya Savaşı sonrası en sağcı hükûmetin işbaşına gelmesiyle sonuçlanabilecek genel seçimler bugün yapılıyor.” (BBC)
Son anketlere göre aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri ve Lig ile merkez sağdaki Haydi İtalya’dan oluşan ittifak zaferle çıkacak. İtalya'nın Kardeşleri'nin lideri Giorgia Meloni ülkenin ilk kadın başbakanı olabilir. 
Mussolini hayranı olarak bilinen Meloni siyasete neo faşist örgütlerde başlamış... Tanrı, aile, vatan kavramlarına inanıyor. Yabancılara düşman bir siyaset işliyor. Seçimlerden zaferle çıkması beklenen İtalya’nın Kardeşleri, Avrupa’da bir dönüm noktası olabilir. 
Dünyaya demokrasi dersi vermeye çalışıyorlar ama Batı aşırı sağ, faşist partilerin giderek güçlendiği bir yer hâline geldi. Yabancıların kendilerini tehdit altında hissettiği bir yer oldu Avrupa. 
Önümüzdeki 25 yıl Batı faşist parti ve gruplarla mücadele edecek. Zaten Amerika olmasa Almanya gibi ülkelerde Nazizm anında tavan yapar. 
Eskisi gibi güçlü liderler de çıkarmayan Avrupa’nın aşırı sağ ile mücadelesi zor olacak. Yakın tarihi unutmayın. Dünyanın en büyük katliamlarından bazıları Batı’da oldu... Başkasına akıl veren Batı’nın önce kendi önüne bakması gerekiyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.