Saat 4 ayarlaması

A -
A +
Eğer dünyanın en büyük bankalarından bazılarına milyarlarca dolar ceza kesilmesine yol açan skandalı duymadıysanız, kesinlikle duymalısınız. Dünya döviz piyasalarında her gün yaklaşık 5.7 trilyon dolar el değiştirir. Evet, trilyonlar. Doğru okudunuz. Sadece 3 günlük işlem miktarı Amerika Birleşik Devletleri GSYİH'sına eşittir. 10 günde ise dünya ekonomisine eşdeğer miktarda işlem gerçekleşir. Bu çok büyük bir meblağdır. Trilyonlardan konuştuğunuzda her işlemdeki çok küçük komisyonlar ve minnacık kârlar bile büyük rakamlardır.
Bu ticaretin yaklaşık yüzde 42'si Londra'nın finans merkezindeki birkaç bankada yapılır. Yüzde 20'si New York'ta ve ABD'nin bazı başka yerlerinde yapılır, ama ABD'deki asıl merkez New York'tur ve çok az banka işe dahildir. Singapur ve Japonya, çoğunlukla Tokyo, her biri yaklaşık yüzde 6 paya sahiptir. Kalan işlemin çoğu Hong Kong'da gerçekleşir. Yani çok az yerde çok büyük paralar döner.
Piyasanın yüzde 87'sini ABD doları teşkil eder. Euro pazarın yaklaşık yüzde 40'ıdır. Yen yaklaşık yüzde 20 ve İngiliz Sterlini yaklaşık yüzde 13 civarındadır. Bu nasıl oluyor? Çünkü bu oran para birimlerinin birbiriyle eşleşmesidir. Rakamların toplamı yüzde 100 değil, yüzde 200 olur. Herkesin biraz şaşırdığı, çokça kandırıldığı döviz ticareti dünyasına hoş geldiniz.
20-30 kadar kendilerini bir hayli aşan döviz tüccarı vardı. Fazla gurur insanın gözünü kör eder sözü bu olay için tam oturmuş görünüyor. Yaptıkları alçakça işlemleri eposta ve mesaj atarak ve arayarak birbirlerine övünmüşler. Dolayısıyla bir sürü kanıt var.
Onların davranışı ve döviz piyasası sizin için neden önemlidir? Türkiye'ye ithal edilen veya Türkiye'den ihraç edilen her şeyin parasının döviz piyasalarında işlem görmesi gerekir. Türk lirasının dolar, avro, yen, ruble, vb. çevrilmesi gerekir. Evlerinizde ve iş yerlerinizde kullandığınız bir çok şeyin en az bir parçasının sınır aşarak geldiğini söylemek yanlış olmaz. Sınır aşılan durumlarda ise döviz piyasaları gerekir. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.