Uçmaktan korkmayın

A -
A +

İstatistikler hava yolunun en güvenli ulaşım şekli olduğunu göstermesine rağmen kullanıcılarda algılanan risk her zaman aynı doğrultuda olamayabiliyor. Özellikle hayatı boyunca uçağa hiç binmeyerek korkularının esiri olan kişilerden bile söz etmek mümkün. Araştırmaların genel sonucu ise her dört kişiden birinin uçuş korkusuna sahip olduğu yönünde. Ancak her korkunun bir başa çıkma yolunun olduğunu da unutmamak gerekiyor.
Niçin Korkuluyor?
 Ayakların yerden kesileceği duygusu, yer yüzeyine olan uzaklık ve birey özelinde yolculuğa ait kontrolün sağlanamayacağı hissi öncelikli çekince ve korkuları tetikliyor. Türbülansa maruz kalma düşüncesi ise korku tohumlarını atan öncelikli etkenlerden. Ayrıca ebeveynlerin çocuklarına olan düşkünlüğü ve kendilerinin olmadığı bir hayatta onların hayatta kalma mücadeleleri konusu zihinleri tırmalıyor. Algılanan riskle birlikte tetiklenen ölüm korkusu, daha öncesinde duyulan bir uçak kazasının benlikte oluşturduğu tahrifat veya kapalı bir alanda seyahat etme fobisi ise ağır basan etkenlerden bazıları olarak sıralanıyor.
Türbülans
 Türbülans, yaşandığı zamanlarda sanki uçağı her an düşürecekmiş gibi hissettiriyor; terleme, kalp çarpıntısı, nefes alamama, mide bulantısı gibi panik atak belirtileri yaşatabiliyor. Türbülansın ise pek çok sebebi olmakla birlikte esasında türbülans zannedilen tehlikeleri üzerinde barındırmaz. Atmosfer basıncındaki değişimler, dağların etrafındaki hava girdabı, soğuk ve sıcak hava cepheleri, fırtına bulutları gibi nedenlerle türbülans yaşanabileceği gibi bu hadise günlük güneşlikken de gerçekleşebiliyor. Fakat türbülansın günümüz teknolojisindeki bir yolcu uçağını havada sürükleyip fırlatma ihtimali
neredeyse sıfırdır.

THY korkuyu yenme programı hazırladı
 Millî bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları, bizzat alan uzmanı pilot, teknik eğitmen, kabin memuru ve psikolog eşliğinde yürüttüğü “Uçuş Korkusunu Yenme Programı” ile korkulu gözlerin yüreklerine su serpiyor. Eğitim programına katılan adaylar uçuş sürecinin tüm detaylarını öğrenerek simülatörlerde uçuş provası yapma şansı yakalıyor, korkularından uzaklaşıyor, teknolojiye yakınlaşıyor.

Nasıl başa çıkılır?
Uzman terapistlerden destek alınması suretiyle korkunun ve endişenin nasıl geliştiğinin, ne tür duygulara yol açtığının ve nasıl üstesinden gelineceğinin ortaya çıkarılması önemlidir.  Bu korku giderilebilir bir problemdir fakat göz ardı edildiğinde ortadan kalkmayacaktır. Kendi başına baş etme yollarını öğreten kitaplar da okunabilir. Esasen korkuların derinliklerine uçağın düşme ihtimali koyduğumuzun farkına varıp; uçağın düşme ihtimalinin ise hatırı bile sayılmayan bir ihtimal olduğunu kavramalı ve derin bir nefes almalısınız. Türbülans sırasında ise yanınızdaki yolcuyla iletişim kurmayı denemelisiniz. Korku anında insanlar konuşarak veya paylaşımda bulunarak kendilerini daha iyi hissetmektedirler. Tüm bunlara rağmen korkularınızla baş edemiyorsanız Türk Hava Yolları’nın profesyonel bir programına davetlisiniz.

****

Hava aracı parçalarının ticaretine izin
Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Can Erel, Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı Genel Müdürü Alexander Neradko ile 4 gün önce Rusya’da bir anlaşma imzaladı. Her iki ülkede tasarımı yapılarak üretilen hava aracı ve parçalarına ait sertifikasyonların karşılıklı olarak tanınması kararı alındı. Böylelikle hem yapılan üretimin iki yönlü şekilde akreditasyonu sağlandı, hem de hava aracı ve parçalarının ticaretine imkân tanınmış oldu.

****

Ruslardan THY’ye Ödül
Rusya’nın son bir yılda yolcu trafiğini yüzde 26 artırarak 16,1 milyon yolcuya hizmet veren St. Petersburg Pulkovo Havalimanı işleticisi olan Northern Capital Gateway LCC,  2017 yılında Türk Hava Yolları’nı (THY) “en iyi pazarlama” kategorisinde birinciliğe layık gördü. Böylelikle dünyanın en çok ülkesine uçan hava yolu işletmesi unvanını elinde bulunduran THY, uluslararası arenada başarılarına bir yenisini ekledi.

****

Havacılığı sevdirmek için müzeleri gezelim
Havacılığa yakın ilgi duyan ebeveynler için bu kültürü kendinden sonra gelecek kuşaklara sevdirebilmelerinin bir yolu da onlara havacılık müzelerindeki atmosferi yaşatmaktan geçiyor. Ankara Etimesgut Hava Kuvvetleri Müzesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havacılık Parkı ziyaretçilerini bekliyor. Özellikle nostaljik ve yakın geçmişteki uçak teknolojilerinin yakından görülebileceği bu iki müze, gelen ziyaretçilerini memnun kalmış bir şekilde uğurluyor.

****

Airbus kapasite artırıyor
Avrupa’nın önde gelen uçak üreticisi Airbus, yoğun sipariş talebi ve üstün satış rakamlarına ulaştığı A320 serisinin üretimini artırma kararı aldı. Özellikle Asya merkezli havayolu işletmelerine yoğun satış gerçekleştiren kuruluş, bu bölgeye gelecek 20 yıl içinde 10 bin adet kısa ve orta menzilli uçak teslimatı yapılmasının öngörüldüğünü açıkladı. Airbus’un yakın gelecekteki hedefinin ise üretim ve montaj tesislerinde her 12 saatte bir uçak ve bir aylık sürede 60 adet uçak teslime hazır hâle getirilmesi olduğu bildirildi.

****

Pilotun ismi Uçuş Eğitim Merkezine verildi
Geride bıraktığımız yıl hayatını kaybeden Türk Hava Yolları (THY) Uçuş Eğitim Başkanı Kaptan Pilot Sedat Şekerci’nin ismi vefatından kısa bir süre önce hizmete açılan THY Uçuş Eğitim Merkezine verildi. Yeni eğitim merkezinde aynı anda 2 bin 260 uçuş personeli eğitim hizmetlerinden faydalanabilecek.

****

Afrika’ya havacılık ve uydu eğitimi
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) ve Singapur İşbirliği Ajansının (SCP) ortaklığında, 15 Afrika ülkesinden meteoroloji uzmanlarına Havacılık ve Uydu Meteorolojisi içerikli eğitim Türkiye’de verilmeye başlandı. Singapurlu ve Türk uzmanlar tarafından verilen eğitime Benin, Orta Afrika Cumhuriyeti, Komorlar, Kongo, Cibuti, Gine, Etiyopya, Gambiya, Gana, Gine-Bissau, Kenya, Libya, Moritanya, Fas ve Senegal’den 15 meteoroloji uzmanı katılıyor. Kursiyeler, kalite yönetimi, uydu sistemlerinin kullanımı, havacılık ve meteorolojinin entegre çalışabilmesi gibi konularda eğitimlerini tamamlayarak ülkelerine geri dönecekler.

****

Türk Hava Yolları gençleri bekliyor
Türk Hava Yolları yetiştirilmek üzere II. Pilot aday adayı alım ilanı yayınladı. Başvuru için en az lisans mezunu, 01 Ocak 1983 tarihinden sonra doğmuş, boy aralığı erkekler için 165-195 cm, bayanlar için 160-195 cm ve yabancı dil sınavından başarılı elde etmek aranılan şartlar arasında. THY’de kokpit ve kabin personeli olarak kariyer yolculuğuna başlayacak adayları maddi ve sosyal anlamda iyi imkânlar bekliyor.

****

125 milyon liralık Gökmen geliyor
Dünyanın ilk 5 havacılık ve uzay merkezlerinden birisi konumuna geleceği bildirilen Gökmen Havacılık ve Uzay Eğitim Merkezinin temeli Bursa’da atıldı. TÜBİTAK, Bursa Büyükşehir Belediyesi ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının destek ve katkılarıyla yapılacak merkez, 13 bin metrekare kapalı alana inşa edilecek. İçerisinde havacılık ve uzaya ilişkin eğitim amaçlı tertibat, uygulama ve teşhir alanlarının bulunacağı merkez için, 125 milyon liralık bir yapım maliyeti öngörülüyor.

****

Sanal pilotluğa gençlerin ilgisi arttı
Havacılığa yönelik talebin katlanarak çoğalması ve bilgisayar teknolojilerindeki gelişmeler sebebiyle sanal pilotluğa olan ilgi de her geçen gün artmaya devam ediyor. Özellikle uçak simülatörlerinde ortaya çıkartılan başarılı tasarımlar havacılığa gönül veren genç bireylerin ilgi odağı hâline dönüştü. Uçuş keyfini bilgisayar destekli tasarımlarla yaşayan havacılık tutkunları tarafından konuyla ilgili popüler bir internet platformu bile kurulmuş durumda.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.