Uçuşa geçtik

A -
A +

Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü tarafından 2018 yılı Şubat ayı yolcu istatistikleri açıklandı. Türkiye geneli havalimanlarındaki iç hat yolcu trafiği yüzde 15,5 artışla 8 milyon 300 bin, dış hat yolcu trafiği ise yüzde 22 artışla 4 milyon 600 bin oldu. Ankara Esenboğa Havalimanı yolcu trafiği ise şubat ayında, geçen yılın aynı ayına göre rekor bir şekilde iç hatta yüzde 41 artışla 1 milyon 211 bini, dış hatlarda ise yüzde 29 artışla 160 bini buldu.

Millî jetimiz: Hürjet
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi A.Ş. (TUSAŞ/TAI) tarafından başlatılan eğitim ve hafif taarruz uçağı “Hürjet” tasarımı üzerindeki revizyon ve geliştirme çalışmaları sürdürülüyor. Tasarlanan uçağın Türk Hava Kuvvetleri envanterinde 70 adet bulunan T-38 tipi jet eğitim uçaklarının yerini alarak, geliştirilecek konfigürasyonu sayesinde F-16 uçaklarının yakın hava destek ve savaş eğitim uçağı rollerini paylaşması hedefleniyor. Ayrıca, Türkiye ile birlikte dost ve müttefik ülkelerin silahlı kuvvetleri tarafından yakın hava destek, sınır güvenliği, terörle mücadele gibi görevlerde kullanılabileceği değerlendiriliyor. “Hürjet”, 1.2 mach azami hız ve 45 bin feet maksimum irtifada görev yapacak şekilde tasarlanacak, son teknoloji görev ve uçuş sistemlerini barındıracak.

Yerli araçlar ihracatı artırdı
Savunma ve havacılık sanayisi geçen yılın ocak ve şubat aylarında toplam 222 milyon 79 bin dolarlık ihracat yaparken, bu yılın aynı döneminde söz konusu rakam 258 milyon 916 bin dolara ulaştı. Bu dönemde en fazla ihracat 98 milyon 22 bin dolarla ABD’ye yapıldı. ABD’yi 36 milyon 585 bin dolarla Almanya izledi. Savunma ve havacılık sanayisine liderlik eden firmalara ev sahipliği yapan Ankara, ihracatını yaklaşık yüzde 35 artırma başarısı gösterdi. Ankara 132 milyon dolarlık ihracatla ilk sıradaki yerini sağlamlaştırdı.

Rolls-Royce’a, 25 motor siparişi verdi
Rolls-Royce ile Türk Hava Yolları arasında yapılan anlaşma kapsamında, Türk Hava Yolları’nın 25 adet Airbus A350-900 uçağında kullanılacak Trent XWB motorlar TotalCare® hizmet desteğiyle birlikte tedarik edilecek. Anlaşma kapsamında, Türk Hava Yolları’nın ayrıca beş uçak için de opsiyonu bulunuyor. Trent XWB, hizmetteki en verimli büyük yolcu uçağı motoru olmasının yanında, dünyada en hızlı satılan geniş gövde jet motoru olma özelliğini taşıyor.

Boeing ve Airbus’tan 60 uçak alacak
Türk Hava Yolları (THY), uçak üreticileri Airbus ve Boeing’den, 50’si kesin 60 adet uçak siparişi verdi. Firmanın KAP’a yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: Geniş gövde uçak ihtiyacının temini kapsamında 2019’da 6, 2020’de14, 2021’de 10, 2022’de 12, 2023’te 11 ve 2024 yılında 7 adet olmak üzere, 50 adedi kesin ve 10 adedi opsiyonlu toplamda 60 adet geniş gövde uçak alınacaktır. Buna göre, Boeing firmasından 25 adet kesin, 5 adet opsiyon toplam 30 adet B787-9 tipi yolcu uçağı ve Airbus firmasından 25 adet kesin, 5 adet opsiyon toplam 30 adet A 350-900 tipi yolcu uçağı satın alınacaktır” denildi.

Ankara merkez olacak
Başkent Yıldızları Havacılık, Ankara’yı havacılık eğitiminin merkezi hâline dönüştürmeyi hedefliyor. Uçak bakım personeli, ticari havayolu pilotluğu, havacılıkta yabancı dil yeterliliği, yurt dışındaki dört yıl süreli pilotaj lisans diploması eğitimi sunan kuruluşun bir dizi farkındalık sağlama programları da bulunuyor.

Çocukların eserleri havaalanında sergilenecek
Üçüncü havalimanı inşa çalışmalarını yürüten İGA, sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini ekledi. İstanbul’un Arnavutköy ve Eyüp ilçelerinde yaşayan 8-13 yaş aralığındaki 70 çocuğu çeşitli sanat dallarında eğitim atölyelerine aldı. Çocukların yaptıkları eserler, hizmete geçecek havalimanında sergilenecek. Çocukların hazırladığı bu çalışmaların, seyahat eden çocuklara ilham vermesi hedefleniyor.

Öğrenciler hayallerine kanat açıyor
“Hezarfen Okulu ile Hayallerine Kanat Aç” projesi başladı. Pilotluğu hedefleyen 25 genç, proje sayesinde hayallerine ulaşacak. Öğrenciler, havacılık dersleri ve simülatör eğitimi alacak. İstanbul’un çeşitli ilçelerindeki okullara uçak simülatörü götürülerek pilotaj ve havacılığa olan ilgi artırılacak. Seçilecek başarılı öğrenciler ise Tekirdağ-Çorlu Havalimanında yapılacak olan tanıtım uçuşlarına katılacak.

Beyaz Şapkalı hacker’lar koruyacak
İstanbul’un üçüncü havalimanının internet sitesini günlük ortalama 150 bin kişi ziyaret edecek. Muhtemel siber saldırıları bertaraf etmek amacıyla 12 kişi bir “beyaz şapkalı hacker grubu” oluşturuldu. Bu grup 7 gün 24 saat esasına dayalı olarak online altyapıyı takip ve gözetim altında tutacak. Belirli zamanlarda sisteme bilinçli suni saldıralar yaparak sınama ve güvenilirlik testleri uygulayacak. Tüm bilişim altyapısına ait çalışan sayısı ise ağırlıklı Türk mühendislerin içerisinde yer aldığı 70 kişiden oluşacak ve beraberinde yabancı uyruklu uzmanlara da görevler verilecek.

Havacılığa ilgiyi artıracak
Havacılık, uzay ve teknoloji temalı festival, “Teknofest İstanbul”, toplumda havacılık ve uzay sanayi ile teknoloji üretimine olan ilgiyi ve farkındalığı artırmayı hedefliyor. Festival, 20-23 Eylül 2018 tarihlerinde İstanbul Üçüncü Havalimanı’nda gerçekleştirilecek. Yeni girişimciler ve büyük yatırımcılar bir araya gelecek. Festivalde ayrıca insansız otonom sistemlere yönelik son müracaat tarihi 1 Nisan 2018 olan ödüllü bir takım yarışması da tertiplenecek.

Türkiye’nin en büyük parkı oluyor
6 Ekim 1926’da Kayseri’de açılan, 10 yılda 5 farklı tipte toplam 134 uçak üretilen Türkiye’nin ilk uçak fabrikası, Millî Savunma Bakanlığı ile varılan proje mutabakatı çerçevesinde içerisinde birçok unsuru barındıracak bir şehir parkına dönüştürülüyor. Fabrika sahasındaki 2 milyon metrekarelik boş alan, şehir parkı olacak. Parkta, Kayseri’nin simgesi ve en yüksek binası olması planlanan 160 metre yüksekliğinde seyir kulesi yapılacak. Tarihî hatırası olan uçak hangarları içerisinden seçilecek bir yapı ise havacılık müzesine dönüştürülecek. Projede helikopter taksi durağı yapılması da hedefleniyor.

Airbus Helicopters’ın Türkiye distribütörü
İstanbul merkezli SB Havacılık A.Ş., Airbus Helicopters’ın Türkiye’deki yeni distribütörü ve servis merkezi oldu. Firma, lojistik ve eğitim desteği gibi satış sonrası hizmetleri de sağlayacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Airbus Helicopters Doğu Avrupa ve CIS Satış Müdürü Mickaël Peru, “Türkiye’de yüksek bir büyüme potansiyeli görüyoruz.  Pazara yeni dinamik bir yaklaşım getiren tecrübeli bir ortak bulduğumuz için mutluyuz” dedi. SB Havacılık A.Ş. Başkan Yardımcısı Mehmet Yüksel Hocaoğlu ise, “Airbus’ın ürettiği son teknoloji ürünü helikopterlerin Türkiye’de ticari hava taşımacılığının yanı sıra özel havacılıkta da çok büyük potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz” açıklamasını yaptı.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.