Sivil havacılıkta THY rüzgârı

A -
A +

Türk Hava Yolları, özellikle Genel Müdür Bilal Ekşi döneminde ciddi atılımlar içeren bir reform süreci içerisine girdi. Başta kontrollü ve verimli büyüme esaslı stratejilerin benimsendiği bu dönemde çalışan motivasyonu ve müşteri memnuniyeti üzerinde yoğun şekilde duruldu. Sektörel talep ve beklentilere önem verilen bu dönemde, bir dünya markası olan Türk Hava Yolları’nın daha da gelişmesi için yoğun çaba sarf ediliyor.

İnternet müjdesi
Genel Müdür Bilal Ekşi, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada daha önce sadece uzun menzilli hatlarda sunulan internet hizmetinin önümüzdeki süreçte kısa menzilli dış hat uçuşlarında da başlayacağının müjdesini verdi. Böylelikle yolcular dar gövde uçaklarda elektronik cihazlarından uçak içi Wi-Fi yayınları ile istedikleri filmi izleyebilecek, internette sörf yapabilecek ve iletişimden kopmayacaklar.

Mobil uygulama rekoru
 Akıllı cep telefonu kullanıcıları için yenilenen Türk Hava Yolları Mobil Uygulaması, getirmiş olduğu birçok yenilikçi servisleriyle yolcuların hayatını kolaylaştırıyor. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, 14 Kasım 2017 tarihinden itibaren uygulamanın 2 milyon 300 bin kişi tarafından indirildiğini ve 22 milyon defa oturum açılarak kullanıldığını açıkladı. Aynı tarihten itibaren uygulama üzerinden 798 bin defa bilet satın alınırken, yaklaşık 1 milyon 741 bin defa online check-in işlemi gerçekleştirildi.

302’nci nokta Semerkant
UNESCO tarafından “Dünya Kültür Mirası” listesine eklenerek koruma altına alınan Semerkant, Türk Hava Yolları’nın 302’nci noktası olarak uçuş ağına eklendi ve karşılıklı uçuşlar başladı. İstanbul-Semerkant seferlerinin başlatılması sebebiyle Semerkant Havalimanı’nda bir tören düzenlendi. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Mehmet Daniş, Semerkant Valisi Furkat Rahimov ve Taşkent Büyükelçisi Ahmet Başar Şen açılış kurdelesini kesti. İpek Yolu üzerinde kurulan Semerkant THY’nin Özbekistan’ın başkenti Taşkent’ten sonra bu ülkede sefer yaptığı ikinci şehir oldu.

Gaziantep’e ziyaret
Nezaket ve misafirperverliliğiyle tanınan Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin’in geçen yıl gerçekleştirdiği baklavalı ziyaretini Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi karşılıksız bırakmadı. Ekşi, Gaziantep’e gerçekleştirdiği ziyarette tarihî yerleri ve mutfak sanatlarına yönelik merkezleri ziyaret etti. Yapılan görüşmelerde Gaziantep’in dünya arenasında tanıtılması için yurt dışı direkt uçuşların önemine vurgu yapılırken, hava ulaştırmasının bölgesel tanıtıma olan kritik katkıları istişare edildi.

***

Millî hava trafik kontrol simülatörü
Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü ile Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) iş birliğiyle tamamı ulusal kaynaklarla tasarlanan millî hava trafik kontrol simülatörü (atcTRsim) 19 Mart 2018 tarihi itibarıyla DHMİ Havacılık Akademisi Esenboğa Tesislerinde kullanılmaya başladı. Eğitim alacak stajyer hava trafik kontrolörlerine hizmet verecek olan simülatör ileri teknolojisi ve ciddi bir araştırma-geliştirme sürecinin sonucunda kullanılabilecek duruma getirildi. Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı (Eurocontrol) üye ülkeleri içerisindeki yoğun hava trafiğine sahip ülkeler arasında yer alan Türkiye, hava trafik kontrol eğitim programlarının önemli bir merkezi hâline gelmiş durumda.

***

Yeni metal kuşuna kavuştu
Pegasus Hava Yolları, sipariş verdiği 100 adet Airbus A320neo uçaklarını planlandığı şekliyle teslim almaya devam ediyor. Şirkete verilecek 17’nci A320neo tipi uçağın testleri Airbus’un Almanya’daki Hamburg imalat hattında yapılmaya başladı. Testler için Alman D-AVVH tescil işareti verilen uçak, tüm işlemlerin tamamlanmasının ardından TC-NBR şeklinde Türk tesciline girerek ülkemizde uçmaya başlayacak. Hizmete girecek olan uçağa ayrıca İrem Asya ismi verildi.

***

Corendon filosunu güçlendiriyor
 Corendon Turizm Grubu bünyesinde kurulan Türk tescilli hava yolu işletmesi olan ve özellikle tarifesiz-charter uçuşlar gerçekleştiren Corendon Airlines, yaklaşan yaz döneminde artacak talebi karşılamak için filosuna yeni uçaklar katıyor. Kiralanan ZS-GAZ tescil işaretli Airbus A320 tipi yolcu uçağı, Güney Afrika’dan Port Elizabeth-Johannesburg, Hartum, Antalya rotasını izleyerek Antalya’ya geldi. Şirket renklerine boyanan uçağın, yakın zamanda seferlerine başlayacağı kaydedildi.

***

Down sendromlular gösteri yaptı
Down Sendromu Farkındalık Günü dolayısıyla yurdun dört bir yanında çeşitli etkinlikler düzenlenirken, İstanbul Bağcılar Belediyesi farklı bir organizasyona ev sahipliği yaptı. Mahmutbey Stadyumunda ‘Engelli Drone Takımı’ gösterisi düzenlendi. Bağcılar Belediyesi tarafından kurulan “Engelli Drone Takımı” gösterisinde 5’i Down sendromlu olmak üzere engelli 30 öğrenci Mahmutbey Stadyumu’nda yarıştı. “Sınırları Yükselerek Aşıyorlar” sloganıyla hayata geçirilen sosyal sorumluluk projesi kapsamındaki etkinliğe Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı ve Türkiye Drone Millî Takımı sporcuları da katıldı. Engellilere yarış öncesinde “Drone Yarış Pilotluğu” ile “Hava Video ve Fotoğrafçılığı” konularında eğitimler verilmişti.

***

Şanlıurfa’dan uçuş talebi
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası yönetimini yürüten İsmail Demirkol, Türk Hava Yolları Genel Müdürü Bilal Ekşi, Sun Express CEO’su Jens Bischof ve Uçuş Anlaşmaları Müdürü Ali Yaşar Aydoğan ile Anadolujet Pazarlama ve Satış Müdürü Murat Yağmur’a birer yazı göndererek Şanlıurfa GAP Havalimanı’ndan Antalya ve Kıbrıs Havalimanlarına direkt seferlerin düzenlenmesini talep etti. Demirkol, özellikle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki üniversitelerde öğrenim gören Şanlıurfalı öğrencilerin yoğunlukta olduğuna ve Antalya ile büyük bir kara trafiği ile birlikte ulaşım ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekti.

***

Tokat engelsiz kanatlar projesi
Tokat’ın Erbaa ilçesindeki Gençlik Merkezi bünyesinde Erbaa Sportif Havacılık Derneği iş birliğiyle 12 engelli gencin yararlanacağı “Engelsiz Kanatlar Projesi” hayata geçirildi. Engelli öğrencilere havacılığa ilişkin hobi uygulamaları yaptırılacak olan proje kapsamında havacılık şenliği düzenlenecek ve İstanbul Havacılık Müzesine ziyarette bulunulacak. Düzenlenecek olan şenlikte engelli öğrenciler tarafından çeşitli sportif havacılık faaliyetleri sergilenecek.

***

Havadaki tehlike kuş çarpması
Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO), uçaklara kuş çarpmalarının yüzde 61’inin yaklaşma ve iniş, yüzde 28’inin tırmanma ve kalkış esnasında meydana geldiğini açıkladı. Çarpmaların yüzde 68’i gündüz, yüzde 25’i ise gece yaşanıyor. Yabani hayvan kaynaklı kazalar tüm havacılık kazalarının yüzde 3,6’sını oluşturuyor. Özellikle motor içerisine kaçan ve uçağa burun kısmından çarpan kuş vakalarında ciddi hasarlar meydana geliyor. Motora kuş kaçması olayları sadece ABD’deki Birleşik Devletler Hava Yolları’na yıllık ortalama 1,2 milyar dolarlık masraf oluşturuyor.

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.