ABD’nin haberci kuşu havalandı

A -
A +

Başkan Donald Trump’ın füze tweetleriyle oluşan ve sonrasında ABD-İngiltere-Fransa ile ortak harekâtın yapıldığı gerilimli ortamda, havada da birtakım hareketlilikler başladı. ABD Hava Kuvvetleri (USAF) tarafından işletilen ve muhtemel bir nükleer saldırı durumunda komuta merkezi olarak kullanılmak üzere tasarlanmış ve donatılmış olan E-4B Nightwatch uçağı Indiana eyaletinin hava sahasında havalanmaya başladı. Nebraska yakınlarındaki Offutt Hava Kuvvetleri Üssünde bulunan 595. Komuta ve Kontrol Grubunun 1. Hava İndirme Komutanlığı ve Kontrol Filosundaki bu uçak ABD’nin stratejik amaçlı envanterinde bulundurduğu Boeing 747-200 tipi uçaklarından birisi.

İLERİ DÜZEY TEKNOLOJİ
E-4B Nightwatch, tek seferlik yakıt ile yaklaşık 35 saat ve yakıt takviyesi alarak tam 1 hafta boyunca havada kalabiliyor. E-4B’nin üzerinde kurulan ekipmanlar ise nükleer patlamanın zarar verici faktörlerinden korunmuş durumda. E-4B Nightwatch, muhtemel bir savaş durumunda ABD Başkanı ve komuta kademesine ev sahipliği yapacak bir savaş odası statüsünde olacak. Uçak komuta kademesinin savaşı havadan yönetmesine imkân tanıyacak pek çok ileri teknolojiye ev sahipliği yapıyor. Dış kaplaması muhtemel bir nükleer saldırıdan zarar görmeyecek şekilde dizayn edilmiş durumda. Söz konusu uçak aynı zamanda muhtemel bir elektromanyetik saldırıya karşı da savunma sunabilme kabiliyetine sahip. 969 km/saat hıza çıkabilen E-4B Nightwatch, 70 metre uzunluğunda, 19,3 metre yüksekliğinde ve 60 metre kanat açıklığına sahip. Maksimum kalkış ağırlığı ise 374 ton olarak belirlenmiş. 48 kişilik bir ekiple uçuş operasyonu başlatan bu metal kuş, uçuş ve görev mürettebatı ile birlikte 112 kişilik bir kapasiteye sahip.

ENDİŞELİ SENARYOLAR
E-4B Nightwatch uçağının saha görevine başlaması dünya gündeminde birçok soru işaretine ve muhtemel 3. Dünya Savaşı senaryolarının konuşulmasına sebep oldu. Tabii ki temenniler bu tür senaryoların hiçbir zaman gerçekleşmemesi yönünde. ABD’deki hareketlilik sadece uçak seviyesinde kalmıyor. ABD, nükleer savaş şartlarında irtibatı sağlayabilecek iki tane Gelişmiş İleri Yüksek Düzey Frekans Uydularını uzaya göndermeyi planladığı ortaya çıktı. “Kıyamet günü uyduları” olarak bilinen bu sistemler, Pentagon’un 2019 bütçesindeki geleceğin savaş sistemlerinin gelişimine ayırdığı yaklaşık 677 milyon dolarlık bütçesinde yer alan ender sistemlerden birisi.

***

Uçak içi bağlantı daha da güçleniyor
Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. ve HAVELSAN, uçak içi bağlantı sistemlerinin geliştirilmesi hedefiyle dünyanın önde gelen uydu iletişimi mobil sağlayıcısı Inmarsat ile iyi niyet bildirgesi imzaladı. İş birliği kapsamında şirketler, Inmarsat’ın ödüllü GX Aviation uçak geniş bant bağlantı sistemleri çözümünü Türk Hava Yolları Teknik AŞ ve HAVELSAN ortaklığıyla geliştirilen uçak içi eğlence sistemi ile entegre ederek büyüyen pazarlar için ortak çözüm sunacak.

***

Havadan İstanbul turu
Meraklılarına İstanbul’un ve boğazın bahar aylarındaki güzelliğini helikopter ile gökyüzünden izletmek için Kaan Air özel turlara başladı. 75 avrodan başlayan 15 dakikalık uçuşlar hafta sonları yapılıyor ve uçuşlarda AgustaWestland A119 tipi helikopter kullanılıyor. Yolcular dilerlerse 175 avro karşılığında pilo-tun yanındaki koltukta seyahat ederek keyifli bir deneyime sahip oluyor.

***

Dünyanın en büyüğü
Çin’in yerli üretimi olan dünyanın en büyük amfibik uçağı AG600 ilk uçuşunu yaptı. 1 saat havada kalarak, uçak için önceden programlanan testler gerçekleştirildi. Uzunluğu 37, kanat açıklığı ise 39 metreyi bulan uçak, yangın söndürme, ulaştırma ve deniz arama-kurtarma faaliyetlerinde kullanılacak. Büyüklük açısından Boeing 737’ye benzeyen, dünyanın en büyük amfibik uçağı AG600, havada saatte 500 km/saat hıza ulaşabiliyor ve 50 mürettebat taşıyor.

***

Emirates’te pilot krizi
Dünyanın önde gelen hava yolu işletmelerinden Emirates’in Başkanı Tim Clark, Boeing 777 tipi uçakların yeni First Class tanıtımının yapıldığı Aircraft Interiors Fuarı’nda, pilot darboğazına vurgu yaptı. 150 kişiye varan düzeyde pilot eksikliği sebebiyle, Amerika ve Avrupa’daki noktalara yapılan uçuş frekanslarının azaltıldığını açıklayan Başkan Clark’a göre; yoğun tatil sezonunda ABD’deki Fort Lauderdale ve Miami de dâhil olmak üzere, bu ülkedeki noktalara yapılacak uçuşlar zor durumda. Ancak frekans düşüşlerinin kısa vadeli olacağını ve pilot sayılarının 2018 yılı Ekim ayına kadar tamamlanacağı bildirildi.

***

Tarifeler revize ediliyor
Atlasglobal, Türkiye’nin turizm sektöründeki hedeflerine katkı sağlamak için filosundaki uçakları ve tarifelerini yaz sezonuna hazırlıyor. Bu yaz özellikle Rusya ve Almanya’dan başta Antalya olmak üzere Türkiye’ye gelecek turist sayısında ciddi bir artış bekleniyor. Bu sebeple şirket tarafından hizmet filosu ve seferlerin revize edilmesi ile İstanbul çıkışlı noktalara uçuşların azaltılarak Antalya ve Dalaman’a ağırlık verilmesine karar verildi. Böylelikle Türkiye’nin 2018 yılında 36 milyon yabancı turist getirme ve 34 milyar dolarlık turizm geliri elde etme hedefine katkı sunulması hedefleniyor.

***

THY Genel Kurulu yaklaşıyor
Türk Hava Yolları’ndan yapılan açıklamaya göre Olağan Genel Kurul tarihi 4 Mayıs 2018 olarak belirlendi. 2017 yılına ilişkin düzenlenen faaliyet ve denetim raporları, finansal tablolar, kâr payı dağıtımı ve bağışların ele alınacağı Genel Kurul, THY’nin İstanbul’daki Genel Yönetim Binasında gerçekleşecek.

***

İzmir-Lyon seferleri başlıyor
Türk Hava Yolları ve Lufthansa’nın ortak kuruluşu olan SunExpress, 2018 yaz sezonunda İzmir-Lyon (Fransa) uçuşlarının başlayacağı müjdesini verdi. İzmir’den en fazla uluslararası sefer düzenleyen hava yolu SunExpress, yeni uçuş noktası Lyon ile İzmir’den direkt tarifeli seferle birlikte Avrupa’da 25 kente uçuyor olacak. İlk Lyon seferi ise 18 Haziran’da başlayacak.

***

Uçak bakımında adaylar bekleniyor
UTC Havacılık Sistemleri ve THY Teknik  AŞ ortaklığında 2010 yılında kurulan Goodrich THY Teknik Servis Merkezi, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki bakım merkezinde görevlendirilmek üzere daha önce bu alanda görev almış uçak bakım personeli arayışına girdi. Konuya ilişkin insan kaynakları platformu üzerinden çıkılan çağrıya adayların müracaatları bekleniyor.

***

Engelli gençlere destek
Türkiye’nin ilk “Engelsiz Havalimanı Kuruluşu” unvanına sahip İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı, İstanbul Zihinsel Engelliler İçin Eğitim ve Dayanışma Vakfı tarafından yürütülen ve hedef grubu otizmli, down sendromlu ve mental geriliği bulunan gençlerden oluşan sosyal sorumluluk projesine destek verdi. Böylelikle aktivite yürütülen 13 engelli genç ile 14 eserden oluşan bir fotoğraf sergisi oluşturuldu ve 17 Nisan’da görücüye çıkmayı bekliyor.

***

Yeşilköy’de yazılım maratonu
Havalimanı bilişim çözümlerinde dünyanın önde gelen şirketleri arasında yer alan TAV Teknoloji tarafından düzenlenen ‘‘Boomerang Hackathon’a 200’e yakın yazılımcı, tasarımcı ve proje yöneticisinin yer aldığı 48 takım katıldı. Ekipler, havalimanında hayatı kolaylaştıracak ve yolcu deneyimini iyileştirecek teknolojik çözümler sunan projeler geliştirmeye çalışacak. TAV Teknoloji Genel Müdürü Kerem Öztürk, “Bugün üç kıtada 36 havalimanında ürün ve hizmetlerimizle yer alıyoruz. Düzenlediğimiz Hackhathon organizasyonu ile havalimanı yolcularına ve diğer paydaşlarımıza havacılık ürün ve hizmetleri ile sürdürebilir bağ kurduracak, hayatı kolaylaştıran fikirler arıyor ve geleceğin havacılık sektörüne yön verebilecek her türlü hayali, teknoloji ile buluşturmak istiyoruz” dedi.

İki gün sürecek etkinlik kapsamında havacılık teknolojileri üzerine çeşitli sunumlar da gerçekleştirilecek. Öğrenciler ise belirlenen konu doğrultusunda yeni fikirler üreterek proje geliştirmek için çaba sarf edecek. Geleceğin havacılık fikirleri kapsamında gerçekleştirilen etkinlikte ilk üç sırada yer alacak takımlara ödül olarak Laptop, Tablet ve Stanford Üniversitesinde e-eğitim imkânı verilecek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.