Tehlikenin farkındayız!

A -
A +

Karanlık bir fon. Önce bir bir siren sesi duyuluyor. Sonra 1881-2007 yazısı beliriyor. Arkadan Rutkay Aziz sesleniyor: "Mayıs 2007'de cumhurbaşkanlığı seçimi yapılıyor. Tehlikenin farkında mısınız?"

Bir saat çıkıyor ekrana ama zaman tersine işliyor. Rutkay Aziz yelkovanın tık tık vuruşları arasında yine sesleniyor: "16 Mayıs'ta saatler yüz yıl geri alınıyor. Tehlikenin farkında mısınız?"
Korku filmini akıllara getiren bu sahne, Cumhuriyet gazetesinin 2007 Şubat ayında televizyonlarda yayınlanmaya başlayan reklam filmiydi.
Yani, ekranda darbe sirenlerini ilk çaldıran Zaman gazetesi değil, Cumhuriyet idi.
Provokasyonlara çanak tutuyor, akıllarınca Meclis'e baskı kuruyorlardı.
Reklamda "Ülkemiz bölünmeye sürükleniyor" diyorlardı.
Aradan 7 yıl geçti. Bu sefer ülkeyi kendileri bölünmeye sürüklediler.
Can Dündar ile birlikte FETÖ'nün, PKK'nın, marjinal sol grupların oyuncağı oldular. Şehide şehit diyemediler. Polisi terörist, teröristi ise masum kadıncıklar yaptılar. İçlerine giren tehlikenin farkına bile varamadılar.
             ***
Cumhuriyet, Türkiye'nin en eski gazetesi. Düşünün ismini taşıdığı rejimden sadece 6 ay küçük.
İlk sayısı 7 bin basmıştı. Fiyatı ise üç kuruştu. Sonra fiyatı da tirajı da arttı ama yayın politikası 'üç kuruş'luk oldu.
             ***
Yazı karakterleri, gazetelerin çizgileri hakkında bilgi verir. Cumhuriyet öteden beri manşetlerinde tırnaklı "times" tipi yazı karakteri kullanırdı. Can Dündar ile birlikte yuvarlak, magazinel karaktere geçtiler.
Hem yazısı, hem yazgısı değişti gazetenin.
Bir yayın organı düşünün... Atatürkçü, solcu, ulusalcı, Türkçü, Kürtçü, Ermenici, bölücü, darbeci, FETÖ'cü, Esadcı, laik ama mezhepçi, ilerlemeci ama mürteci, antikapitalist ama işbirlikçi, hep kendine özgürlükçü.
Mümkün mü? Hepsini olmaya kalktılar, hiçbirini olamadılar.
Tek bir özellikleri var elde kalan, o da din düşmanlıkları.
DİPNOT: Cumhuriyet gazetesinin hesabından iki günde 340 tweet atıldı. Bunların 165'i HDP'yi destekler nitelikteydi.
             ***
Cafer Söztutan'a (1954-2016)
Küçük boşluklar açardı siz doldurun diye. Bu sefer boşluğu bizim için açtı ve gitti...
 
 
O listeyi bırak bu listeye bir bak!
 
Fransız, ABD ve İngiliz gazeteleri, Demirtaş'a "Erdoğan'ın en büyük rakibiydi. Karizmatik lider. Kürtlerin Obama'sı" gibi yalan yanlış ifadelerle güzellemeler yağdırdı.
Alman Bild, "Diktatör Erdoğan" diye manşet attı. Alman "Die Zeit" FETÖ'nün kalemşorlarını fotoğraflarıyla birlikte bir bir sayfalarına taşıdı. Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütü, Erdoğan’ı "Basın Özgürlüğü Düşmanları" listesine aldı.
"Erdoğan kötü, Türkiye baskı altında, Demirtaş harika çocuk, FETÖ'cüler darbeci değil muhalif. HDP'li vekiller mi? Onlardan iyisi yok. PKK'ya bomba taşıyan, makam araçlarını katillere tahsis eden başkası."
Şimdi ben de bir liste hazırladım. Tabii vicdanı olanlara. Türkiye'de gerçek dramı kimlerin yaşadığını anlamak isteyenlere...
Gülçiçek Mavitaş, Kayseri
Zeynep Özbek, Kocaeli
Sevda Yıldırım, Diyarbakır
Merve Gür, Manisa
Derya Aksu, Samsun
Sezen Ataş, İstanbul
Merve Şengül, Afyon
Leyla Yenigül, K. Maraş
Gülcihan Alpsoy, Mardin
Serap Karaman, Çorum
Seda Kiremitçi, Konya
İlkay Aslan, Yozgat
Emine Oruç, Adana
Meryem Akdemir, Kilis
İpek Tıraş, Gaziantep
Zeynep Beki, Bursa
Ülkiye Tekin, Niğde
Emine Salik, Adıyaman
Ceyda Kılınç, Malatya
Esme Özdemir, Samsun
Tuğba Öksüz, K. Maraş
Tuba Can, Mersin
Hacer Ertan, Ankara
Neslihan Kaplan, Elazığ
Emel Karaca, Adana
Sedef Paker, Ankara
Tuğba Kıldiş, Hatay
Yaren Kılıç, Ankara
Hayriye Yılan, Konya
Bilge Sönmez, Kayseri
Fatma Çelik, Kocaeli
Esra Aydoğdu, Ordu
Esin Uysal, Çorum
Ayşe Taştiken, Konya
Semra Hatunoğlu, Adana
Kader Güneş, Elazığ
Seher Nane, Gaziantep
Nedime Uyar, Manisa
Gül Darbaş, Elazığ...
Tam 39 kadın. Bunlar kimler mi? Mayıs 2015'ten bu yana şehit düşen askerlerin eşleri onlar. Ortak özellikleri ne biliyor musunuz? Hepsi de karnında bebeğiyle kaldı. Onların dünyaya gelen/gelecek evlatları baba sevgisinin ne olduğunu hiç tadamayacak. Bu evlatlar, ömürleri boyunca bir mezarı baba bilecek. Karnındaki bebeğiyle şehit edilen Kastamonulu polis memuru Şerife Özden Sütçü Kalmış'ı, anne kucağında babasını uğurlayan evlatları hiç saymadım.
Ey, Türkiye hakkında liste üstüne liste hazırlayanlar! Bu listeyi de görüyor musunuz? Bu suçun ortağı kim? İşte o allayıp pulladığınız HDP'liler ve onların basındaki avaneleri. Biliyor musunuz?
 
             ***
Yalan dünya!
 
Son bir hafta içinde çıkan dört haber.
Birinin aylık geliri 450 bin liraymış.
Diğeri doğmamış bebeğinin hesabına 1 milyon dolar yatırmış.
Ötekisi ise balayı için bir otele 117 bin lira ödemiş.
Bir başkası arkadaşına 50 bin liraya yüzük almış.
Yorum yok!
 
***
 
Hürriyet dün çok orijinal bir manşet bulmuş: Ekmekli sefer! "Çankırı'dan trenle Şırnak'ın Silopi ilçesine gönderilen askerlerin ellerindeki torbalarda ekmekleri vardı" diyor haberde. Askerin taşıdığına kumanya, Hürriyet'in yaptığına ayıp derler.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.