Bir hemşirenin anlattıkları ve şiddete karşı korunma

A -
A +
Gece nöbetçiydi. Yorgundu ama sabaha karşı bile hâlâ kalabalık olan servise gelen acil vakalara koşturup durmaktaydı. Tam sedyeye alınan bir trafik kazası yaralısının serumunu takarken omzunda bir el hissetti. Elindeki işi bırakmadan başını geriye çevirdi. Omzuna vuran adam "Hemşiranım ne zaman bizim hastayla ilgileneceksin, kardeşim sizin yüzünüzden ölecek" dedi. Anlatırken "belki biraz yüzümü ekşitmiş olabilirim" diyordu. Çünkü burnuna kesif bir alkol kokusu gelmişti ama o yine de sakin bir sesle hastayı gönderir göndermez geleceğini söyledi. Ancak arkasındaki adam "Hepiniz aynısınız yaa, sizi hemşire yapanda hata" diye sürdürünce orada ipler koptu. Sonrasını ağlayarak anlattı."Kendimi yerde buldum. Etrafımdaki insanlar bağrışıp çağrışıyor ama adamın tekmeleri böğrüme, sırtıma doğru tüm şiddetiyle savruluyordu. Allah'tan kendimi korumayı bildiğimden başımı kollarımın arasına sakladım. Sonunda bir güvenlik görevlisi beni adamın elinden kurtardı..."Bir süredir psikolojik yardım almaya başlamış ama geceleri devamlı tekmelendiğini görüyormuş rüyalarında. Haftalardır doğru dürüst uyuyamadığını ifade ediyordu.Bu konuşmanın üzerinden bir hafta geçti neredeyse. 22 Kasım'da İzmir'de şiddete uğrayan sağlık çalışanlarıyla ilgili konferansın çok ilginç olan içerik metni elime ulaşınca artık üçüncü sayfa haberlerine bile girmeyen bu olayı size de aktarmak istedim.Adli Bilimciler Derneği konferans içeriğini göndermişler sağ olsunlar. İstedim ki sağlık çalışanlarına yönelik sunulan öneriler dinleyen 100 kişiyle sınırlı kalmasın. Konferansı veren de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı. Çok ilginç bilgiler var.
 


"SAĞLIKTA ŞİDDET VE KORUNMA YÖNTEMLERİ" Prof. Dr. Hamit Hancı özellikle acil servislerin aşırı stresli mekânlar olduğunu belirtiyor. Endişeli hastalar ve yakınları uzun süre beklemeleri ve gecikmeleri tolere edemeyip saldırganlaşma eğilimi gösteriyorlar. Yaralının ya da hastanın ölümü de Acil Serviste bir şekilde şiddet doğurabiliyor. Saldırgan eğilimler gösteren bazı hasta yakınlarında alkol ve bağımlılığa da rastlanıyor.
En başta bir öz eleştiri:"ESKİDEN SAĞLIK PERSONELİ DOKUNULMAZDI VE HASTA HAKKI YOKTU"
Prof. Dr. Hancı çok haklı olarak evvelâ "Eskiden sağlık personeli dokunulmazdı. Çok ciddi bir şekilde ağırlık onlardaydı. Hasta hakları yoktu. Biz biraz abarttık, dengeyi biraz kaçırdık. Şimdi denge tersine bozuldu. Dolayısıyla bu dengenin sağlanması gerekiyor" demekte.  
SALDIRI ÖNCESİ TİPİK DAVRANIŞLAR
1-Saldırgan fiziksel bir saldırı öncesi konuşarak tansiyonu yükseltir. Bağırır çağırır.2-Postür (duruş) değişikliği gösterir ve yerinde duramaz.

 
SALDIRIDAN NASIL KORUNMALI?1-En iyi yol, önceden sezip önlemek. Tecrübeli çalışanların önsezilerini dikkate alın.2-Saldırganla göz göze gelmeyin.3-Elinde bir silah olan saldırgana bir kol boyu mesafeden fazla yaklaşmayın..4- Başarılı olacağınızdan emin değilseniz kaçmayın ve dövüşmeyin.5-Eğer gerekiyorsa hastadan korkmuş gibi görünün. Asla tartışmayın, bağırmayın.6-Mümkün olduğu kadar yumuşak ve alttan alıcı olarak konuşun, insani bir ilişki kurmaya çalışın.7-Mümkünse iki çıkışı olan muayene odaları kullanın.8-Sakinleşmeyen ve durdurulamayan kişiler olabilir, o zaman güvenlik görevlilerince güç kullanarak veya farmakolojik ajan kullanılarak kişiler sakinleştirilebilir.9-Koridorların aydınlatılması önemli. Bir yer ne kadar aydınlıksa suç oranı o kadar düşüyor.10-Güvenlik kamerası koymak da caydırıcı etki oluşturuyor.Önlemler bu kadarla sınırlı değil. Detaylarını http://www.mobbing.org.tr/ adresinden bulup okuyabilirsiniz.Sonuç: Vatandaşın parmak izinden sağlık hizmetini almasına 3 gün kala artık sağlık sektöründe şiddeti konuşuyor olmamalıyız...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.