Yargıyı küçümseyen siyaset çuvallar

A -
A +

Bu yazının nedeni, FETÖ’cü, kripto bir yargı mensubunun attığı tweetler. FETÖ’cü tahmin edeceğiniz tarzda tehditlerini ve hakaretlerini sıralıyor ama bir yandan da HSK, Hükûmet ve Adalet Bakanlığı’na ne yapılması gerektiğinin de ipuçlarını veriyordu.

Çakma bir fotoğrafın yanına sözde isim ve Lawyer yazan bu FETÖ’cü, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın “4 bin FETÖ üyesi hâkim ve savcı tasfiye edildi” sözlerine atıfta bulunarak şöyle diyor:

“Yıllarca yasa dışı yaptıkları fişlemeler olmasa daha kumpas darbe girişimi devam ederken kumpasçı hâkim Mehmet Yılmaz evinde gecenin saat 3’ünde nasıl isimleri tespit edip kullanıldıktan sonra tekmeyi yiyen tetikçi savcı Necip Cem İşçimen’e verecekti? Kullanıldıktan sonra tekmeyi yiyen İşçimen’e.

Bir de Gölbaşı eski Başsavcısı Ali Çalık vardı. Daha 2013 yılında elinde hâkim savcı listeleri renk cümbüşü yapıyordu. Adliyeler küçük yerler. Şimdi diğer tetikçi gibi kullanıldıktan sonra tekmeyi yiyen Ali Çalık Ankara’da adliyede Yargıtay’da Bakanlık’ta elinde listeler, fişleme yapıyordu.”

Böyle devam ediyor tweetler. İsimler, tehditler vs...

DIŞİŞLERİ’NDEKİ DİNLEMEYLE ADINI DUYDUK O SAVCININ

Hemen bu tweetlerde ismi geçenlerden Ali Çalık hakkında bir araştırma yaptım. Yargı’da Birlik Platformu’nun kurucularından ve Konya’daki ilk toplantıya katılan kurucu üyelerden biri. Yani elini taşın altına koyanlardan. Merak ettim, bu FETÖ’cünün yazdıkları ne kadar doğruydu?

Sorularımın yanıtlarına epey araştırma ve konuşmadan sonra ulaştım.

Hani şu ünlü bir FETÖ dinlemesi vardı, Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan toplantıya ait. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Suriye ile ilgili yaptığı toplantı.

O toplantıyla ilgili dinleme tapeleri FETÖ’cüler tarafından sosyal medyaya sızdırılınca kamuoyu işitti Ali Çalık’ın adını.

Kimsenin elini taşın altına koymadığı zor zamanlardı ve o Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı’na atanmıştı.

Çünkü FETÖ’cülerin en yoğun oldukları Gölbaşı’nda kurulu TİB’de (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı-Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) soruşturma başlatılması gerekiyordu.

Ama önce bu ihanet paylaşımının sosyal medyadan kaldırılması gerekmekteydi. Ali Çalık bunu yapmak istiyordu ama asıl yetkili olanın Ankara Cumhuriyet Başsavcısı olduğu belirtildi kendisine. Bunun üzerine Savcı Fethi Şimşek’i aradı. Çekingen davrandı Fethi Şimşek.

Düşünün 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden hemen üç gün önceydi. Bakanlığa gitti ama bugün hâlâ anlı şanlı görevlerde olan bürokratlar ona “Çok sert girme, seçim var” diyerek engel olmaya çalıştılar.

YOU TUBE’A ERİŞİM YASAĞI VE MEDYANIN İHANET ÇEMBERİ

Ali Çalık yılmadı, kendi yaptı işi. Aynı gün You Tube’dan erişime engel getirilmesini talep etti önce. Ret cevabını alınca söz konusu dinleme içeriğinin başkalaştırılmış ve montajlanmış olarak devletin gizli bilgilerine ait olduğunu belirterek hemen mahkeme kararı çıkarttı. TİB başkanlığına da bu mahkeme kararını iletti. TİB de bunun üzerine You Tube internet sitesine, yayınlamaları hâlinde diğer internet sitelerine doğrudan erişim yasağı getirdi. Ayrıca konu hakkında basın yayın yasağı da kondu.

Her şey bir gün içinde olup bitti.

FETÖ’cü ve destekçisi basın; Hürriyet, Milliyet, Sözcü, Cumhuriyet vb.leri kıyameti kopardı bu kararlar üzerine, hatırlayacaksınız.

Ali Çalık hemen bunun ardından FETÖ’cü kaynayan TİB’e operasyon için düğmeye bastı. Düşünün sanıklarından biri de azılı FETÖ’cü Harun Biniş.

ALİ ÇALIK’IN SONRASI VE YARGIDA BİRLİK’İN AKIBETİ

Peki, “işler yoluna girince” Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcısı Ali Çalık’ın durumu ne oldu?

Hemen söyleyelim. Önce Yargıtay’a tayin ettiler Savcı olarak. Bu bir tenzili rütbeydi onun için. Yargıtay savcılığı aslında biraz da tetkik hâkimliği gibidir. O orada savcılık yaparken en kritik zamanlarda önünden köşe bucak kaçanlar Yargıtay üyesi seçildiler.

FETÖ’cüler tarafından tehdit edilen oydu. Yargıdaki FETÖ hâkimiyetini bitiren süreçte kilometre taşı olan Yargıda Birlik Platformu’nun ilk tohumlarının o ve birkaç kişinin evinde atıldığı ise bir başka gerçekti.

Hatta daha fazlasını söyleyelim, Ali Çalık Gölbaşı’nda, TİB’deki “Cemaat yapılanması”yla ilgili soruşturmasını açtığı sırada kendisine “Bir gün gelir bunun hesabını verirsiniz, Erdoğan’ın tetikçisi olmayın” diyen İ…, bugün başkentin önemli savcılarından biri.

Sadece Ali Çalık örneğini seçtim ama onun gibi pek çok isim var FETÖ’cülerin  “Kullanıldıktan sonra tekmeyi yiyen” diye adlandırdığı.

Bunları neden yazdım söyleyeyim:

FETÖ İLE MÜCADELE EDENLER KÜSTÜRÜLMEMELİ

Yargıyı küçümseyen siyaset çuvallar. Bu kesin. Aynını şimdiki hükûmet de yaşayacak eğer uykudan uyanmazsa. Bu yüzden Adalet Bakanlığı HSK tabanını genişletmek için yeni çalışmalar yapabilir.

FETÖ ile mücadele edenler küstürülmemeli. Ama görüyoruz ki devlette bu konuda korkunç bir umursamazlık hissediliyor.

Yargıda Birlik Platformu kurulduğu sıradaki heyecan kaldı mı? Ara ki bulasın. Peki, Türkiye tehlikeyi atlatabildi mi?

Edindiğim bilgi şu; yargıda hâlâ en az 1500 FETÖ’cü inlerinde sinsice bekliyor.

Sürekli olarak yargıya güveni törpüleyen, aşındıran, yok eden de onlar. Sorarım, milleti ayağa kaldıran o abuk subuk yargı kararları ne ifade ediyor sizce?

YARGIDA GÜÇLÜ TEFTİŞ SİSTEMİ GEREKLİ

Buna karşı ne yapılıyor?

Türkiye’de 18 bin hâkim ve savcı var.

Onlar hakkında gelen şikâyet sayısı ne kadar biliyor musunuz? Tam 20 bin.

Adalet Bakanlığı ve HSK bünyesinde ise yalnızca 250 müfettiş var. O müfettişler ne yapsın? Denetime kalksa yıllar sürer. O yüzden herkes koyver rahvan gitsin modunda.

Oysa hâkim ve savcılar kamu gücü kullanan kişiler. Hızlı ve doğru kararlar verilebilmesi için güçlü bir teftiş sisteminin kurulması gerekir. Bir önemli söz var adliyelerde:

“Hâkim ve savcılar teftiş görmezlerse mesleğin kokusunu alamazlar.”

Eğitim, iş yeri eğitimi desen keza hiç yok.

Bir yanda küstürülmüş yargı mensupları, diğer yanda kripto FETÖ’cüler, öte yanda da hiçbir deneyimden, eğitimden geçmeden kura ile hâkim ve savcı yapılmış çoluk çocuk.

Bu nedenle Beykoz’daki değnekçiyle ilgili karara da, karısını sakat bırakan adama verilen bir ay cezaya da, Ahmet Küçükbay, Ömer Faruk Kavurmacı, Abdülhakim Coşkun, Zindaşti gibi onlarca FETÖ’cünün serbest bırakılmasına da şaşırmamalı.

Erzurum’a göndermek ceza mı ödül mü?

Adliyelerdeki yolsuzlukların bahsini bile açmadım farkındaysanız.

O ayrı bir fasıl...

FUAT UĞUR'UN YAZISININ GENİŞ VERSİYONU İÇİN LİNKİ TIKLAYIN

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.