TARTIŞMALI MARŞ

A -
A +
Dün AK Parti grup toplantısında Başkan Tayyip Erdoğan konuşurken gençler Gündoğdu Marşı’nı söylemeye başladılar. Bu marşa yıllarca Dev-Genç diye bilinen sol örgüt sahip çıktı biliyorsunuz. Tabii sözlerini değiştirip içine sosyalizme, kalkışmaya ve kan dökmeye dair sözler ekleyerek. Ben de askerde öğrenmiştim orijinalinin farklı olduğunu. Asıl sözleri şöyle: Gün doğdu, hep uyandık,Siperlere dayandıkİstiklalin uğruna da,Al kanlara boyandık.   Sandılar Türk uyudu,Ata cenge buyurdu,Türk’ün asker olduğunu,Dünyalara duyurdu.   Marş dün sosyal medyada yayılınca kimileri paniğe kapıldı, “Bu DHKP-C’nin marşı, nasıl söylenir” diye. Bilenlerin ise dilinde tüy bitti gerçeği anlatmak için. Bu arada “AKP grubunda Gündoğdu Marşı okunuyor, bugünleri de mi görecektik” diye eblehliklerini onaylarcasına sevinç naraları atan bazı gazeteci bozuntuları da vardı. Hatta kimileri “Bu AKP’liler üretemiyor, bizim marşlarımızı çalıyorlar” diyecek kadar zıvanadan çıktı. AK Parti tarafında tepki gösterenler de haksız sayılmaz. Çünkü onlar da solcuların ve Kemalistlerin uydurduğu yalanları gerçek sandı yıllarca. Oysa Solcuların ve Kemalistlerin huyudur marş çalmak. Misal, Enver Paşa’ya ithafen yazılan ve Kafkasya cephesinde de savaştığı tahmin edilen İzzettin Hümayi Elçioğlu tarafından bestelenen Kafkasya Marşı’mızı çalıp “İzmir’in dağlarında çiçekler açar” diye iç etmişlerdi.
Kafkasya dağlarında çiçekler açar
Altın güneş orda, sırmalar saçar.
Bozulmuş düşmanlar hep yel gibi kaçar

Kader böyle imiş ey garip ana
Kanım helal olsun güzel vatana.
Marş hayli uzun, internette bulup dinleyebilirsiniz. Bir başka örnek; “Dağ Başını Duman Almış” marşı. İsveçlilerin bir erotik şarkısından hırsızlama. Tre Trallande Jantor adlı şarkıda üç kız kardeşin bir gün ormana gittiklerinde başlarına gelen ilginç “maceralar” kahkahalarla gülüşmelere sebep olacak şekilde anlatılır. Tam olmasa bile 1 Mayıs Marşı da ünlü yönetmen Kosta Gavras’ın Türkiye’de Ölümsüz adıyla oynayan Z adlı filminin sound track’inden araklama olarak yorumlandı. Dinlediğimizde ağır benzerlikler olduğu da görülüyor zaten. Fakat ilginç olan şu ki Fenerbahçe Kulübü de 100. yılı için bir marş bestelettirdi ve bu marş da zaten intihal suçlaması yapılan 1 Mayıs Marşı’na bir hayli benziyordu. Hani şu Ayten Alpman'ın söylediği ve her millî konuda duygulanarak ternnüm ettiğimiz Memleketim şarkısı kimin peki?  Hemen söyleyelim. Bir Yahudi halk şarkısı. İspanyol Yahudilerinin daha doğrusu. Orijinal adı da Rabbi Elimelekh.   Artık barlarda çalınıp dans edilen Bella Ciao’a girmiyorum bile. Allah’tan o marşın İtalyan partizanlarının İkinci Dünya Savaşı esnasında faşistlere karşı direnirken söylediği bir marş olduğu biliniyor. Daha pek çok var. Şaşırmayı unuttuk kısaca.   FUAT UĞUR'UN DİĞER YAZISI İÇİN TIKLAYINIZFİGARO'NUN DÜĞÜNÜ-MEHMETÇİĞİN DÜĞÜNÜ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.