Enseyi karartmayalım, iyi haberin ucu göründü

A -
A +
Her gün akşam Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’nın açıklamalarına odaklanıyoruz.
Kaç test yapıldı, kaç vaka eklendi ve kaç vefat var?
Ardından dünyadaki durum. İtalya fena, İngiltere, İspanya ve Fransa feci, ABD desen hepsinden beter.
Son iki günlük verilere bakıyorum.
Toplam test sayısı 65.446-76.981
Toplam vaka sayısı 9.217-10.827
Vefat edenler 131 kişi-168 kişi
Son iki günün test sayısı 9.982-11.535
Son iki günün vaka sayısı 1.815-1.610
Sonuçları yorumlayalım.
Pazar günkü vaka sayısına göre (9.217) vefat oranı yüzde 1,4 olarak görünüyor. Dünkü sayılara göre oran yüzde 1,63'e yükseldi. Diğer ülkelerle karşılaştırıldığında hayli düşük.
İtalya’da yüzde 11.4, Fransa’da yüzde 7, İspanya'da yüzde 8.6 vb. En düşük Almanya yüzde 0,87.
Ama ülkemiz açısından dünkü sonuçlara baktığımızda ÜÇ İYİ HABER bulunmakta.
 
BİRİNCİ İYİ HABER
 
Test sayısında dün itibarıyla rekor kırıldı ve 76.981'e çıktı. Vaka sayısı 10.827 olduğuna göre demek ki 66.154 kişide sonuç negatif çıkmış. Bu da test yapılanlar arasından pozitif çıkanların oranının sadece yüzde 14 olduğunu gösteriyor. Oysa pazar günkü oran yüzde 18'di.
 
İKİNCİ İYİ HABER
 
Pazar günkü vaka sayısı 1.815 kişiyken, dün bu sayı 1.610'a düştü. Üstelik test yapılanların sayısının hayli artmış olmasına rağmen. Vaka sayısı bir gün içinde 215 azaldı. 
 
ÜÇÜNCÜ İYİ HABER
 
İyileşenlerin sayısındaki ümitlendiren artış. Bir günde 89 hasta daha iyileşti. Şu anda 162 iyileşmiş hasta var ama bu sayının önümüzdeki günlerde daha da belirgin biçimde artması bekleniyor.
O hâlde EVDE KAL TÜRKİYE ya da sosyal mesafeni koru, ellerini sık sık yıka, kendini izole et derken söylenmek istenenin pozitif olanların sayısının artışını durdurmak olduğunu anlamalıyız.
Kısaca enseyi karartmayalım. Yukarıya doğru giden eğriyi yatay seyir izler hâle getirebildiğimizde salgını kontrol altına almış olacağız.
Geçen cumartesi-pazar günü sokağa çıkmama konusunda ciddi bir sınav verdi Türkiye. Ama dün akşam saatlerinde özellikle büyük şehirlerde bazı vatandaşlar yine cıvıttı. Sahillerde koşanlar mı ararsınız, sokaklarda amaçsızca dolaşanlar mı?
Umuyorum bu umursamazlık ve sorumsuzluk sona erer.
Yoksa Macaristan'ın aldığı önlemlerin bir benzerini almaktan başka çare kalmayacak gibi görünmekte.
 
Fuat Uğur'un diğer yazısı
BND takipte, MİT de takip ediyor mu?
 
Fuat Uğur'un diğer yazısı
Kara Kutu’nun İBB’deki çömezinden beklenen hareket
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.