Cem Yılmaz’ın gizli sponsorları küresel ilaç şirketleri mi?

A -
A +
Komedyen Cem Yılmaz’ın durup dururken genetik bir hastalık olan Spinal Müsküler Atrofi (SMA)’lı çocukları gündeme getirip, onların gerekli tedavileri alamadıkları yolunda kampanya başlatması, kuşkusuz sadece bizi değil, hükûmeti de şaşırtmış olmalı.
Sosyal sorumluluk projeleri denince, kendine PR katkısı olanlarını tercih eden ya da yeni filmlerinin sponsorluklarını açık ya da kapalı olarak üstlenen firmaların dümen suyunda giden Cem Yılmaz’ın uzun zamandır güvenilirliğini ve inandırıcılığını kaybettiğini biliyorduk. Kazdağları’nda ağaç kesiliyor diye duyar kasıp, PKK Türkiye’nin ormanlarını yakınca ve yaktığını da göğsünü gere gere açıklayınca dili bir yerine kaçan, kucağına aldığı kaz hatırlatıldığında da “Kazın ayağı öyle değil” diye kıvıran o olduğu için tabii ki bizler anladık niyetini. Ama yine de Türkiye’de birbirine inanıp embesillik voltronu oluşturmaya yatkın epeyce bir kitle olduğundan “Vay efendim nasıl olur da SMA’lı hastalar devlet tarafından tedavi edilmiyor” yaygarası koparıldı.
İşin aslını Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın açıklamalarından anladık. O nahif, yumuşacık ve müşfik insanı bile çileden çıkarmayı başarmıştı bu rezillik. Koca’nın sert tepkisinin iki nedeni vardı.
Birincisi AK Parti iktidarının, Türkiye’nin sağlık politikaları konusunda dünyaya parmak ısırtan bir devrim yapmışken ve devlet tedavisi altında olmayan hiçbir SMA hastası bulunmazken, Komedyen Cem Yılmaz’ın iftirasının kurbanı olmasıydı.
İkincisi de işin arkasında küresel ilaç şirketlerinin bulunmasıydı. Bu ahlâksızca ve kirli kampanya aracılığıyla devlet aciz gösterilerek SMA hastası çocuklarımızı kobay olarak kullanmaya yarayacak, SMA bilim kurulu tarafından onaylanmamış bir “Gen Tedavisi” tedavisi dayatılmakta. Yani bilimsel olarak işe yaradığı kanıtlanmamış, hiçbir somut veriye dayanmayan bir yöntemi uygulamak isteyen küresel ilaç şirketleri var işin arkasında.
Cem Yılmaz’ın, Sağlık Bakanı Koca’nın yaptığı açıklamaları dikkatle okumasında fayda var.
“HER GÜN DEVLETTEN TEDAVİ ALMAYAN 50 SMA HASTASI İÇİN ARANIYORUM, KONUYU BU NEDENLE DİLE GETİRDİM” diyen Cem Yılmaz, şimdiye dek sayıları en az 500’ü bulmuş olması gereken bu SMA hastalarının isimlerini derhâl Sağlık Bakanlığı’na bildirmeli. Eğer yalan söylemiyorsa. Ortaya bir laf atıp sonra kendisini eleştirenleri takipçilerine linç ettirerek konuyu sulandırmaya çalışmak ucuzluk. “Sağlık Bakanı’nın açıklamasını adam gibi koydum sayfama” derken bile açıklamayı yapanın Sağlık Bakanı değil, Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olduğunu idrak edemeyecek kadar kör.
Devleti suçlamayı tercih eden Cem Yılmaz, bu ilaç şirketlerinin önerdiği yöntemle ilgili isteseydi Sağlık Bakanlığı’ndan bilgi alabilirdi esasen. Sağlık Bakanı Koca, önerilen ilacın zaten başta karaciğer yetmezliği, kanama, kırılgan yapısı olan hastalarda enfeksiyon ve bağışıklık sisteminin baskılanmasından dolayı büyük riskler oluşturduğunu belirtiyor. Dolayısıyla Cem Yılmaz’ın kripto bir yöntemle lansmanını yaptığı bu sözüm ona “İlaç tedavisi” cinayetten farksız. Tek faydası da çocuklarımızı kobay olarak kullanacak ilaç şirketlerine.
Nitekim Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan yapılan açıklama ise aşağıda. Cem Yılmaz bile anlayabilir bunu:
“Tüm dünyada SMA hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan ilaçlar kurumumuzun listesinde yer almakta ve yurt dışından özel izinle getirilerek, aracısız ve ücretsiz olarak hastalarımıza ulaştırılmaktadır. İlaçların yanı sıra bu kapsamdaki her türlü tetkik ve tedaviye erişim de ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Bu ilaç ve tıbbi uygulamalara son iki yıldır ödenen tutar 2 milyar lirayı aşmıştır.”
Cem Yılmaz böyle üstü örtülü kirli kampanyaların elemanı olmaktan vazgeçmeli. Hele gevşeklikte level atlamış bir belediye başkanı ile yine bir takipçisini gömmek amacıyla SMA gibi ciddi bir konuda karşılıklı geyik yapması da iyice rezillik.
Cem Yılmaz işte bu yüzden itibar kaybediyor. Kendisi “Ben böyle devam edeyim. Nasıl olsa iktidar karşıtı yakıt dağıtım firmaları, küresel sermaye gruplarının eline geçen şirketler beni reklamlarında oynatarak yeterli parayı kazanmama katkı sağlıyor. Ne olacak şu ahir ömrümde, koy kenara parayı ileride lazım. Şan şöhret, sahne, sinema geçici nasıl olsa” diye düşünüyor olabilir.
Ama bence yanılıyor.
Yaptığı “Yengecilik” rezaleti ve hakikat aynasında bakılamayacak kadar edepten bağışık kalan suratı bir gün unutulur ama SMA hastalarını kobay olarak kullanma amaçlı küresel ilaç şirketlerinin oyununa gelmesi ve bu kirli kampanyalardaki rolü unutulmaz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.