Stres

A -
A +
Hayatınız stres dolu mu? Kendinizi baskı altında mı hissediyorsunuz? Stresle savaşmak ya da stresten kaçmak yerine, onu kabullenip gelişmek ve büyümek için kullanmak en güzel yollardan biri…
Abraham J. Twerski, kimyasal bağımlılık, stres, öz güven vb. konularda 60'tan fazla kitabı bulunan ABD’li Psikiyatrist.
Twerski, günümüzün en yaygın problemi olan strese karşı nasıl yaklaşılması gerektiğini ve stresin insanlarda gelişim için bir basamak olduğunu isabetli bir örnekle anlatıyor.
“Istakozlar denizlerde ve okyanuslarda yaşayan en enteresan deniz canlılarından biridir. Oldukça uzun süre yaşayabilirler. Yaşadıkları sürece büyümeye devam edip devasa boyutlara ulaşabilirler. Büyüme sürecinde ıstakozlar sürekli vücutlarını yenileyebildikleri için yaşlanma belirtisi de göstermezler. İstakozların genç ve diri kalmasının sırrı ne olabilir?
İstakozlar yumuşak ve pelte kıvamında bir vücuda sahiptirler. Bu halleri ile kırılması son derece zor olan ve genişlemeyen kabuklarının içinde yaşarlar. Peki, hiç genişlemeyen ve kırılması zor olan bu kabuğun içinde nasıl büyürler?
Istakoz büyümeye devam ettiğinde içinde yaşadığı kabuğu dar gelmeye, ıstakozu sıkmaya başlıyor. Bu aşamada kendini yoğun baskı ve stres altında hisseden ıstakoz, bir kaya dibine çekilip avuçlardan saklanarak kabuğunu kırmak için amansız bir mücadele veriyor. Uzun çabalar sonrası kabuğunu kırıyor. Bir süre sonra yeni büyük kabuğu oluşuyor.
Doğal olarak büyümeye ve gelişmeye devam eden ıstakozun yeni kabuğu da bir süre sonra yine dar gelmeye ve ıstakozu tekrar strese sokmaya başlıyor. Istakoz yine bir kaya dibi bularak zor da olsa kabuğunu kırarak içinden çıkıyor ve yeni bir kabuk daha oluşturuyor... Istakoz hayatta kaldığı süre boyunca bu durum defalarca yaşanıyor..."
Istakozun yenilenmesi ve gelişimi kendini rahatsız ve stres altında hissetmesiyle başlıyor, değişimi ile devam ediyor. Baskı ve baskıyı nasıl algılamamız gerektiği konusundaki bu harika örneği şöyle bitiriyor Psikiyatrist Twerski:
“Baskı anları gelişme zamanının geldiğinin sinyalini verir. Eğer ıstakozların doktorları olsaydı hiçbir zaman büyüyemezlerdi. Çünkü ıstakoz rahatsız hisseder hissetmez doktora giderdi ve doktor ona antidepresan verirdi, ıstakoz kendini iyi hissederdi. Ancak kabuğunu hiçbir zaman çıkarıp atamazdı!.."

Ninem diyor ki; Dertsiz baş, bostan korkuluğunda.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.