İmza günü

A -
A +
Ünlü grafoloji (el yazısından kişilik analizi) uzmanı Prof. Zııteeren Khöy; imzanın, kişiliğin plakası olduğunu açıkladı ve şöyle devam etti:
"İmza, basit bir karalama değildir. Bürokratik bir detaydan ziyade, kişinin alâmetifarikası, kişiliğin plakasıdır..."
Alfabeyle tanıştığı günden itibaren kişi, imza eskizleri yapmaya başlar. Boş kâğıt-kalem ikilisi bulmaya görsün. İsim, soy isim aynı potada eritilir, sanatsal kaygılar, sabit bir font tutturma gayreti çaba gerektirir... Millete, "Allah için sanat eseri gibi" dedirtebilecek bir form bulduğu zannedilene kadar etüt edilir.
Cin Ali'nin topacı modeli imza: İmza sahibi; soğuk nevale, ama nispeten çekilir bir vatandaştır. İmzanın sağa veya sola balansı bozulmuştur. "İsim benim değil mi? İstediğim gibi deforme ederim!" edasıyla harfleri üst üste bindirir. Kalemi imzayla tepiştirerek, hatta üzerini karalayan bir çizgi atarak, orasına burasına şifre dokunuşlar ekleyerek imzanın taklit edilmesini imkânız hâle getirir.
Zorro modeli imza: Bu tip imza sahibi, heyecanlı ve atılgandır. Kalemi, Maskeli Zorro'nun kılıç dövüşünü andıran darbelerle kullanır. İmzada, "Kalıcı olmaya geldim!" mesajlı zikzaklar hâkimdir. Masayı titrettire titrettire yazar. Hesabı, garsona havada el hareketiyle imza yaparak ister. Kızınca, acıkınca zamandan ve mekândan kopuk laflar edebilir. Uykusunda dişlerini gıcırdatabilir.
Pijama lastiği modeli imza: Uzaar gider... Telgrafın tellerine kuşlar konar misali; uzatılmış imzaya geri dönüşlerle noktalar, kesik çizgiler, işaretler eklenir. Hayır, bulsa kâğıda Türkiye haritası çizecek hissi verir. "Yüksek mevkilerde tanıdıklarım var" imajı verilmek istense de, incelendiğinde görülecektir ki; imzanın ucu bombe yapmıştır!
‘Bir dost’ modeli imza: Sanatsal kaygılar taşıyan faili meçhul dostların imzalarıdır. Genellikle ele gelen ilk dal, taş parçasıyla yaş betona uygulanır. Materyal sıkıntısı hâlinde ayak basılır. Pati de olabilir, bisikletin tekerleği de. Sıcacık bir "Ben buradaydım" mesajıdır.
               ***
Ben hangisini tercih edeyim bilemedim ama merak ederseniz 10 Kasım Pazar günü; yani bugün İstanbul TÜYAP Kitap Fuarı’na beklerim.
‘Görmedim Duymadım Gülüyorum’ kitabımın imza gününde buluşalım derim.
TÜYAP BKY standı 3. salon 3202 B. Saat 15.00-17.00 arası.
Gazetenizi kapın, kitabınızı buradan alın ben de masayı titrettire titrettire imzamı atayım! İmzaladıktan sonra “Yeaa, niye karaladın kitabımı!” diye ağlamak yok, gazeteyle gelene öncelik, selfie belki, sohbet gani, çiçek olabilir, çelengi zaten taşıyamazsınız ki... Kuzum bana oralarda “Aaayhhh, nedenn benimle ilgilenilmiyorrrr?!” dedirtmeyin; beklerim efenim...

Ninem diyor ki; Dost yüzünden, düşman gözünden bellidir.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.