Her yerde kar var

A -
A +
Kar yağdı, büyük küçük herkesi bir sevinç bir heyecan sardı. Gökten yağan bu minik mücevherlerin her biri aynı zamanda büyük deliller. Nasıl mı?
“Göklerde ve yerde nice deliller vardır ki, onlar bu delillerden yüzlerini çevirip geçerler.” (Yusuf Suresi, 105)
Bir metreküp karda yaklaşık 350 milyon kar taneciği bulunuyor. Bunların hepsi altıgen ve kristalimsi bir yapıdadır ve her biri farklı şekillere sahiptir. Bir kar tanesi iki yüzden fazla buz kristalinden oluşan bir kristaller kümesidir. Kar kristalleri mükemmel bir düzen içinde şekillenmiş su moleküllerinden oluşur ve su buharının bulutlardan geçerken soğumasıyla şekillenir.
Kar tanelerinin bilinen ilk fotoğrafçısı Wilson (Alwyn) Bentley’dir. 1865-1931 yılları arasında yaşamış Amerikalı bir fotoğrafçı olan Bentley, 15 Ocak 1885’te elindeki körüklü fotoğraf makinesine bir mikroskop bağlar ve ilk kar kristalini görüntülemeyi başarır. Bentley gördüğü manzaraya hayran kalmış ve kendini kar tanelerini fotoğraflamaya adamıştır.
“Neden?” diye sorulduğunda Bentley;
“Allah, şanını bildirmek için eserler yaratır” diyerek mikro âlemden öğrendiği bir gerçeği haykırmıştır. Bentley:
“Her bir kar tanesi bir ‘şaheserdir’ ve hiçbiri diğerine benzemez. Bir kar tanesi eridiğinde, bu ‘şaheser’ sonsuza dek kayboluyordu. İnsanlara bu harika güzellikten bir şey gösterme arzusu ve onun koruyucusu olma isteği şiarım oldu...”
Hayatının yaklaşık elli yılını 5.000’den fazla olan kar tanelerinin incelemesine ve fotoğraflanmasına adayan Bentley’in orijinal fotoğraflarından 500 adedi Smithsonian Enstitüsü'nde muhafaza edilmekte.
Fotoğraflarını çektiği kar kristalleri arasında birbirinin aynı olan iki kar tanesine hiç rastlayamamıştır. Bu bilgiyle yola çıkan bilim adamları kar tanelerinin hiçbirinin birbirine benzemediğini ispatlamıştır. Ve dahası şimdiye kadar kar tanecikleri arasında aynı büyüklükte, aynı şekilde ve aynı sayıda su molekülü ihtiva eden iki kristal dahi bulamamıştır...


Ninem diyor ki; Bakmak gözün işidir, görmek kalbin!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.