Kırk

A -
A +
 
Malumunuz atasözleri ve deyimleri pek severim, bittabi sizler de... Olgunlaşma manasında ‘kırk fırın ekmek yemek’ deyimi kullanılır. Bir fincan kahvenin kırk yıl hatırının olması… Bir yastıkta kırk yıl kocamak… Kırk kere deli denirse deli olmak ve nice dahası...
40 sayısı dilimizde, kültürümüzde önemli ve anlamlı bir yere sahip.
Peygamber efendimize kırk yaşında nübüvvetin gelmesi, Müslümanların sayısı kırka tamamlanınca açıktan tebliğe başlanması, ayrıca İslam hukukunda malın kırkta birinin zekât olarak verilmesi, İslamiyette de kırk rakamının önemli bir yer tuttuğuna işaret sayılabilir...
40 sayısı, çoğunluğu bildiren işlerde asgari en büyük sayıdır. Bir dua çok okumak istenirse, en az 40 kere okunmalıdır.
Beş vakit namaz, sünnetleri ile beraber 40 rekâttır. Fatiha, beş vakit namazın, her rekâtında okunur. Böylece, her gün en az, 40 kere okunur.
Tırnak kesmeyi, koltuk, kasık temizlemeyi 40 günden fazla geciktirmek günah olur. Salih akrabayı ziyarette, 40 günü geçirmemeli. (S. Ebediyye)
40 sayısı ile ilgili hadis-i şeriflerden bazıları şu mealdedir:
"Her gece 40 ayet okuyan gafillerden yazılmaz." (Beyheki)
"40 kişi bir cemaattir. Bir ölüye dua ederlerse, Allahü teala o ölüyü affeder." (Buhari)
"Şirkten uzak 40 mümin, bir Müslümanın cenaze namazını kılarsa, Allahü teala, muhakkak o müminlerin dualarını kabul ederek, o ölüyü affeder." (Müslim, Ebû Davud)
"40 gün içinde bir ilim sohbetinde bulunmayan kimsenin kalbi kararır. Büyük günah işlemeye başlar. Çünkü ilim kalbe hayat verir. İlimsiz ibadet olmaz. İlimsiz ibadetin faydası olmaz!" (Hazanet-ürivayat, M. Rabbani)
"40 gün helal yiyenin kalbini, Allahü teala nur ile doldurur. Kalbine nehirler gibi hikmet akıtır. Dünya sevgisini kalbinden giderir." (Ebû Nuaym)
"Fal baktıran, falcıya inanmasa da, 40 gün namazı kabul olmaz." (Müslim)
"Allah için, 40 gün nöbet tutanın, bütün günahları temizlenir." (Taberani)
"Allahü tealanın rızası için, helali ve haramı açıklayan 40 hadisi ümmetime bildiren, âlim olarak haşrolur." (Ebû Nuaym)
"Bir âmâyı elinden tutup, 40 adım götürene, Cennet vacib olur." (Taberani)
"Bir hasta, 40 defa 'Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minezzâlimîn' okursa, şehit olarak vefat eder. Şifa bulursa, günahları af olur." (Necat-ül musalli)
"40 yaşını geçtiği hâlde, hayırlı işleri (sevapları), kötü işlerinden (günahlarından) ziyade olmayan kişi, Cehenneme hazırlansın." (İ. Gazali)
"40 yaşına girdiği hâlde, günahlarına tevbe etmeyenin yüzünü şeytan sıvazlayıp, 'Bu artık iflah olmaz.' der." (İ. Gazali)

Ninem diyor ki; Kırkından sonra azanı teneşir paklar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.