Alışmış kursak bulamacını ister

A -
A +
“Bir insanın hayatının ikinci yarısı, ilk yarıda kazanılan alışkanlıkların sürdürülmesinden ibarettir” demiş Dostoyevski. Önce biz alışkanlıklarımızı oluştururuz, sonrasında ise alışkanlıklarımız bizi oluşturuyor.   Duke Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre herhangi bir gün içindeki davranışlarımızın %40’ını alışkanlıklarımız oluşturuyor.   Yani gün içinde on davranışın dördü üzerinde hiç düşünmüyoruz ve karar verme mekanizmamız bilincimizi kullanarak çalışmıyor…  
Huysuz adamın biri bir gün herkesin gelip geçtiği yol üzerine dikenli çalılar diker. Yoldan geçenler her ne kadar “Bunları buradan sök at” dese de, kulak asmaz kendi bildiğini okur. O dikenli çalılar büyür, yoldan geçen halkın ayağına takılır ve insanlara eziyet eder; yoldan geçenler perişan olur.
 
Bu durum herkesi rahatsız etmekteydi, sonunda Allah’ın bir velisi huysuz adamın yanına gidip;   “Mutlaka bu dikenleri sök!..” dedi.   Adam itiraz etmedi; “Tabii tabii, mutlaka bir gün sökerim.” dedi.   Adam habire yarın yarın dedikçe dikenler büyüyüp kuvvetleniyordu.   Veli, adama; “Ey vaadinde durmayan adam, sök şu dikenleri, bu işi sürüncemede bırakma!..” dedi. Adam;   – “Babacığım, Allah’ın günü mü bitti, bugün olmazsa yarın, sen merak etme nasıl olsa günün birinde sökerim.” dedi. Allah’ın velisi bunun üzerine şu sözleri söyledi:   – “Sen, hep yarın diyerek bu işi erteliyorsun, bir gün hallederim diyorsun ama her geçen gün o dikenler daha da kuvvetleniyor! Onu sökecek olan da ihtiyarlıyor, kuvvetten düşüyor!.. Sen de ‘her bir kötü huyunu’ bir diken bil. O dikenler kaç keredir senin ayaklarına battı.   Kaç keredir kötü huyun seni yaraladı. Bizzat kendi tabiatından hastalandın da duygusuzluğun yüzünden habersizsin. Çirkin huyunun da başkalarını rahatsız ettiğini bilmiyorsun. Sen şu dikeni gül fidanı hâline getir. Gül fidanı ile onu aşıla. Böylece sendeki dikenler gül fidanı hâline gelsin…”  
Anahtarı kaybolmuş bir kelepçe gibidir alışkanlık. En masumundan en zararlısına kadar kendimize veya çevremize sıkıntı, eziyet veren huy ve alışkanlıklarımızdan tez vakitte kurtulmak dileğiyle…

Ninem diyor ki: Kervan ters dönerse topal eşek baş olur.
 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.