Biz olmak

A -
A +
Afrika’da çalışan antropolog, bir kabilenin çocuklarına oyun oynamayı önerir. Çocukları meydana toplar. İleride görünen ağacın altına koyduğu meyvelere ilk ulaşanın ödülü o meyveleri yemek olacaktır. Çocuklara “Haydi, şimdi başlayın! Birinci olan meyveleri alacak!” der.   O an bütün çocuklar el ele tutuşur, koşarlar ağacın altına beraber varırlar ve hep beraber meyveleri yemeye başlarlar. Antropolog neden böyle yaptıklarını sorduğunda şu cevabı verirler; “Biz ‘ubuntu’ yaptık. Yarışsaydık yarışı kazanan bir kişi olacaktı. Nasıl olur da diğerleri mutsuzken yarışı kazanan bir kişi ödül meyveyi yiyebilir? Oysa biz ubuntu yaparak hepimiz yedik.” Ubuntu’nun anlamını açıklarlar: Ben, ‘biz’ olduğumuz zaman ‘ben’im.   Ubuntu kelimesi Güney Afrika’daki bantu dillerinden gelmekte. Güney Afrika’da “ubuntu”, Uganda ve Tanzanya’da “obuntu”, Zimbabve’de “unhu” deniyor. Tam olarak hiçbir dilde karşılığı yok fakat ‘Karşılıklı destek ruhu içinde birbirinin refahı ve iyiliği için ötekini düşünüp gözetmek’ anlamında.   Türkçede de en doğru; ‘Ben, biz olduğumuz zaman ben’im’ minvalindedir. Bir nevi ‘birimiz hepimiz hepimiz birimiz için’ felsefesi.   Çok anlamlı ve sık sık aklıma getirdiğim bir Afrika atasözü var; ‘Hızlı gitmek istiyorsan yalnız git, uzağa gitmek istiyorsan birlikte git.’  
Bunca ayrışmaların, ötekileştirmelerin, bencilerin, bencillerin, kaos bekçilerinin, kriz fırsatçılarının, salyalarını akıtarak çöküş bekleyen düşmanların olduğu dönemde bi düşünmeli bence…

Ninem diyor ki: Nerede birlik orada dirlik.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.