Bir sanat ve meslekle insanlara hizmet etmek

A -
A +
Hadis-i şerifte buyruldu ki: (İnsanın yediklerinin en hayırlısı/iyisi, bileği ile kazanıp yediğidir. Allahü tealanın peygamberi Davut aleyhisselam,  elinin emeği ile kazanıp yerdi.)
 
Dinimizde  helal kazanç yolları: -3-
Helal kazanç yollarından biri de, bir sanat ve meslek sahibi olmaktır. Bunun için herkes, kendi sanat ve mesleğine ait dinimizin emir ve yasaklarını öğrenmeli, çalışıp helal mal kazanmalıdır. İnsanlara muhtaç kalan kimse; dinini, ırzını, namusunu koruyamaz. Dinini verip de yememek için meslek, sanat sahibi olup çalışmalı ve alın teriyle kazanmalıdır. Bir hadis-i şerifte buyruldu ki: (İnsanın yediklerinin en hayırlısı/iyisi, bileği ile kazanıp yediğidir. Allahü tealanın peygamberi Davut aleyhisselam,  elinin emeği ile kazanıp yerdi.)
Sevgili Peygamberimiz Muhammed aleyhisselam, sanat sahibi olmayı övmekte ve bunun helal kazanç yollarından biri olduğunu haber vermektedir. Hadis-i şerifte, (Allahü teala, sanat sahibi mümini sever) ve (En helal şey, sanat sahibinin kazandığıdır) buyurdu. Ayrıca sanat sahibi, herkese faydalı olmaktadır. Peygamber efendimiz (İnsanların iyisi, insanlara faydası olanlardır) buyurdu. Müslümanın, kendisinin ve çoluk çocuğunun nafakasını helalden kazanmak ve borçlarını ödemek için çalışması, nafile ibadetleri yapmaktan kat kat daha sevaptır.
Sanatkâr, işinde hile yapmamalı, kimseyi aldatmamalıdır. İşini, söz verdiği zamanda bitirmeli ve en iyi şekilde yapmalıdır. Müşterisini “Bugün git, yarın gel” diyerek aldatmamalı, oyalamamalıdır. Asla yalan söylememelidir.
          ***
İnsanlara hizmet ederek mal, para kazanıp yemek-içmek ve kullanmak da helaldir. Allahü tealanın peygamberleri bile böyle çalışmışlardır. Yusuf aleyhisselam, bir peygamber olduğu hâlde, insanların sıkıntıda olduğunu görüp, hükümet reisi Müslüman olmamasına rağmen, ona giderek vazife istedi ve böylece insanlara hizmet etti. O hâlde, Allahü  tealanın kullarına hizmet edeceğini bilen ve bunu kendinden başka yapacak bir kimsenin bulunmadığını gören her Müslüman, bu vazifeye bir zalimin geçmesini önlemek ve Müslümanlara hizmet etmek için; Müslüman olmayan birisinden bile görev istemelidir. Bir iyilik yapamasa da, hiç olmazsa Müslümanların zararına çalışmayı önlemek de ibadet olur. Dinine, canına, malına zarar veren şartlar bulunmadıkça, görevinden istifa edip ayrılmamalıdır.
İnsanlara hizmet ederek maaş/ücret alan kimselerin kazancı haram değildir. Bunların malı, parası; görevlerini kötüye kullanmadığı, insanlara zulmetmediği ve görevini suistimal edip rüşvet ve diğer haksız kazanç elde etmediği müddetçe helaldir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.