İlk kurban ne zaman kesildi?

A -
A +

İbrahim aleyhisselâm oğlunun ellerini ve ayaklarını bağladıktan sonra, yüzükoyun yatırdı ve besmele ile bıçağı boynuna vurdu. Bıçak kesmedi. Bir daha vurdu, yine kesmedi. Dönüp bıçağı taşa çaldı, taş yarıldı!..

 

    Kurban, Allahü teâlâya yakın olmak, O'nun rızasını elde etmek için kan akıtmaktır. Kurban, Müslümanların zengin olanlarına emredilen mâlî bir ibâdettir.         *** İbrahim aleyhisselâma bir gece rüyasında “Hak teâlâ sana oğlun İsmail'i kurban etmeni emrediyor” denildi. Uyandığında çok korkmuştu. Eûzü Besmele çekerek abdest alıp namaz kıldı ve tekrar yattı. Yine aynı rüyayı gördü. İbrahim aleyhisselâm oğlunu kucağına alıp, hanımına dedi ki: -Ben yarın Rabbime ibâdet için evden çıkacağım. Oğlum da benimle gelecek, güzelce yıka ve en güzel elbiselerini giydir! Annesi, İsmail aleyhisselâmı hazırladı. İbrahim aleyhisselâm ile oğlu evden çıkıp gidince şeytan yaşlı bir insan kılığında hanımının yanına geldi: -İbrahim'in, oğlunu  nereye götürdüğünü biliyor musun? -Allahü teâlâya ibâdet için götürdü. -Hayır, onu boğazlayacak. -Hiç baba evlâdını keser mi? -Gördüğü bir asılsız rüya için kesecekmiş. -Hayır! Annenin yanından kovulan şeytan oradan ayrılıp İbrahim aleyhisselâmın yanına geldi. -Sen nasıl babasın ki, oğlunu boğazlamaya götürüyorsun? -Ey bedbaht! Ey mel’un defol! Eğer benim yüz bin oğlum olsa Allah için yine hepsini kurban ederim. Baba tarafından terslenen şeytan İsmail aleyhisselâma yanaştı: -İsmail, baban seni kesecek! -Hiç baba evlâdını keser mi? -Ona Rabbi'nden ferman geldi. -Eğer Rabbim için kurban olup, kabul edilirsem bu benim için en büyük şereftir. İsmail aleyhisselâm, şeytanı kovdu ve arkasından da birkaç taş attı. İbrahim aleyhisselâm Mina'ya gelince biraz oturdu ve ağlamaya başladı. Babasının ağladığını gören İsmail aleyhisselâm sebebini sordu: -Oğlum, Rabbim bana seni kurban etmemi emir buyurdu. -Babacığım, emrolunduğun gibi yap! İnşâallah beni sabredenlerden bulursunuz. İbrahim aleyhisselâm oğlunun bu hâline sevinerek gözlerinden öptü. İbrahim aleyhisselâm oğlunun her iki elini ve ayaklarını bağladıktan sonra, yüzükoyun yatırdı ve besmele ile bıçağı boynuna vurdu. Bıçak kesmedi. Bir daha vurdu, yine kesmedi.  Dönüp bıçağı taşa çaldı, taş yarıldı. O anda bıçak dile geldi: -Ey Halîlullah! Boşuna uğraşıyorsun, kesmem. Çünkü Allahü teâlâ bana "kesme" buyurdu. İbrahim aleyhisselâm "Bu hareketimiz kabul edilmedi mi?" diye korktuğu sırada. Bir nida geldi: “Ey İbrahim! Oğlunu kesmekten vazgeç ve onun yerine koçu kurban eyle!” Hazret-i İbrahim, Cebrail aleyhisselâmın bir koç indirdiğini gördü. Oğlu İsmail aleyhisselâmı çözerek, koçu kurban edip Rabbi'ne şükretti... ….. Bütün okuyucularımızın Kurban Bayramı'nı tebrik ederim.  
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.