Müslümanlara düşmanlık üzerine kurulan fırkalar!..

A -
A +
İslâmiyette, Müslümanlara düşmanlık üzerine kurulan iki fırkadan birisi Hariciler, diğeri de Şîilerdir. Ehl-i sünnet yolundan ayrılan ilk iki fırka bunlardır. 
 
Ehl-i sünnet yolu nedir? -7-
Şîiler ve Hâricîler Müslümanlara düşmanlık üzerine kurulan iki fırkadır... Şîiler, Hazret-i Ali'ye “radıyallahü anh” olan muhabbetin aşırı ve taşkın olmasından dolayı, Hazret-i Ali'yi sevmek için, üç halîfeye ve Eshâb-ı kirâmdan çoğuna düşman olmak lâzımdır, diyorlar. İnsaf etsinler, böyle muhabbet olur mu? Resûlullahın halîfelerine düşman olmak ve Onun Eshâb-ı kirâmına sövmek ve kötülemenin şart tutulduğu bir çılgınlığa, muhabbet ismi verilebilir mi?
Ehl-i sünneti beğenmemelerinin, çok çirkin sözlerle kötülemelerinin biricik sebebi, Ehl-i sünnetin, Ehl-i beyt sevgisine Eshâb-ı kirâmın hepsinin sevgisini de katmasıdır. Eshâb-ı kirâm arasındaki ayrılıkları, muhârebeleri bildiği hâlde, onların hiçbirini kötülememesidir. Ehl-i sünnet, Resûlullahın “sallallahü aleyhi ve sellem” sohbetinin kıymetini ve şerefini anlayarak, Eshâb-ı kirâmın kötü düşünüşten, inattan, birbirini çekememekten kurtulduklarını, tertemiz olduklarını bildirmekte, herbirinin üstün, kıymetli olduğunu söylemektedir. Bununla berâber, bu muhârebelerde, haklı olana haklı, yanlış olana hatâlı demiştir. Fakat, bu hatâların, nefsin isteklerinden, kötü arzularından hâsıl olmadığını, rey ve ictihâd ayrılığı olduğunu beyân eylemişlerdir. Ehl-i sünnet de, Eshâb-ı kirâmın çoğuna düşmanlık etse idi ve bu din büyüklerini kötüleseydi, hoşlarına giderdi. O zamân, Ehl-i sünnete dil uzatmazlardı. Bunun gibi Hâricîlerin de, Ehl-i sünneti sevmeleri için, Ehl-i sünnetin de, Ehl-i beyte düşman olması lâzımdır. Şîiler de biliyor ki, Hâricîlerle, yani Hazret-i Ali'nin ve evlâtlarının düşmanları ile,  Ehl-i sünnet dövüştü. Ehl-i beytin düşmanlarının cezâlarını verenler, Ehl-i sünnet idi. O vakit Şîiler yoktu. Olsa da, yok denecek kadar azdı. Yoksa bunlar, Ehl-i sünnete, Ehl-i beyti sevdikleri için Şîi mi diyorlar? Bunun için, Hâricîleri dağıtanları, kaçıranları Şîi mi sanıyorlar? Çok şaşılır ki; Ehl-i sünnete bazen Hâricî diyorlar. Muhabbetlerinin aşırı, taşkın olmadığını görünce Hâricî sanıyorlar. Ehl-i beyte olan, o büyüklere uygun, yakışan sevgiyi gördükleri zaman da, Ehl-i sünneti Şîi sanıyorlar. Bunun içindir ki, çok câhil olduklarından, Ehl-i sünnet âlimlerinden Ehl-i beytin muhabbetini işitince, bunları kendilerinden sanıyorlar.
Muhabbette taşkınlık yapılmamasını söyleyen ve üç halîfeyi de sevdirmeye çalışan Ehl-i sünnet âlimlerine de, Hâricî diyorlar. Bunların, Ehl-i sünnet âlimlerine olan haksız ve yersiz sözlerine yazıklar olsun!..
Yâ Rabbî! Sen bize doğru yolu gösterdikten sonra, kalplerimizi kaydırma! Sonsuz rahmet hazînelerinden bizlere de ihsân et! İyilikleri veren ancak sensin!
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.