Rabbimiz, gençlerin tövbesini daha çok seviyor

A -
A +
''Ömrünü nerede geçirdin? Malını nerede kazanıp nerede harcadın?  Gençliğini ne yaparak geçirdin? Öğrendiğin ilimle ne amel işledin?''
 
Ey ömrünün baharını yaşayan genç kardeşim! Ölüm âni gelir.  Şâirin dediği gibi, “Bugünü düşünürüm. Dün geçti, yarın var mı? Gençliğime de güvenmem. Ölen hep ihtiyar mı?" Dünya hayatında yaptığımız bütün işlerimizin hesabını vermek üzere,  bir gün Rabbimizin huzurunda toplanacağız. Orada dört şeyin hesabını vermeden, huzûr-ı ilâhiyeden kimse ayrılamayacaktır. Peygamber Efendimiz bunu şöyle haber veriyor: (Ömrünü nerede geçirdin? Malını nerede kazanıp nerede harcadın?  Gençliğini ne yaparak geçirdin? Öğrendiğin ilimle ne amel işledin?)
Rabbimiz olan Allahü teâlâ, kullarından sadece  sâlih olan müminleri, hiç Cehenneme koymayacağını vadediyor. Sâlih mümin, Ehl-i sünnet itikadına uygun olarak iman eden, farz olan emirleri yapan, haram olan şeylerden sakınan ve bunları çocuklarına da öğretip yaptıran, sonra  bu dört şeyde bir kusuru olduğunda bunlara da hemen tevbe eden kimsedir. Tevbe, pişmanlık duyarak hata ve kusurları hemen terk etmektir.
Rabbimizin beğenmediği şekilde inanan, ibadet  ve iş yapan kullarına fâsık ve sapık denir. (Ehl-i bid’at), Resûlullah Efendimizin Eshâbı  ile Ehl-i beytini sevmeyen ve onların gösterdiği doğru yoldan ayrılan ve sapık yollara giden kimselerdir. Bunlar tevbe etmezse, günahlarının cezasını çekmeden Cennete giremeyecektir.
Ey gençler! Hiç ümitsiz olmayın. Çünkü Allahü teâlâ birçok âyet-i kerîmede, (Beni çok zikredin) ve (İzâ câe) sûresinde, (Bana istiğfâr edin. Dualarınızı kabûl eder, günâhlarınızı affederim) buyurdu. Görülüyor ki, Allahü teâlâ, çok istiğfâr edilmesini emrediyor. Bunun için, evliyanın büyüklerinden Muhammed Ma’sûm hazretleri, (Mektûbât)’ının 2/80. mektûbunda buyuruyor ki: “Bu emre uyarak, her namazdan sonra, üç kere istiğfâr duası okuyorum ve 67 kere (Estağfirullah) diyorum. İstiğfâr duası, (Estağfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüv-el-hayyel-kayyûme ve etûbü ileyh)’dir. Siz de bunu çok okuyunuz! Her birini söylerken, mânâsını, (Beni affet Allahım) olarak düşünmelidir. Okuyanı ve yanındakileri, dertlerden, sıkıntılardan kurtarır. Çok kimse, okudu. Faydası hep görüldü.”
Şeyh-ül-islâm Ahmed Nâmıkî Câmî hazretleri, (Miftâh-ün-necât) kitabında buyuruyor ki: “Bir kimse tevbe ve istiğfâr eder ve şartlarını yaparsa, her geçtiği sokak ve her oturduğu yer iftihâr eder. Ay, Güneş, yıldızlar, onun için dua eder. Kabri Cennet bahçesi olur. Böyle tevbe nasîp olmayan kimse, böyle tevbe yapanlarla berâber olmalıdır. Hadîs-i şerifte, (İbâdetlerin en kıymetlisi, evliyâyı sevmektir) buyuruldu ve (Tevbe ve istiğfâr edenin bütün günâhları affolur) buyuruldu...
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.