Önce sebeplere yapışmalı, sonra dua yapılmalıdır

A -
A +
Tâatler, ibadetler, rızanın, muhabbetin sebepleridir. Sebeplere yapışmadan yapılan dua kabul olmaz. 
 
Sabır, dua ve istiğfâr -3-
Dua, sadece bir temennî olmamalı, istediği şeye kavuşturacak sebeplere yapışmalıdır. Meselâ, önce tâat ve ibadetlere sarılmalı, sonra Allahın rızasına kavuşmak için dua etmelidir. Tâatler, ibadetler, rızanın, muhabbetin sebepleridir. Sebeplere yapışmadan yapılan dua kabul olmaz. Buna dua denmez. Faydasız temennî denir. Ümit edilmeyen şeyi istemeye temennî denir. Ümit edilen şeyi istemeye recâ denir. İstenilen şeyin sebeplerine kavuşturmasını dilemelidir.  Hadîs-i şerîfte, (Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir) buyuruldu. Abdest alıp, dizüstüne, kıbleye karşı oturup, elleri göğüs hizasında ileri uzatıp, avuçları semâya karşı açıp, Peygamberlere ve evliyâya tevessül ederek, onların hâtırları ve hürmetleri için istemeli, sonunda (Âmîn) demelidir. Her şeyden önce, af ve mağfiret ve âfiyet için dua etmelidir. Bunların hepsini ihtiva eden çok kıymetli dua, (Allahümme rabbenâ âti-nâ fiddünyâ haseneten ve fil-âhıreti haseneten ve kınâ azâben-nâr)dır. Kendisi, ehli ve evlâdı için zararlı dua yapmamalı, meselâ, (Yâ Rabbî! Canımı al) dememelidir. Kabul olursa, pişmanlık fayda vermez.
Dertlerin, belâların gitmesi için, kalb ile istiğfar okumak çok faydalıdır. Çok tecrübe edilmiştir. Ölümden başka her dertten kurtarır. Eceli gelenin de, ağrısız, sıkıntısız ölmesine yardım eder. Çünkü, hadîs-i şerîfte, (İstiğfâra devam edeni, çok okuyanı, Allahü teâlâ, dertlerden, sıkıntılardan kurtarır. Onu, hiç ummadığı yerden rızıklandırır) buyuruldu.
(Merâkıl-felâh)daki hadîs-i şerîfte, (Her namazdan sonra, üç kere istiğfar duası okuyanın bütün günahları affolur) buyuruldu. İstiğfâr duası, (Estağfirullahel’azîm, ellezî lâ ilâhe illâ hüvel-hayyel kayyûme ve etûbü ileyh)’dır. İstiğfâr, (Estağfirullah)dır. Manâsı, (Beni affet Allahım!)’dır.
Urvet-ül vüskâ Muhammed Ma’sûm-ı Müceddidî, beş vakit namazdan sonra, üç kere istiğfâr duası ve 67 kerre istiğfâr okurdu ve yüzkırkbin talebesine okumasını emrederdi. Sonra, bir Fâtiha ile istiğfâr duası okuyup, sevâbını Muhammed aleyhisselâmın mübârek rûhuna ve enbiyânın ve evliyânın ve Silsile-i aliyyenin ve âbâ ve ecdâdının ervâhına hediye ve nûrlu kalblerine ilticâ etmelidir.
Alî bin Ebî Bekr, (Meâricülhidâye)de diyor ki: İstiğfârlardan meşhûr olanı, Peygamberimizden haber verilen, (Bir kimse, Estağfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüver-rahmanür-rahîm el-hayy-ül-kayyûmüllezî lâ-yemûtü ve etûbü ileyh Rabbiğfir lî) istiğfâr duasını 25 kere okursa, odasında, ailesinde, evinde ve şehrinde hiç kaza, belâ olmazdır. Bunu ayrıca her sabah ve akşam da üç kere okumalıdır.
Her gün yatınca da, (Yâ Allah, yâ Allah, estağfirullah min külli mâ kerihallah) çok okuyup, sonunda bir kelime-i tevhîd okumalıdır.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.