Organ ve doku nakil bedellerini SGK nasıl karşılar?

A -
A +
SGK sağlık yardımlarından yararlandırılan kişilere organ veya doku nakline gerek görülmesi hâlinde, Organ ve Doku Alınması, Saklanması, Aşılanması ve Nakli Hakkında Kanun hükümleri dikkate alınmak şartıyla, organ veya doku nakli tedavilerine ilişkin giderler ile verici durumundaki kişinin bu tedaviye ilişkin giderleri SGK tarafından karşılanmaktadır. Organ nakli tedavileri, bünyesinde “organ nakli merkezi” bulunan sağlık kurumlarında gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yurt içinde organın bulunması hâlinde hastanın, organın bulunduğu yere veya organın organ nakli yapılacak merkezin bulunduğu yere getirilmesine ilişkin gidiş-dönüş için nakliye/transfer masrafları (SGK tarafından öngörülen miktarla sınırlı olmak üzere) SGK tarafından karşılanmaktadır.   SGK’NIN HAVA AMBULANS HİZMETLERİ   Hava ambulans ücretleri sadece uzuv replantasyonu gerektiren acil sağlık hizmeti ile organ, doku ve kök hücre nakli tedavileri kapsamında sağlanan sağlık hizmetleri için ödenmektedir. Organın/dokunun naklin yapılacağı sağlık kurumuna, hava ambulansı dışındaki özel hava taşıtı ile getirilmesi hâlinde gidiş-dönüş yol giderleri hava ambulansı için belirlenen tutarlar esas alınarak ödenir. Hava ambulansı ve hava ambulansı dışındaki özel hava taşıtı bedelinin ödenebilmesi için fatura ekinde taşıtın ambulans görevi maksadıyla ilk kule teması “ambulans görevi” ifadesi ile kurulmuş olması, hava aracının uçucu ve teknik kayıtlarının (motor çalıştırma-motor susturma arasındaki geçen zaman dilimi) ibraz edilmesi gerekmektedir. Ruhsatlandırılmış hava ve deniz ambulansları için aşağıda belirtilen ücretler azami ücretler olup ücretlere tıbbi müdahale bakım ücretleri dâhildir.   Uçak Ambulans Ücretleri
  • Turbo prob motorlu ambulans uçağı için gidiş dönüş hesap edilmek suretiyle uçuş saati başına 2.000 (ikibin) TL+KDV,
  • Jet motorlu ambulans uçağı için gidiş dönüş hesap edilmek suretiyle uçuş saati başına 3.500 (üçbinbeşyüz) TL+KDV, yurt dışı uçuşlar için 4.000 (dörtbin) TL ödenmektedir.
Helikopter Ambulans Ücretleri
  • Tek motorlu ambulans helikopter için gidiş dönüş hesap edilmek suretiyle uçuş saati başına 1.500 (binbeşyüz) TL+KDV,
  • Çift motorlu ambulans helikopter için gidiş dönüş hesap edilmek suretiyle uçuş saati başına 2.750 (ikibinyediyüzelli) TL+KDV.
    “BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”     Malul olan kimselerin sağlık hak sahipliği   SORU: "İsa Ağabey, malul olanların sağlık hak sahipliği nasıl oluşturulmaktadır?" Sevil Kırmızıtaş/MalatyaSayın Kırmızıtaş, malul olanların, maluliyetlerine ilişkin olarak SGK bünyesindeki Kurum Sağlık Kurulundan alınan sağlık raporuna istinaden sağlık hak sahiplikleri oluşturulmaktadır. Malul olarak sağlık hak sahipliğinden yararlanmanın başlangıç tarihi, SGK Sağlık Kurulunca kişinin maluliyetine karar verildiği tarih olmaktadır. Maluliyet, niteliğine göre süreli veya süresiz verilebildiğinden, sağlık hak sahipliği bu sürelere göre açılmaktadır.   İNŞAATTA BOĞULMA   "İsa Bey, inşaatta boğulma durumu iş kazası mıdır? Maaş bağlanması için ne yapalım?" S. YücebaşSayın Yücebaş, inşaatta çalışan kişi işçi ise elbette ki iş kazasıdır. Bunun için inşaat sahibinin SGK’ya bildirim yapmaması hâlinde kendiniz bir dilekçe ile SGK’ya ihbarda bulunabilirsiniz. SGK yapacağı teftiş sonrasında vefat edenin, varsa eş ve çocukları ile anne ve babasına maaş bağlayabilir.   Ne zaman emekli olabilirim?   "27.06.1970 doğumluyum. İlk ise giriş tarihim 21.10.1991 ve 4000 prim günüm var. En erken nasıl emekli olabilirim?" Handan Eskimez/SakaryaSayın Eskimez, 48 yaşında 5525 sigorta prim gün sayısıyla emekli olacaksınız.. Bu bağlamda eksik kalan 2525 günü bir an önce tamamlamanız gerekmektedir. 21.10.1991 tarihinden sonra doğan çocuklarınız varsa doğum borçlanması yaparak eksik günlerinizi tamamlayabilirsiniz.            *** Sayın Hasan Karadavut, 56 yaşında 5825 sigorta prim gün sayısıyla emekli olacaksınız.            ***  Sayın Kaya Ünal, askerlik borçlanması yapmanız erken emeklilik açısından size fayda sağlamaz. Asgari ücret üzerinden borçlanma yaparsanız emeklilik aylığınızı artırmak yerine düşürecektir!..
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.