Memurlara emeklilikte yüksek maaş

A -
A +
Emeklilikle ilgili tüm şartları yerine getirdiği hâlde emekli olmayıp çalışmaya devam eden yüz binlerce memur bulunmaktadır.
Aslında bir an önce emekli olmak için can atan bu memurlar neden emekli olmuyor? diye düşünebilirsiniz.
Hemen cevaplayayım; çünkü emekli olunca maaşları neredeyse yarı yarıya düşüyor. Bu durumda üniversitede çocuklarını okutan, çocuklarına yuva kurmaya çalışan memurlar, en çok paraya ihtiyaç duydukları bir dönemde nasıl emekli olsun ki!
 
EMEKLİLİKTE MEMURLARIN MAAŞI NEDEN DÜŞÜK?     
 
Memurların maaş bağlamasında; aylık göstergeler, ek göstergeler, taban aylığı, kıdem aylığı, emeklilik tazminatı ve yürürlükte bulunan memur maaş katsayı esas alınmak suretiyle hesap edilen “emekli aylığı bağlanmasına esas aylık” tutarının, 25 yıl için %75’i, fazla her tam yıl için %1 fazlası dikkate alınarak hesaplanmaktadır. Bu açıdan bakıldığında memurların aylık bağlama oranı aslında SSK’lı ve Bağ-Kur’lulara göre çok yüksek.
Peki sorun nerede? Memurların düşük maaş almalarının en önemli sebebi çalıştıkları dönemlerde maaş bordrolarındaki ücret kalemlerinin tamamından SGK primi (kesenek) kesilmemesidir...
 
ÇÖZÜM GAYET BASİT!..
 
Memurlara yüksek emeklilik maaşı bağlanması için çözüm son derece basit. Memurların çalıştıkları dönemlerde maaş bordrolarındaki ücret kalemlerinin tamamından SGK primi (kesenek) kesilmesi hâlinde yüksek emekli maaşı almanın yolu açılmış olacaktır.
Böyle bir düzenleme yapılması hâlinde 30 yıl çalışan ve aylık 5000 TL maaş alan bir memurun emekli olması hâlinde 4000 TL emekli maaşı bağlanmış olacaktır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 10 Ocak 2018 günü kaymakamlarla bir araya geldiği toplantıda “Hiçbir kaymakamımızın, emri altında çalışanlardan daha düşük maaş alıyor olması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu konuda bir çalışmanın yapılarak tüm meslek grupları açısından hakkaniyete dayalı bir ücret dengesinin en genç 2019 yılında kurulacağına inanıyorum" demesi bu açıdan da bir ümit ışığı olabilir.
Bunun için memur sendikalarına çok iş düşüyor...
 
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Elif Atasoy, Neriman Kurtuluş, Melek Lekesiz, Emine Korkmaz, Şengül Akoğlu, Canan Metiner, Emel Toptaş... ve diğer ismini yazamadığım yüzlerce okuyucumuz olan çok değerli annelerin doğum borçlanması sorununu mutlaka buradaki köşemizden sırf annelere özgü yazılarımla ayrıntılı olarak dile getireceğim. Bu konuda hiç şüpheniz olmasın. Sizlerin isteği üzerine tüm annelerin sözcüsü olacağız. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
“Anne, hayatın sonsuzluğudur.” E. ZOLA
 
EŞİ VEFAT ETMİŞ KADINLARA YÖNELİK YARDIM
 
"Benim bir derdim var, bana yardımcı olmanızı istiyorum. Eşim vefat edeli 8 yıl oldu eşimin adına 15 tane borç faturası çıkmaktadır her bir faturanın tutarı da oldukça yüklü miktardadır. Haciz işlemleri başlatılırsa, benim hiç ödeyecek durumum yoktur. Dar gelirli zar zor geçinen bir vatandaşım bana lütfen çare olun bir yol gösterin." Z. Özcan
Sayın Özcan, eşi vefat eden kadınlara yönelik Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yardımda bulunmaktadır. Bu yardımlardan faydalanmak için bulunduğunuz il veya ilçedeki Sosyal Yardımlaşma Vakıfı'na başvuruda bulunabilirsiniz.
 
NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM?
 
"Eşim Aysel İşcan 08.05.1966 doğumlu. İlk kez 14.11.2006 tarihinde şirket ortağı olarak toplam 5 yıl 4 ay 9 gün (1.929 gün), daha sonra 23.03.2012 tarihinde 4a kapsamında çalışmaya başladı. 2017 sonu itibariyle 1.552 gün primi var. Eşim ne zaman emekli olur?" Muzaffer İşcan
Sayın İşcan, eşiniz 58 yaşında 7000 gün primle emekli olacaktır. Eksik kalan 3519 gün primi dolduracağı 05.11.2027 tarihinde emekli olacaktır. Çocuklarınız varsa doğum borçlanması ile eşiniz daha erken emekli olabilecektir.
            ***
Sayın Ertan Demirkan, vermiş olduğunuz bilgilere göre 53 yaşında 5600 günle emekli olabiliyorsunuz. Bu şartları yerine getirmiş bulunduğunuzdan hemen emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.
            ***
Sayın Hulusi, vermiş olduğunuz bilgilere göre 58 yaşında 5975 günle emekli olabiliyorsunuz. Priminiz fazlasıyla dolmuş. Ancak yaş şartını yerine getireceğiniz 09/08/2020 tarihinde emeklilik başvurusunda bulunabilirsiniz.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.