Trafik cezası 34,5 kat SGK cezası doğuracak!

A -
A +
"Trafik cezasının SGK ile ne alakası var?" diyor olabilirsiniz. Ancak bundan sonra çok alakası olacak. Nasıl mı?
Hatırlanacağı üzere 1999 yılı Marmara depremi ile birlikte SGK (o dönemde SSK) âdeta büyük bir silkinti ile uyandı. Keza tam da o deprem senesinde hani emeklilikte yaşa takılanlar mı desem, işsizlik sigortası mı desem, birçok düzenlemeyi kapsayan 4447 no.lu Kanun yürürlüğe konmuştu.
O dönemde Sigorta Müfettişleri “Tavşan kaç tazı tut, oyunu ile kayıt dışı önlenemez" demişti. Daha akılcı tedbirlerle kayıt dışılığın üzerine gidilmesi gerektiğini önerdi. Bunun üzerine söz konusu kanunla kayıt dışılığa yönelik önemli düzenlemeler yapıldı. Akabinde izleyen yıllardan günümüze kadar kayıt dışılığı önleyici birçok yenilikler yapıldı.
Bu yeniliklerin başında diğer kamu kurum ve kuruluşlarının başta personeli olmak üzere her türlü işlemlerinden faydalanarak kayıt dışı istihdamla mücadele etmek gelmektedir. İşte bu tedbirlerden biri de trafik polislerinin düzenledikleri ceza tutanağı.
 
TRAFİK CEZASI TUTANAĞI SGK’YA GÖNDERİLECEK
 
Ticari araçların trafik cezaları, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılan trafik denetimleri sonucu, trafik idari para cezası karar tutanağı düzenlenerek sürücünün yüzüne karşı tebliğ edilebilmektedir.
Bu bağlamda kullanım amacı ticari olan araçların;
  • Aracın plakası,
  • Sürücünün T.C. Kimlik Numarası, adı ve soyadı
  • Cezanın düzenlendiği yer, il, ilçe
  • Cezanın düzenlendiği birim ve cezanın düzenlendiği tarih
 Bilgileri elektronik ortamda SGK’ya  bildirilecektir. SGK da bu bilgiler üzerinden kaçak sigortalıları yakalayacaktır..
 
235 TL TRAFİK CEZASI 8118 TL SGK CEZASI DOĞURABİLİR
 
Hız sınırını %10-30 gibi aşmanız durumunda  trafik polisi 235 TL ceza yazacaktır. Aynı zamanda bu ceza tutanağındaki bilgiler SGK’ya gönderilecektir.
SGK’da ticari araçtaki şoför sigortasız ise SGK kaydı (giriş bildirgesi) niye yok? Bunun için 4.059,00 TL, o ayki prim belgesinin süresi de geçirilmiş ise o ay için de 4.059,00 TL ceza. Topladığımızda 8118 TL SGK cezası. Bu da örneğimizdeki trafik cezasının 34,5 katını aşıyor.
Ceza bununla da sınırlı değil! Eğer ki SGK, şoförün daha uzun süreli çalıştığına kanaat getirirse her ay için 4.059,00 TL ceza kesebilecektir. Daha bitmedi... Neyse burada bitirelim daha fazla gözünüz korkmasın!
“İnsan beyni değirmen taşına benzer, içine yeni bir şey koymazsanız kendi kendini öğütür durur.” İbn-i Haldun
 
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Bağ-Kur Emekli Maaşı hangi tarih esas alınarak verilmektedir?
 
"İsa Ağabey, annem Bağ-Kur’dan emekli olmak için verdiği talep bilgileri üzerinden üç buçuk ay geçti. Tüm şartlar vardı. Maaşta hangi tarih esas alınacak?" Muhlise Tan
Muhlise Hanım, endişelenmenize gerek yok. Bağ-Kur’luların aylığa hak kazanma şartlarını yerine getirmeleri hâlinde maaşları, yazılı istek tarihini takip eden ay başından itibaren başlamaktadır. Bu nedenle gecikme dolayısıyla bir hak kaybınız olmaz.
 
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
 
"Benim babam 05/05/1974 doğumlu. 01/01/1992 Bağ-Kur girişli esnaf, hâlen devam ediyor. Ne zaman emekli olur?" Ali Şengil
Ali Bey, babanız 53 yaş ve 9000 prim gün sayısı şartlarına tabidir. Primleri dolmuş ancak yaşı beklemek zorunda. 05.05.2027 tarihinde emeklilik başvurusu yapabilir.
          ***
"Babam Geçici Köy Korucusu iken terör örgütü tarafından öldürüldü. Bana ve anneme aylık bağlanır mı?"
Çatışma sırasında vefat eden Geçici Köy Korucularının dul ve yetimlerine maaş  bağlanmaktadır. Bunun için SGK Kamu Görevlileri Emeklilik Daire Başkanlığına (Sıhhiye/Ankara) yazılı olarak başvurmanız gerekmektedir. Bulunduğunuz ildeki SGK ünitesine gitmeniz hâlinde sizlere yardımcı olurlar.
          ***
Hilmi Çevik Bey, vermiş olduğunuz bilgilere göre sigortalılık süreniz ve priminiz emeklilik için yeterli bulunmaktadır. Ancak yaşınızın dolacağı 01.01.2024 tarihinde Bağ-Kur’dan emekli olabileceksiniz
          ***
Musa Özdemir Bey, giriş tarihiniz 0.11.2002 olduğundan ancak 7000 gün sigorta primi ve 60 yaşını doldurduğunuzda emekli olabilirsiniz. Askerliği borçlansanız bile emeklilik yaşınızı aşağıya düşürmeyecektir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.