Yatırım yapacaklar ve iş sahiplerine cazip teşvikler yolda

A -
A +
2003 yılına kadar olan dönemde üreten kesime, istihdama iş yerlerine neredeyse hiçbir SSK/SGK desteği yoktu. Özelikle 2004 yılından itibaren tüm iş yerlerine her yıl artan oranda çok çeşitli cazip SGK teşvikleri uygulanmaya başlandı. Bir yandan geri kalmış şehirleri bölgeleri kalkındırmaya yönelik teşvikler, diğer yandan ilk defa çalışmaya başlayacak tecrübesiz gençlere, kadınlara, engelliler ile diğer dezavantajlı gruplar unutulmadı. Her biri için ayrı ayrı teşvikler uygulandı. Halen SGK aracılığıyla ona yakın teşvik uygulanmaktadır.
Bu teşviklere ilave olarak TBMM’ye yeni gönderilen "Torba Kanun"da yer alan yeni teşviklerle birlikte 2018 yılı âdeta istihdam ve yatırım yılı ilan edilmiş görünmektedir.
 
TEŞVİKLERDE ÖNCELİK KADIN, ENGELLİ VE GENÇLERE
 
Hâlen TBMM’de bulunan "Torba Kanun"da istihdamın artırılması amacıyla  özelikle kadın, engelli ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılmak suretiyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine yönelik SGK prim desteği sağlanması öngörülmektedir. Bu teşvik 01.01.2018-31.12.2020 yılları arasında geçerli olacak. İşe alınacak kişilerin son üç ayda 10 günden fazla çalışmamış olmaları gerekmektedir
İmalat sektöründe faaliyet gösteren küçük işletmelere ilave istihdam sağlamaları şartıyla yine SGK prim desteği ve ücret desteği getirilmesine yönelik hükümler bulunmaktadır.
 
İŞKUR’A KAYIT ŞART
 
Yine istihdamın artırılması amacıyla kadın, engelli ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılmak suretiyle ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenlerine yönelik gelir vergisi stopajı teşviki ve damga vergisi desteği sağlanması da amaçlanmaktadır.
Teşviklerden sadece özel sektör iş yerleri ile SSK’lı çalışan işçiler için faydalanmak mümkün bulunmaktadır. Ayrıca İşkur’a kayıtlı olan işsizlerin işe alınması öngörüldüğünden bütün işsizlere İşkur’a kayıt olmalarını tavsiye ediyorum.
Diğer yandan SGK’ya sahte sigortalı bildirenler ile kaçak sigortalı çalıştıranların tüm teşviklerinin iptal edileceğini hatırlatalım.
“Önce müşteri değil; önce personel, eğer personelinize iyi davranırsanız; onlar da müşterilere iyi davranır.” R. Branson
 
 
 “BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Vazife malulü çalışabilir mi?
 
"İsa Bey,  ordudan vazife malulüyüm. SSK sigortalısı olarak çalışmam hâlinde, malul aylığım kesilir mi?" Sercan Şirin
Sercan Bey, vazife malullüğü aylığı almakta iken sigortalı olarak çalışmaya başlayanların aylıkları kesilmemektedir.
 
TİCARİ TAKSİDE ÇALIŞAN ŞOFÖRLERİN SİGORTASI
 
"Ticari takside şehir içi bir taksi sahibinin yanında ayda 8-9 gün çalışıyorrum. Eksik kalan günlerimin sigortası için ne yapabilirim?" Osman Yaşar
Osman Bey, ticari taksi, dolmuş ve bunun gibi şehir içi toplu taşıma araçlarında bir veya birden fazla işverenin yanında 10 günden az çalışanlar ay içerisinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 günden az olanların kendileri tarafından aylık 30 gün hizmet üzerinden prim ödemeleri durumunda bu süreler SSK kapsamında sigortalılık süresi olarak kabul edilmektedir.
 
İZİNLİ POLİS YIPRANMA KAZANIR MI?
 
"İsa Bey, polis memuru bir bayanım. Ücretsiz iznimi borçlandım, bu sürelere yıpranma hakkım var mı?" Esin Kalaycı
Sayın Kalaycı, ücretsiz izinli olarak geçen sürelere, yıpranma (fiilî hizmet süresi zammı) hakkı verilmemektedir. Bu nedenle borçlandığınız ücretsiz izniniz için fiilî hizmet süresi zammı kazanmanız mümkün değildir.
             ***
Soyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı çalışanları adına bize yazan okurumuz Sani Demirtaş, KPSS ile işe giren vakıf çalışanlarının da kadro istediğini, tayin dahil birçok haktan mahrum olduklarını mağduriyetlerinin giderilmesini yetkililerden istirham etmektedirler.
 
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
 
Sibel Hanım, 47 yaş ve 5450 pim gün sayısına tabisiniz. Eksik kalan 390 gün priminizi çocuk borçlanması ile yapmanız hâlinde hemen emekli olabilirsiniz.
             ***
Sibel Hanım (Sakarya)54 yaş ve 5675 pim gün sayısına tabisiniz. Eksik kalan 780 günü Bağ-Kur’da geçirirseniz prim gün sayınız 9000 gün prime çıkar.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.