Müjde! İşte memurların sabırsızlıkla beklediği düzenlemenin ayrıntıları

A -
A +
Gazetemize en çok gelen yakınmalardan biri de memurlara doğum sonrası yarım zamanlı çalışma hakkı veren yasal düzenleme ile ilgili. Özelikle anne memurlar bu konuda çok muzdarip. İşte gazetemize bu konuda gelen yakınmalardan bazıları;
  • Kanuni düzenleme 2 yıl oldu çıkalı ama hâlâ yararlanamıyoruz.
  • Bekle bekle ne zaman çıkacak bu alt düzenleme sabır taşı olsa çatlardı.
  • İşçilerle ilgili alt mevzuat düzenlemesi çıktı, uzun süreden beri yararlanıyorlar ancak biz memurlar hâlâ bekliyoruz.
  • Çocuklar büyüyor hak kaybına uğruyoruz…  Diyorlar.
Hemen belirtelim Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide SARIEROĞLU, memurlara doğum sonrası yarım zamanlı çalışma hakkı veren yönetmeliğin çok yakında yürürlüğe konacağı müjdesini kamuoyu ile paylaştı. YASA 2016 YILINDA RESMÎ GAZETE’DE YAYIMLANMIŞTI Memurlara doğum sonrası yarım zamanlı çalışma hakkı veren yasal düzenleme 10 Şubat 2016 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanmıştı. Ancak bugüne kadar alt düzenlemeye ilişkin yönetmelik yürürlüğe girmediğinden memurlar henüz bu haktan henüz yararlanamadı. Oysa ki işçilere de bu hakları veren düzenlemeye ilişkin yönetmelik 08.11.2016 tarihinde yürürlüğe girmişti.   İŞTE DÜZENLEMENİN AYRINTILARI Milyonlarca memurun sabırsızlıkla beklediği yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esasları düzenleyen yönetmelik nihayet şekillenmeye başladı. Buna göre memurların doğum sonrası yarım zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esaslar ile bu haktan yararlanamayacak memurlar hizmet sınıfı, kadro unvanı, kurum veya teşkilat bazında belirlenecek. Taslak mevcut hâliyle yayımlanırsa memurlar yarım zamanlı çalışma hakkından  aşağıdaki şartlarla faydalanacak.   YARI ÇALIŞMADAN NE KADAR SÜRE İLE FAYDALANILACAK? Doğum yapan anne memurun yarım zamanlı çalışmadan faydalanacağı süre; doğum sonrası analık izninin veya çocuk sayısına göre değişen ilk çocukta 2 ay, ikinci çocukta 4 ay, 3 ve daha fazla çocukta 6 ay süreyle süt izni verilmeksizin günlük çalışma süresinin yarısı kadar kullanılan iznin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağını takip eden ay başına kadar olan dönemle sınırlı olacaktır.   BABANIN YARI ZAMANLI ÇALIŞMA HAKKI VAR MI? Eşi doğum yapan erkek memur da yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanacak. Erkek memurlar babalık izninin bitiminden itibaren çocuğun mecburi ilköğretim çağını takip eden ay başına kadar olan süreyle sınırlı olmak üzere yarım zamanlı çalışma hakkından faydalanabilecek.   YARARLANMAK İÇİN HANGİ ŞARTLAR ÖNGÖRÜLÜYOR? Doğum hâlinde yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanabilmek için memurun;
  • Kendisinin veya eşinin doğum yapmış olması,
  • Çocuğunun sağ olması,
  • Aynı çocuk için daha önce bu haktan yararlanmamış olması ile
  • Kadro unvanının belirlenecek  yönetmelik eki cetvellerde yer almıyor olması,
Şartlarının tamamının bulunması gerekmektedir. NASIL BAŞVURU YAPILACAK? Memur, yarım zamanlı çalışma döneminin herhangi bir periyodunda, yarım zamanlı çalışmayı talep edebilecek. Bu talebi, yarım zamanlı çalışmaya başlamadan bir ay önce dilekçe ile kurumuna bildirecek. Dilekçede, çalışma usulü ile günlük çalışma saatlerinin başlangıç ve bitiş tercihini de belirtecek. Müracaatlar, yararlanma şartlarına uygunluk yönünden değerlendirilerek sonuçlandırılacak. Değerlendirme neticesinde memurun çalışma usulü ve günlük çalışma saatlerinin başlangıcı ve bitişi yetkili amir tarafından belirlenecek.   PART-TIME VEYA GÜN BAZINDA TERCİH HAKKI VAR MI? Yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanan memur yaptığı işin niteliği göz önünde bulundurularak çalıştığı Kurumca; Memurun haftalık çalışma süresi, haftada 3 güne ve günde 8 saati aşmamak kaydıyla günlere bölünebilecektir. Bu şekilde çalışan memurun günlük çalışma süresi eşit olabileceği gibi farklı da belirlenebilecektir. Veya memurun haftalık çalışma süresi, günde 3 saatten az olmamak kaydıyla günlere bölünebilecektir. Bu şekilde çalışan memurun günlük çalışma süresi eşit olabileceği gibi farklı da belirlenebilecektir. Netice itibarıyla yarım zamanlı çalışma hakkından yararlanan memurun haftalık çalışma süresi, normal haftalık çalışma süresinin yarısı olarak düzenlenecektir.
  “Ne kadar okursan oku, bilgine yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demek.”
S. ŞİRAZİ
  “BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”   İstifa ederek işten ayrılınca sağlık sigortasından istifade etmeye devam edebiliyor muyuz? Mustafa ÖzevinMustafa Bey, çalışan sigortalıların işten ayrılması hâlinde, ayrılma tarihinden önceki bir yıl içerisinde 90 gün primlerinin olması hâlinde genel sağlık sigortalısı olarak 10 günden sonraki 90 gün süreyle toplamda ise 100 gün süreyle sağlık yardımlarından yararlanmaya devam etmektedirler. ***01.01.1973 doğumluyum. 01.07.1995 tarihinde işe başladım, askerliğimi 1993 yılında 19 ay olarak yaptım ne zaman emekli olabilirim? Yusuf TonakYusuf Bey, verdiğiniz bilgilere göre askerlik borçlanması yapmanız hâlinde 54 yaşında 5.675 gün primle emekli olacaksınız. Askerlik borçlanması ile bu prim gün sayısını doldurmanız hâlinde 09.08.2029 tarihinde emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz. *** Sevda Hanım, SSK’lı işe başlama tarihiniz 09.11.1994 olduğundan prim gün sayınız fazlasıyla geçmiştir. Ancak  yaşınızı gün ve ay olarak  dolduracağınız 14/10/2018 tarihinde emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.   NOT: Nasıl Erken Emekli olurum? Nasıl Yüksek Emekli Maaşı Alırım? Kıdem Tazminatı Ne Kadardır? Kıdem Tazminatım Ödenmedi Nasıl Bir Yol İzlemeliyim? Haksız Yere İşten Atıldım, Nasıl Hakkımı Alırım? Yıllık İzinim Ne kadar? İş Kazası Geçirdim, Haklarım Nelerdir? Ayrıca  İş Sağlığı, Mazeret İzinleri, Annelik İzinleri, Doğum Yardımları, 65 Yaş Ve Özürlü Maaşı,  Malulen Emeklilik, Gazi-Şehit Maaşı,  Ücret Alacakları, İş Güvencesi, Genel Sağlık Sigortası, Çalışan Hakları Ve Hak Arama Yolları, İhbar Tazminatı, SSK, SGK, BAĞ-KUR, İŞKUR, İşsizlik, En Etkili İşe Başvuru Yolları… Ve Çalışma Hayatına İlişkin Tüm Sorularınızı; isa.karakas@tg.com.tr‘ye bekliyoruz. 
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.