SGK, evlenenlere 647 milyondan fazla para verdi

A -
A +
SGK, sigortalılara, sigortalıların eş, çocuk ile anne ve babalarına değişik adlarla emekli maaşları, aylık gelir ve çeşitli ödemeler yapmaktadır. Bu ödemelerden biri de halk arasında "evlenme parası" ya da "çeyiz yardımı" denilen evlenme ödeneğidir.
Evlenme ödeneğinden hem SSK’lı, hem Bağ-Kur’lu hem de Emekli Sandığı’na tabi çalışmakta iken ya da emekli iken ölenlerin hak sahipleri belirli şartlarla faydalanmaktadır.
 
En fazla, ölen SSK’lıların kızları evlenme parası aldı
 
Ölen SSK’lıların hak sahiplerinden 12.304 kız çocuğu toplamda 173 milyona yakın evlenme parasını SGK’dan aldı. Bunları sırasıyla ölen Bağ-Kur’luların hak sahibi kızları ile Emekli Sandığı'ndan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenenler izledi.
Böylece geçtiğimiz yıl SGK toplamda 647 milyon 304 bin TL çeyiz yardımı yapmış oldu.
 
Tablo: Evlenme yardımı yapılan kişi sayısı ve ödeme miktarı
 
 

SSK’lı (4/1-a)

Bağ-Kur’lu (4/1-b)

Emekli Sandığı (4/1-c)

Kişi Sayısı

Ödeme Miktarı (TL)

Kişi Sayısı

Ödeme Miktarı (TL)

Kişi Sayısı

Ödeme Miktarı

(TL)

12.304

172.819.987

5.875

43.376.878

4.795

40.707.170 

 
Evlenme ödeneği 24 aylık maaş tutarında
 
Ölen anne veya babalarından dolayı iş kazası ya da meslek hastalığından ölüm geliri veya diğer sigorta kollarından emekli aylığı almakta iken evlenen ve bu nedenle aylığı kesilen kız çocuklarına bir defaya mahsus olmak üzere evlenme ödeneği verilmektedir. Bu ödeneğin miktarı ise evlenme tarihinde alınmakta olan gelir ve aylığın 24 aylık toplamından oluşmaktadır.
 
Emekli Sandığı’ndan dul ve yetim aylığı alanlara çeyiz yardımı
 
2008/Ekim ayı başından önce Emekli Sandığı'na tabi olarak çalışan kamu görevlisi sigortalıların hak sahiplerine  24 ay yerine 12 aylık tutarında ödeme yapılmaktadır. Buna göre evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının 12 aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenmektedir.
                ***
“Bir insana başkaları yanında verilen nasihat, nasihat değil, hakarettir.” Hazreti Ali                                         
 
 
 
“BAŞIN DÜŞERSE DARA, İSA KARAKAŞ’I ARA”
 
Yazılarımızın her bir kelimesini çok dikkatli bir şekilde okuyan siz değerli okuyucularımıza çok müteşekkirim. Gazetede yer alan sınırlı bu köşemizde çok uzun sorulara ya da birden çok soruya yer vermemizin mümkün olmadığı aşikârdır. Bu nedenle  sizlerden gelen soruları kısaltıp sadece özüne yer vermekteyiz. Verdiğimiz cevaplarda da özelikle herkesi ilgilendiren konulara biraz daha ayrıntılı yer vermekteyiz. Çok uzun sorular soran Damla Hanım'ın babası yerine sehven annesine yer vermişiz :)
                                    
SGK’da görünmeyen sigorta sürelerimi nasıl çözerim?
 
"SGK'dan aldığım dokümanlarda tescil tarihi olarak 19.01.1998 tarihi görünüyor. Önceki döneme ait iş yeri muhasebe kayıtlarında yer alan çalışmalarım görünmüyor, geç emekli olur muyum ne yapabilirim?" Furkan Uslular
Furkan Bey, bahse konu çalışmalarınız SGK’ya bildirilmediğinden, hizmet dokümünde görünmemektedir. İş yeri muhasebe kayıtlarında olsa bile o dönemde SSK’ya verilmesi gereken aylık bildirge ile 4 aylık dönem bordroları ile verilmesi gerekiyordu. Bu durumda çalışmalarınızın geçtiği ildeki SGK ünitesine öncelikle bir dilekçe ile durumu özetleyip bildirmeniz gerekecektir. SGK yapılacak teftişlerde özelikle noterden onaylı usulüne uygun tutulmuş muhasebe defterlerine (işletme/yevmiye defterleri) itibar etmektedir. Bu defterlerde sizin adınıza yapılmış maaş ödemesi tespit edilirse tespit edildiği tarih SSK başlangıcınız kabul edilebilir. Kabul edilen tarih ne kadar geriye doğru giderse erken emeklilikte avantaj sağlamış olursunuz.
Belirtilen dönemde SGK belgeleriniz verilmediğinden ve 5 yıllık zaman aşımı süresi geçtiğinden mahkemede dava açma hakkınız bulunmamaktadır.
 
Ne zaman emekli olurum?
 
"09.09.1973 doğumluyum. İlk işe giriş tarihim kuaför iş yerinden dolayı 01.12.2000'dir. 10 yıl Bağ-Kur’um var. En erken nasıl emekli olabilirim?" Türkan Köroğlu
Türkan Hanım,  58 yaşında ve 9000 gün (25 yıl) primle emekli olacaksınız. 09.09.2031 tarihinde emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.
                ***
Sebahattin Dayı Bey, emeklilik konularında bizler, okuyucuların T.C. kimlik numarası ile sisteme girmemekteyiz. Sadece vermiş olduğunuz bilgilere göre emeklilik tarihinizi tahmini olarak cevaplamaktayız. Vermiş olduğunuz 10.07.1985 tarihli  işe giriş tarihinize göre normal şartlarda 49 yaşında ve 5300 gün primle emekli olacaksınız. Belirtilen şartları yerine getirmiş iseniz emeklilik müracaatında bulunabilirsiniz.
                ***
Mustafa Mersin Bey, vermiş olduğunuz bilgilere göre 58 yaş, 25 yıl sigortalılık süresi ve 5975 prim gün sayısı şartlarına tabisiniz. Eksik kalan 904 günü SSK’lı çalışarak tamamlamanız hâlinde 12.01.2024 tarihinde emekli olacaksınız. Askerlik sürenizi tam olarak belirtmemişsiniz. Ancak askerlik borçlanması hâlinde en az 1 yıl daha erken emekli olabilirsiniz.
                ***
“Hayat ne kadar kötü görünürse görünsün, her zaman yapabileceğin ve başarılı olabileceğin bir şey vardır. Zira hayatın olduğu yerde umut da vardır.” S.Hawking
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.